Tippek örömteli, önazonos öltözködéshez, környezetbarát gardróbhoz - interjú Balla Gabi stílustanácsadóval

2022.március.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A divat, a tudatosság, a hazai márka és az elérhetőség fogalma szinte soha nem szerepel egy kontextusban, gyakran antonimái egymásnak, ha jelentésüket tekintjük. Mégis ismerek valakit Budapesten, aki ezeket a fogalmakat egységgé kovácsolta. Balla Gabi stílustanácsadóval beszélgettem.

Tippek örömteli, önazonos öltözködéshez, környezetbarát gardróbhoz - interjú Balla Gabi stílustanácsadóval
Fotó: Fotó: Halmai Gyöngyi

Munkádban független nőként a Slow Studio megálmodója vagy, sikerült kiteljesedned, megvalósítottad az álmod és sikeres vagy. Hogyan tudod egyensúlyban tartani a karriert és a magánéletet?

Mi már régóta ismertük egymást a férjemmel, mert szakmabeliek voltunk (korábban Gabi gazdasági pályát választott -szerk.), így munkánk során a személyiségünk is megmutatkozott. Alapvetően én nehezen viselem a korlátokat, ez a magánéletemben és a munkámban is megmutatkozik, így a férjem tudta, hogy mit vállal.

A mostani munkám során látja, hogy szeretem és élvezem, ez mindkettőnknek jó. Amikor pedig hullámvölgyek vannak és én elbizonytalanodom, akár a legváratlanabb pillanatokban is tud biztatni. Ő racionálisabb, mint én, ez nekem sokszor jól is jön. Vannak olyan esetek, amikor élesebben rávezet az ésszerűségre, segít a helyzetkezelésben, hogy reálisabban lássak. Előfordul persze, hogy meghallgatom a véleményét és végül másképp cselekszem, de ez is teljesen rendben van.

Mesélj a stúdióról: hogyan jött az ötlet, hogy second-hand darabok mellett hazai tervezők ruhái nálad legyenek kiállítva, és kiktől láthatunk most itt kollekciót?

A Divatiskolát 2015-ben végeztem el, két évre rá lettem vállalkozó és 2019-ben nyílt meg a stúdió. Ez idő alatt kiforrott bennem, hogy szeretnék a tanácsadások során megismertetni néhány márkát a hazai palettából. A használt ruhák szeretetét pedig szeretném tovább vinni: egyrészt, mert én már jó néhány éve vagy hazait vagy használtat vásárolok, másrészt pedig, mert efelé tartunk, hogy fontos, hogy minél tovább használjunk egy ruhát. Úgyhogy nálam nem is volt kérdés, hogy ez a kettő megfér egymás mellett és szerencsére, akikkel együtt dolgozom, náluk sem jelent problémát ez. Az itt kiállító hazai tervezők nem érzik kínosnak azt, hogy az ő új ruháik mellett vannak használt ruhák is. Tudom, hogy ez valakiben ellenérzetet válthat ki, viszont én ezt a hozzáállást tudom hitelesen képviselni.

A stúdió kínálata változó, a jelenlegiek például a Szöllösi hats, Zonka, Audrey Leather Goods vagy az S.K. Collection.

Hogyan fogalmazódott meg benned, hogy a divatot összekapcsold a fenntarthatósággal, a minőségi hazai márka fogalmát pedig az elérhetőséggel? Ezek ugyanis gyakran ellentétekként vannak feltüntetve.

Valóban, a hazai márkákhoz az általános köztudatban az kapcsolódik, hogy szinte megfizethetetlen, nagyon drága és lehet, hogy különleges, de biztosan jóval többe kerül. Nyilván, van ilyen is. Itt a stúdióban viszont vannak olyan márkák, akik egészen a kezdésnél állnak, így az árazásuk is másabb még. Ugyan eltérhet a Fast Fashion áraktól, de például a Zonka egyrészese nem kerül többe egy ˝gyorsdivatos˝ ruhánál, viszont a minősége sokkal jobb. Így lehet összekapcsolni a megfizethetőséget a magyar márka fogalmával. Szerencsére egyre több hazai tervező készít a hazai piacra és a hazai igényeknek megfelelően, és nem csak arra fókuszálnak, hogy alkalmi ruhákat készítsenek.

A fenntartható divat és a fenntarthatóság egyrészt trend is lett. Megvan az a generáció, aki nem is biztos, hogy meggyőződésből vesz vintage ruhát, hanem azért, mert trendi.

De nincs ezzel gond, mert a fenntarthatóságnál rosszabb trend sose legyen!

És lehet, hogy idővel, ahogy egyre több anyagot és ruhát megnéznek, rá fognak jönni, hogy sokkal jobb anyagminőséget találni a harminc évvel korábbi darabok között, mint azok között, amit most meg lehet venni. Így a fenntarthatóság abszolút összeköthető a divattal, hiszen most trend a 70-80-90-es évek ruháit is hordani. Egyébként az a véleményem, hogy mindegy mi a divat, nem kell vakon követni, ha nem áll hozzánk közel, vagy felvéve nem önazonos. A lényeg az (lenne), hogy megtaláljuk a hozzánk illő stílust.

Hogyan zajlik egy színtanácsadás? Ilyenkor melyik tulajdonságokat veszed figyelembe?

A színtanácsadás során különböző színű kendőket mutatok az arc elé, ami kiválóan megmutatja, hogy melyik színre, árnyalatra hogyan reagál a bőrünk. A színtanácsadás alapja az arcbőrünk és a szemünk színe. Arra szoktam törekedni, hogy harmóniát lássunk a tükörben. Van egy origo, amit smink nélkül látunk. Ennél rosszabbat - fáradtabbat, fakóbbat, sápadtabbat, karikákat a szem alatt - nem szeretünk látni. Ezeket a színeket félre is szoktam tenni. Amelyek viszont jól állnak, azokat kigyűjtöm. Ezek a végén ki fogják adni, hogy melyik évszaktípusba tartozik az adott személy. A tanácsadás végén kap egy színkártyát mindenki, ami aztán hozzásegíti a későbbi vásárlásokhoz és szelektáláshoz: mi az, ami jó, és mi az, ami kevésbé. Innentől kezdve mindenkire rábízom, hogyan játszik majd ezekkel a színekkel.

Amit mindig el szoktam mondani, hogy rendben, van ez a kis paletta és ez a kártya, hogy kinek mi a legelőnyösebb, de semmiképp se gondolkozzunk kockában. Ha valakinek tetszik egy szín, azt nyugodtan vegye fel, de azt mindenképp érdemes megnézni, hogy az arc köré milyen színeket előnyös tenni. Onnantól kezdve lehet kalandozni szoknyában, nadrágban, táskában, cipőben, ettől még lehet teljesen harmonikus az öltözet. Viszont fontos látni, hogy mi az, ami üdeséget, frissességet hoz egy archoz. Mi nők sminkkel elég sok mindent tudunk ellensúlyozni, még egy előnytelenebb ruhaszínt is fel tudunk turbózni. Harminc alatt majdnem mindegy, hogy mit vesz fel az ember, de utána, ahogy telnek az évek, egyik-másik szín tud akár éveket odatenni, vagy nagyon fáradt arcot eredményezni.

Az alkatelemzést mint szolgáltatást kinek ajánlod?

Amikor például változás történik egy nő életében, amivel kilók jönnek-mennek, vagy egyszerűen csak az évekkel egy kicsit átrendeződött a női test, ahhoz mérten olyan fazonokat tudok mutatni, amivel magabiztosabban érezheti magát bárki. Átbeszélünk trükköket, alapdarabokat, összeállításokat mutatok, illetve tanácsadás után személyre szabottan szett összeállításokat is küldök.

A mottód: Ne tökéletes, hanem önmagad légy, ezáltal egyedi. Sokan, akik hozzád érkeznek kevés önbizalommal rendelkeznek. Milyen érzés, hogy új emberként távoznak tőled és miből töltekezel munkád során?

Mindenkinek jól esik, ha pozitív visszacsatolást kap a munkájával kapcsolatban, mert akkor érzi, hogy nem hiába csinálja.

„Jó érzés, hogy tudtam valami olyat adni, ami nem csak abban az adott pillanatban értékes.”

Sokan mondják, hogy az a két - két és fél óra színtanácsadás, alkatelemzés egy pillanat alatt elszáll. Már ez, hogy ők ezáltal feltöltődnek, feltölt engem is. Plusz a hozzáadott érték, hogy az életük további részében is tudják hasznosítani a kapott tudást.

Sokszor elhangzik nálad az a mondat, hogy ez tetszik, de én nem venném fel. Az emberek nyitottabbak már a merészebb darabok iránt?

Úgy látom, hogy szerencsére a fiatalabb generációban kevesebb gátlás van ezen a téren is. Nyilván ez azon is múlik, hogy ki milyen közegből, családból jött, milyen neveltetést kapott. Az a típusú hozzáállás, hogy tartanak attól, mit mondanak, ha kilépnek az utcára, kicsit kezd lazulni. Általánosságban viszont még nagyon megvan, főleg, ha valaki kisebb településen él, hogy számít a külvilág véleménye. Tudom, hogy nem egyik napról a másikra történik meg, hogy valaki elengedi mindezt és nem foglalkozik azzal, mit szólnak mások, de remélem, ha valaki eljön hozzám, utána kap egy löketet és fel meri venni azt, amihez kedve van.

Korábban elárultad már, hogy téged régóta nem foglalkoztat, ha mások megnéznek, vagy ha a rajtad lévő kalap figyelemfelkeltő. Neked ez hogyan alakult ki, vagy mindig is ilyen tudatos voltál?

Biztosan személyiségen is múlik. Tinédzser koromban abszolút nem voltam kirívó, a figyelem középpontjába vágyódó ember. Mindig sok barátom volt, nem voltam visszahúzódó sem, de nem hívtam fel magamra szándékosan a figyelmet. Kamasz voltam, amikor felvettem egy lila, kismama fazonú ruhát. Egy kisvárosban éltünk vidéken és mondta az anyukám, hogy ebbe ne menjek ki az utcára, mert azt gondolják majd, hogy 17 évesen kisbabát várok. Erre én azt válaszoltam, hogy engem bizony nem érdekel, ki mit gondol. Egyszer csak átfordult bennem ez, nem tudom már, mi eredményezte. Amikor később dolgozni mentem, akkor sem zavart, ha esetleg túlöltöztem a kollegáimat, mert jól és önazonosnak éreztem magam.

A jövőre nézve van tervben tavasszal workshop/ nyílt nap? Illetve az arctorna csoportod most startolt el, mesélsz erről?

Tervezek több fős workshopot márciusban, áprilisban is és 2.0-ás tanácsadást is fogok szervezni. Ez utóbbit azoknak ajánlom, akik korábban jártak már színtanácsadáson vagy alkatelemzésen akár nálam, akár másnál, de kellene valami, ami mindezt elmélyíti.

Az arctorna beleillik abba a vonalba, amit én képviselek a szépség és a nőiesség témakörében: igen, öregszünk és lesznek ráncaink, de ettől még ez nem lesz sem csúnya, sem visszataszító. Egyszerűen annyit jelent, hogy elfogadjuk, hogy ilyen az élet. Azt érdemes tudni, hogy ugyanúgy, mint bármelyik másik edzésnél, a kitartó gyakorlás fog eredményt hozni. Ez egy hosszabb folyamat, nagyjából 3-5 hónap, amikor már látványos változást lehet elérni. Áprilistól tervezem, hogy indul még napközbeni és esti csoport is, de sok minden ezzel kapcsolatban még vár rám is: most elkezdtem egy három fős csoporttal, egyelőre nekik és nekem is új minden.

Szerző: Vass Dorottya

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 étel, ami kifejezetten hasznos influenzaszezonban

7 étel, ami kifejezetten hasznos influenzaszezonban

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)