Hogyan lehetne csúcson a demográfiai mutató?

2021.október.2.

A GLAMOUR és az Amnesty International Magyarország közös cikksorozatában fontos társadalmi, a nőket különösen érintő ügyekről olvashattok.

Hogyan lehetne csúcson a demográfiai mutató?
Fotó: Shutterstock

Szeptember 23-24-én a IV. Budapesti Demográfiai csúcs elsődleges témája a fenntarthatóság és a család kérdése volt. A találkozón elhangzott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a gyermekvállalás okozta költségek és erőfeszítések okán „nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, vagy legalábbis ez nagyon nehéz, a nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek”. Ennek ellenére, a demográfiai növekedés elérésére megfogalmazott eszköz a csúcson felszólalók szerint nem a munka és család összeegyeztetésének elősegítése, a nők önálló egzisztenciális stabilitásának kiépítése, hanem a családtámogatások növelése. Azonban kérdés, hogy valóban ez a leghatékonyabb kezelése-e a népességcsökkenésnek, ami rendszerszintű társadalmi és gazdasági problémákhoz vezethető vissza.

A demográfiai változások mérése

Demográfiai szempontból egy ország népességének alakulását befolyásolhatja: a gyermekvállalás, a mortalitás (halálozási arányszám), a várható élettartam és a migrációs folyamatok. A demográfiai mutatók egyike, a teljes termékenységi arányszám értéke arra mutat rá, hogy egy nő élete során átlagosan hány gyermeket hozna a világra, ha az adott év kor-szerinti termékenységi viszonyai állandósulnának. Ennek alakulása azonban nem feltétlenül áll párhuzamban a születésszám alakulásával.

A születésszám változását egyaránt befolyásolja a szülőképes korú (15-49 éves) nők száma, illetve a termékenységi ráta értéke. A népesség egyszerű reprodukciójához 2,1-es termékenységi ráta elérésére és hosszú távú fenntartására lenne szükség, ami azonban a világ népességének kétharmada által lakott országokban nem valósul meg.

Demográfiai adatok az EU-ban és Magyarországon

A 2019-es Eurostat eredmények alapján a termékenységi ráta EU-s átlaga 1,53. A tagállamok közül Franciaország érte el a legmagasabb értéket (1,86), majd Románia (1,77), illetve Írország, Svédország és Csehország (1,71). Ezzel szemben a legalacsonyabb teljes termékenységi arányt 2019-ben Máltán (1,14), Spanyolországban (1,23) és Olaszországban (1,27) mérték.

A teljes termékenységi arányszám esetében Magyarországon 2011-óta fokozatos emelkedés, illetve 2016-2019 között stagnálás volt látható (1,49). A KSH regionális kimutatásai szerint 2019-ben, a legkisebb érték Budapesten (1,14), míg a legmagasabb a Dunántúl északi területein volt (1,75), ebben az évben összesen 89 200 gyermek született hazánkban. A növekvő értékek, vagyis a 2020-as 1,55-ös ráta feltételezhetően részben a Családvédelmi Akcióterv hatása. A kérdés azonban az, hogy ez hosszú távú változásokat eredményezhet-e a demográfiai mutatókban.

Cselekvési lehetőségek

A történelem során a gyermekvállalás ösztönzésére használt eszközök repertoárjában könnyedén találhatunk olyat, amely etikus fellépést és emberi jogokat nélkülözve kényszerrel váltott ki demográfiai növekedést. A Ratkó-korszak abortusztilalmának és gyermektelenségi adójának következtében a hetvenes évek „Ratkó-unokái” jelentős népességnövekedést eredményeztek Magyarországon. Az eszköz amellett, hogy semmibe veszi a nők jogait és mindenféle humánus értéket mellőz, még hosszútávú hatékonysággal sem bír, hiszen csupán 1974 és 1982 között volt a magyar termékenységi ráta a jelenlegi EU-s tagállamok átlaga fölött. Mivel ezekben az esetekben a rendszerszintű változtatás, vagyis a gyermekvállalás gazdasági, társadalmi és lélektani alapjai nem kerültek megerősítésre, így a hatás is csupán rövidtávon jelentkezett.

Hosszú távú eredmények szempontjából a pénzbeli juttatások is csupán tüneti kezeléseknek bizonyulnak. Erre példa Olaszország is, ahol ugyan 2015-ben bevezetették az egyszeri 800 eurós gyermekvállalási támogatást, ez mégsem vezetett jelentős változáshoz, a teljes termékenységi rátára mutató EU-s listán az egyik legalacsonyabb értéket mutatják az olaszok. Anne Gauthier, a holland Groningeni Egyetem összehasonlító családtudományi professzora a BBC-nek elmondta, hogy az ilyen és ehhez hasonló „készpénzpolitikák” általában nagyon kismértékű hatással vannak a termékenységi mutatókra, bár rövidtávon a születések számának kismértékű növekedéséhez vezethetnek, illetve néhányan korábban vállalnak gyermeket, de "ez hosszú távon nem jelent magasabb termékenységi rátát”. A sikertelenség hátterében állhat, hogy az egyszeri kifizetések nem foglalkoznak azokkal a mögöttes, mégis kulcsfontosságú kérdésekkel, mint például a társadalmi attitűd, a nemi szerepek, normák illetve uralkodó sztereotípiák. A szakértő szerint Franciaország sikereinek oka a szociálpolitikai intézkedések mellett a támogatott gyermekfelügyeleti és a jelentős ellátási, egészségügyi rendszerben, a két vagy több gyermeket nevelő családok havi rendszeres támogatásában, illetve a közel 1000 euró összegű egyszeri gyermekvállalási támogatásban keresendő. Hasonló, de a probléma forrását még inkább szem előtt tartó megoldással élnek egyes skandináv országok is. A 2017-es adatok alapján Svédországban a termékenységi ráta elérte az 1,9-et. Ennek hátterében az áll, hogy a pénzbeli támogatások mellett az Európai Bizottság szerint a nők foglalkoztatottsági aránya itt az egyik legmagasabb az EU-ban. Emellett a gyermekszegénységi mutatók alacsonyan maradnak, aminek hangsúlyozása azért is fontos, mert a családtámogatási eszközök sokszor a gyermekek hosszú távú stabil anyagi hátterét figyelmen kívül hagyják, így egyes országokban bár magas a születési arány, a gyermekszegénységi mutatók is magasak. Mindezek mellett Svédországban a gondozási és otthoni munkák nemek közötti egyenlőbb elosztása érdekében 2016-ban a gyermek tizenkettedik életévéig összesen 480 napra emelkedett a fizetett szülői szabadság, amiből minimum 90 napot – általános esetben – kizárólag az apa tölthet otthon a gyermekkel.

A demográfiai változások előmozdításához szükséges eszközök rendkívül összetettek, amelyeknek csak egyik eleme az anyagi támogatás biztosítása, amely csupán a nehézségek egy kiragadott részére, tüneti megjelenésére reflektál. Nem kínál megoldást a hosszú távú problémákra, például az elsősorban nők által végzett fizetetlen (láthatatlan) munkára, a szakmai szegregációra, a részmunkaidős foglalkoztatottságra (ami alacsonyabb fizetéssel, jövedelemmel és karrierlehetőségekkel jár), a családon belüli erőszakra, illetve a mindezeknek alapját, illetve következményét jelentő egzisztenciális kiszolgáltatottságra. A fenntartható változások eléréséhez olyan eszközökre van szükség, amelyek mindezen problémák megoldását rendszerszinten segítik elő.

Ha szeretnél többet tudni nemek közötti egyenlőségről, illetve a demográfiai mutatók alakulásáról és számításáról Regisztrálj Tudatos Lépés hírlevelünkre!

Szerző: Csernus Fanni

nemek közötti egyenlőség programmunkatárs

Amnesty International Magyarország

Ez is érdekelhet

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)