Diana hercegné és Károly király házassága egy kislány miatt ment tönkre, aki meg sem született

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Károly király és Diana hercegné kapcsolatának viharos belső dinamikáját senkinek sem kell bemutatni. Az is köztudott, hogy a brit királyi család diszfunkcionális viszonyai milyen szerepet játszottak a hercegi házasság felbomlásában. Azzal viszont már kevesebben vannak tisztában, hogy Károly és Diana története néhány ponton kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami a walesi hercegné anyja és apja között játszódott le.

Károly király és Diana hercegné kapcsolata azért ment tönkre, mert nem született kislányuk
Károly király és Diana hercegné kapcsolata azért ment tönkre, mert nem született kislányuk
Fotó: Getty Images /Tim Graham

A házassága kései éveiben, amikor Diana hercegné már nyíltabban ki merte fejezni a Károly király és a monarchia működésével kapcsolatos elégedetlenségét, jó néhányan hallhatták, amint a brit királyi családra rendszeresen úgy hivatkozott, hogy „a németek.” Ez a kis fricska a Windsor-ház német gyökereire utalt, mivel az egyik leghíresebb angol arisztokrata család leszármazottjaként senkinek sem volt több alapja arra, hogy ilyesmivel viccelődjön, mint Diana Frances Spencernek.

A hercegné családja eredetileg dolgos és ambiciózus birkatenyésztőkből állt, akik a 18. század közepén grófi rangot kaptak. Így aztán amikor kétszáz évvel később az anyakirályné egyik legfontosabb udvarhölgye, Lady Ruth Fermoy kieszközölte, hogy bemutassa a lányát a következő Spencer grófnak, akkor pontosan tudta, hogy Anglia egyik legbefolyásosabb, legrégebbi családját környékezi meg.

Diana hercegné édesanyja, Frances 1950-ben azonban még mindössze 15 éves volt, édesapja, John Spencer pedig mással járt jegyben. Ez az alaphelyzet az egyik olyan vetülete a kapcsolatuknak, amely nagy vonalakban megismétlődött a harmadik lányuk sorsában is.

Diana hercegné apja sem a szerelmét vehette feleségül

Vannak, akik azt mondják, hogy Johnny Spencer azért koptatta el gyors tempóban az eljegyzését egy grófkisasszonnyal, mert első látásra szerelemre gyúlt a csinos Frances Roche, Fermoy bárójának a lánya iránt. A szakítás mögött azonban egyéb, sokkal prózaibb okokat is lehet sejteni. Johnny apja, a rendkívül domináns és határozott Jack Spencer ugyanis ekkorra már két okból is elégedetlen volt az egyetlen fiával.

Népszerűbb volt, mint a trónörökös, mégis vesztesként emlegetjük - András herceg bukásának története egy szakértő szemével

Népszerűbb volt, mint a trónörökös, mégis vesztesként emlegetjük - András herceg bukásának története egy szakértő szemével

Mivel mind a rang, mind pedig a föld kizárólag férfiágon örökölhető, az angol arisztokráciára még ma is rendkívül nagy nyomás nehezedik. Ezért aztán nem véletlenül biztatta erőteljesen már évek óta az apja a 30-hoz közeledő Johnnyt házasságra. A fia választottjával viszont nem volt kibékülve. A kétségek legfőbb oka az volt, hogy az eredeti menyasszony, Lady Anne Coke családjában egy olyan genetikai probléma öröklődött, amely zavart okozott az értelmi fejlődésben.

Ezért többen állítják, hogy Johnny Spencernek - csakúgy, mint később III. Károlynak - a szívügyeket félretéve egy alkalmasabb feleségjelölt mellett kellett döntenie. A 30-at már be is töltött Károly királyt a ‘80-as évek elején szintén az apja és egyéb apafigurák terelgették a házasság felé. Későbbi apósa helyzetéhez hasonlóan az ő választottja, a földbirtokos családból származó, ám szerelmi múlttal rendelkező Camilla Shand sem jöhetett szóba. Helyette esett a választás a legkisebb Spencer lányra.

További érdekesség, hogy Johnny Spencer szintén idősebb volt, mint a menyasszonya. Ebben az esetben azonban a korkülönbség mindössze 8 esztendő volt, míg Diana és Károly között több mint 12 évről beszélhetünk. Mindkét házasság némi csúszással köttetett meg, mivel a hercegné és az édesanyja is kamaszlány volt, amikor először felkeltette a jövőbeli férje érdeklődését. Diana végül 20, Frances pedig 18 évesen, ment férjhez.

Tragédia árnyékolta be a grófi család életét

Bár a Spencerek esküvője nem hasonlítható ahhoz a hatalmas nemzetközi érdeklődéshez, amely a walesi hercegi pár egybekelését övezte, a maga szintjén az 1954-es év egyik legfontosabb társasági eseményeként jegyezték, amelyen a királynő és Fülöp herceg is részt vett. A nagy napot követően, csakúgy, mint Diana hercegnének, az új Spencer grófnénak is elsődleges feladata volt, hogy minél hamarabb megfelelő utódnak adjon életet.

Érdekes módon nemek szempontjából nem a következő angol király feleségének, hanem Francesnak volt nehezebb dolga. Hiszen attól függetlenül, hogy akkoriban még elsősorban fiú trónörökösre számítottak, ha Dianának és Károlynak lányai születtek volna, az sem zavarna bele a trónöröklés rendjébe. Amennyiben így alakultak volna a dolgok, akkor egyszerűen annyi történne, hogy Vilmos herceg helyett királynő ülne majd a trónon.

A hercegné anyja viszont tudta, hogy ha Johnnynak és neki nem születik fiúgyermeke, a grófi rang és a családi birtok egy távolabbi férfirokonra száll majd. Érthető tehát, hogy az egész család fellélegzett, amikor Frances a nászútjáról már várandósan tért haza. A megkönnyebbülés azonban nem tartott sokáig. A párnak két év különbséggel ugyanis két lánya - Sarah és Jane - jött a világra.

Igaz, hogy soha többé nem látjuk Katalin hercegnét? Szakértő válaszol

Igaz, hogy soha többé nem látjuk Katalin hercegnét? Szakértő válaszol

Angela Levin életrajzíró szerint mind a férje, mind pedig az anyja Francest hibáztatta azért, hogy nem fiai születtek. A még mindig rendkívül fiatal grófnét számos orvosi vizsgálatnak vetették alá. A megalázó szituáció csak akkor ért véget, amikor 1960 januárjában megszületett az első Spencer fiú, John. A gyermek viszont mindössze 10 órát élt. Ekkor talán még az érintettek sem tudták, hogy az egyébként is megtépázott házasságra végleges csapást mért ez a tragédia.

Az introvertált, visszafogott Johnny nem beszélt a gyermek haláláról és a feleségének sem engedte, hogy felhozza a témát. A néma gyász óriási távolságot iktatott be kettejük kapcsolatába, és valójában egyikük sem heverte ki soha a történteket. Másfél évvel később ráadásul még egy kislány jött a világra. Neki azt a nevet adták, hogy Diana.

A második fiú jelentette a házasság végét

Frances és Johnny Spencer legkisebb lányának messze nem volt ennyire küzdelmes az örökös világra hozatala, hiszen a Diana és Károly házasságkötése után egy évvel megérkezett Vilmos herceg, őt pedig 1984-ben Harry követte. A sors különös játékaként végül a walesi hercegi pár között épp az okozott konfliktust, hogy nem született lányuk.

Tényleg van oka félni Károly királynak a saját fiától? Szakértő válaszol

Tényleg van oka félni Károly királynak a saját fiától? Szakértő válaszol

Maga Diana hercegné beszélt Károly csalódottságáról, amikor meglátta, hogy a bölcsőben másodjára is egy kisfiú fekszik, aki még ráadásul a Spencerek vörös haját is örökölte. Károly megjegyzése annyira felháborította Francest, hogy állítólag csípős odaszólással tette helyre a vejét. Ez azonban már nem segített a problémákban vergődő Diana és Károly kapcsolatán: a hercegné elmondása szerint a második fiú születésével a házasság gyakorlatilag véget ért.

Más okokból, de ugyanez játszódott le Diana szülei között is. Amikor 1962 májusában végre világra jött a várva várt örökös, Charles, akkorra Frances és Johnny kapcsolata már menthetetlen volt. A grófnak ugyan - a vejével ellentétben - nem volt szeretője, de az első fiuk halálának hatásai mellett az is gondot okozott, hogy nagyon különböztek egymástól a feleségével.

Csakúgy, mint Diana és Károly, a grófi pár két tagja is rendkívül eltérő temperamentummal rendelkezett. Johnny és Frances veszekedéseitől ezért éppen olyan hangos volt a közös otthon, mint évtizedekkel később a Kensington-palota a walesi hercegi pár konfliktusaitól. A lányához hasonlóan hamarosan Diana anyja is máshol keresett vigaszt. A walesi hercegné szüleinek házasságában végül akkor robbant a bomba, amikor Frances beleszeretett egy tapétagyáros örökösébe, Peter Shand Kyddbe és a két kisebb gyermekét Londonba költöztetve elhagyta a férjét.

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Fülöp hercegnek egy sor titkos kapcsolata volt a királynő mellett - az első akkor, amikor babát vártak

Az anyja miatt nem akart elválni Diana hercegné

A helyzetből fakadó szégyenérzet Johnnyt súlyos depresszióba sodorta. Fia, Charles, aki jelenleg Spencer 9. grófja, több ízben kedves, gyengéd embernek írta le az apját. A 3 évvel idősebb Diana hercegné viszont életrajzírójának, Andrew Mortonnak beszámolt arról, hogy amikor Frances visszavitte őt és az öccsét Johnnyhoz karácsonykor, a feszültségek odáig fajultak, hogy az apja megütötte az anyját.

Francesnek végül távoznia kellett, és soha nem kapta vissza a gyerekeit. A Specerek válásához kapcsolódó gyermekelhelyezési perben a férje számos olyan arisztokrata barátot vonultatott fel, aki bizonyították a házasságtörés tényét. Mi több, Frances anyja, a lányára dühös Lady Fermoy is a feleség ellen vallott a bíróságon. Ezen tények ismeretében nem meglepő, hogy sokak szerint Diana hercegné elsősorban azért nem akart elválni az - akkor még - Károly hercegtől, mert attól félt, hogy az édesanyjához hasonlóan elszakítják tőle a gyerekeit.

Ilyen szerencsére nem történt, a fentiekből viszont jól látszik, hogy a Spencerek egyéb problémái viszont nagy szerepet játszhattak a brit királyi család általunk is jól ismert történeteiben. Bár egy család többgenerációs mintázatait kívülről lehetetlen teljes bizonyossággal átlátni, további hasonlóságnak tűnik, hogy Diana apja szintén újranősült, a hercegné pedig épp olyan nehezen viselte az új asszony jelenlétét, mint az ő gyerekei Kamilla királyné felbukkanását.

17 pontos hazugságlista készült Harry herceg és Meghan Markle kijelentéseiről

17 pontos hazugságlista készült Harry herceg és Meghan Markle kijelentéseiről

A hercegné a testvérei képviseletében gyakran konfrontálódott - ahogy ő nevezte – „a gonosz mostohával.” Ilyen szempontból hasonló utat járt be, mint a kisebbik fia, aki a saját elmondása szerint évek óta nem beszélt az apja második feleségével. A csavar a történetben viszont az, hogy míg - Harryhez hasonlóan - a walesi hercegné az élete vége felé szinte az egész vér szerinti családjával összeveszett, a mostohaanyjával kibékült. Hogy ilyesmi lehetséges-e Kamilla és Harry között, arra viszont a legtöbben ebben a pillanatban nem tennének fel nagyobb összeget.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Valami nagyon nincs rendben: gyanús változást szúrtak ki a királyi család weboldalán

Valami nagyon nincs rendben: gyanús változást szúrtak ki a királyi család weboldalán

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)