5 tanács, hogy könnyebben menjen a szoptatás

2021.július.18.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire hasznos a babád testi és lelki egészsége szempontjából, ha anyatejjel táplálod. A szoptatás azonban gyakran nem megy flottul a kezdetekkor, és ilyenkor megfelelő segítség hiányában sok anya föladja, és inkább a tápszerhez fordul, pedig akár évekig is tudott volna szoptatni, ha megfelelő támogatásban részesül. Ha megfogadod öt pontunkat, akkor már egy jó eséllyel indulsz arra, hogy addig szoptasd a babádat, ameddig csak szeretnéd.

5 tanács, hogy könnyebben menjen a szoptatás
Fotó: Northfoto/GLAMOUR

A nők nagy többsége tud szoptatni. Még az örökbefogadó anyák is képesek lehetnek rá! Csak nagyon ritka esetekben fordul elő, hogy egy nő, aki akar, nem tud szoptatni. Ha ebben a helyzetben vagy, akkor se pánikolj. A legtöbb, amit a gyerekedért tehetsz, nem az, hogy anyatejjel táplálod, hanem az, hogy feltétel nélkül szereted.

Különösen első babánál fontos, hogy már szülés előtt készülj a szoptatásra. Válassz bababarát kórházat, ahol aktívan támogatják a szoptatásban az anyákat, és nem adnak feleslegesen kiegészítést. Fontos az is, hogy a szülés körülményeitől függetlenül lehetőleg a szülést követő egy órán belül kerüljön mellre a baba. (Ezt a legtöbb esetben császármetszés után is meg lehetne oldani). Ha van választott orvosod, akkor vele mindenképpen beszéld meg, hogy neked fontos a szoptatás.

Ma már akár csecsemős nővért is éppúgy felfogadhatsz, mint szülésznőt. Ez különösen akkor nagy segítség, ha nem bababarát kórházban szülsz. De azt is megteheted, hogy egy tapasztalt rokonodat vagy barátnődet kéred meg előre, hogy látogasson a kórházban, és segítsen a szoptatási nehézségekben. Jobb előre bebiztosítani magadat arra az eshetőségre, ha nem menne minden flottul – ami azért elég gyakori első babánál, sőt, később is akár, hiszen újszülött és újszülött között is hatalmas a különbség.

A gyereknevelésről és a terhességről talán már mindent elolvastál, de vajon a szoptatással kapcsolatban is kiművelted magad? Érdemes még a várandósság alatt elolvasni például a La Leche Liga honlapján található cikkeket, mert rengeteg fontos és korszerű információt tudhatsz meg belőlük a szoptatásról, és a tévhitek terén is kiokosítanak. Ajánljuk még a szoptatasportal.hu és a www.kisbaba.com -ot is.

Olvastad már? Beyoncé fotóját zseniálisan parodizálták ki ezek a szülők

Ha bármilyen gondot adódna a szoptatással, miután hazaértetek a babáddal, keress meg egy IBCLC vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadót. Több megyében is elérhetőek, házhoz is mennek, de telefonon, e-mailen is lehet tőlük tanácsot kérni. Sajnos nem minden védőnő és gyerekorvos megbízható szoptatással kapcsolatos kérdésekben, sokan még mindig olyan tanácsokat adnak, amelyek már régen túlhaladottak. Ez pedig veszélyes is lehet a szoptatásra nézve. Ha nagyon be akarod biztosítani magad, orvos, sőt, gyerekorvos végzettségű laktációs szaktanácsadót is találsz, de bármelyik IBCLC vizsgával rendelkező segítő a legkorszerűbb, leghasznosabb, személyre szabott tanácsot fogja neked adni a szoptatással kapcsolatos bármely problémádra. Az ibclc.hu-n minden infót megtalálsz.

Ez is érdekelhet

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle