Minden 10. nő - 7 szomorú tény az internetes zaklatásról

2017.március.19.

Az internet térhódítása kétségtelenül rengeteg előnnyel jár, hiszen pillanatok alatt kapcsolatba kerülhetünk bárkivel, legyen az a szomszédban lakó kolléga, vagy a világ másik pontján nyaraló családtagunk. Azonban éppen ez a technológiai vívmány tartogat komoly veszélyeket: a világhálón rengeteg ember van jelen egyszerre, és ez maga a paradicsom az internetes zaklatók számára.

Az arcnélküli chatszobák és a lerejtett, fotó nélküli közösségi profilok remek lehetőséget biztosítanak a zaklatók számára, hiszen pillanatok alatt, gyakorlatilag bárkivel kapcsolatba tudnak lépni. És ahogy egyre több időt töltünk a világhálón, egyre több emberrel lépünk kapcsolatba, sajnos ezek a zaklatások csak sűrűsödni fognak. Kivéve, ha teszünk ellene.

Ezt olvastad már? Így ne tűnj hülyének a neten

A most következő statisztikák azt mutatják, hogyan is férkőzik manapság az internetes zaklatás az életünkbe. A zaklatás maga szinte kivédhetetlen, azonban ha kellő információval rendelkezünk a témáról, könnyebb megfelelően reagálni a veszélyes helyzetekre.

1. 2017-ben az internetes zaklatás mindennapivá vált. Egy kutatás szerint több mint 3000 amerikaiból 47% jelentett be internetes molesztálást vagy bántalmazást, ez a 18-29 év köztiek esetében 65%-os arányban van jelen.

2. Hogy hol valósulnak meg a zaklatások? A 66%-uk közösségi oldalakhoz és alkalmazásokhoz köthető.

3. A férfiak kevésbé érzik magukat veszélyben. A 15-29 éves nők 41%-a, míg a férfiak 33%-a védi magát rejtett profillal.

4. A zaklatók gyakran intim fotókat szeretnének az áldozatuktól. Minden tizedik nőtől követeltek már meztelen képet az interneten.

5. 2015 óta nyolc nagy technológiai cég hozott rendelkezéseket, hogy harcoljanak a "bosszú pornó" ellen. Közéjük tartozik a Facebook, a Google, a Reddit és a Twitter.

6. Az internetes zaklatás elterjedtté vált. Körülbelül 2.5 millió ilyen ügy lett bejelentve az elmúlt 3 évben.

7. Azonban még mindig nincs elég szankció. Az előbb említett időszakban csupán tíz esetetben indult eljárás.

Ez is érdekelhet

Variációk az anyaságra – A hét könyve: Rose Napolitano kilenc élete

Variációk az anyaságra – A hét könyve: Rose Napolitano kilenc élete

Divathírek

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Szépséghírek

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai