Mit tud egy ceremóniamester, és miért van rá szükséged feltétlenül az esküvődön?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ahhoz, hogy minden a legtökéletesebben alakuljon az esküvő napján, kell valaki, aki az összes részletet figyelemmel kíséri. Ismerd meg Dunai Misi esküvői ceremóniamestert!

Mit tud egy ceremóniamester, és miért van rá szükséged feltétlenül az esküvődön?
Fotó: FLIEGAUF DÁNIEL

Misi nem kifejezetten erről a karrierről álmodott, azonban az élet úgy hozta, hogy végül ezen a területen találta meg a siker. Milyen jó, hogy így lett!

Hogyan csöppentél az esküvők világába?
Tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor éppen amerikai tanulmányaimból tértem haza. A kint töltött időszak alatt digitális és vizuális kultúrát, a filmezés alapvető ismereteit sajátítottam el, és természetesen az angol nyelvtudásomat is tökéletesebbre csiszoltam. Az esküvőszakmába filmesként csöppentem, ahol vizuális alkotóként egy ideális képet kellett festenem az esküvőkről. A nyelvi adottságaimnak köszönhetően nemcsak magyar, hanem nemzetközi esküvőkre is felkértek, és ilyenkor a szervezőkkel nagyon komoly együttműködésben kellett dolgozni és alkotni annak érdekében, hogy a végén mindenki elégedett legyen. Egy idő után azon kezdtem el töprengeni, hogyan lehetne sokkal határozottabban, minden apró részletre jobban koncentrálva, még nagyobb élményt adni az ifjú párnak és a násznépnek. Közben egy szerencsés egybeesésnek köszönhetően lehetőséget kaptam ceremóniamesterként bizonyítani. Egy véletlen hozott össze egy esküvőszervező lánnyal, aki épp egy angol pár esküvőjét szervezte. Segítséget kért, én pedig magamra vállaltam ezt a szerepet.

Miért döntöttél végül a ceremóniamesterkedés mellett?
Sokáig dilemmában voltam, hogy a filmezést vagy a ceremóniamesterkedést válasszam. A legjobb helyekről és számomra hiteles szakemberektől kaptam a pozitív visszajelzéseket, ami egy nagy lökést adott ahhoz, hogy teljes lelkesedéssel vállaljam új szerepemet. Ráadásul a vendégek reakcióján is azonnal éreztem az elégedettséget. Végre a helyemre kerültem, és egyfajta új ki-hívásként lehetőséget kaptam helyrerakni azokat az akár apró, de fontos dolgokat, amik hiánya korábban filmezés közben zavartak.

Fotó: FLIEGAUF DÁNIEL

Miért különleges ez a szerep?
A ceremóniamesterként hármas feladatom van. Egyszerre vagyok házigazda, műsorvezető és karmester. Egyrészt mindenre rálátok, mindenhová elérek, már a tervezéstől a megvalósításig, másrészt térben is "osztódnom kell", tehát minden szolgáltató munkájára rá kell látnom, amellett, hogy időként, rövid időre középpontba is kerülök. Erre egyedül is képesnek kell lennem, ha pedig van egy esküvőszervező is mellettem, akkor lehet az arányokon változtatni, hogy mennyire helyezem magam előtérbe, vagy épp milyen szinten vonulok a háttérbe, miközben párhuzamosan egyeztetem a részleteket a stáb többi tagjával. Soha nem instrukciókat adok, csak felhívom a figyelmüket az eseményekre, tiszteletben tartva a munkájukat, az alkotói képességüket. Szerepemnél fogva talán a legfényesebben csillogó fogaskerék vagyok ebben a gépezetben, de egyedül nem tudnám hajtani. Más ceremóniamester kollégámhoz képest, filmes múltam miatt talán az egyik nagy előnyöm, hogy van tapasztalatom és rálátásom arra, hogy miként lehet ideálisan és optimálisan megörökíteni az esküvőt. Sok mindent láttam az elmúlt évek alatt, és nem mellesleg lehetőségem volt az ország elismert ceremónia-mestereitől inspirációkat, tapasztalatokat szerezni. Sokat segített az, hogy előtte angol nyelvtanárként dolgoztam, és pontosan tudom, mire rezonálnak jól az emberek, tudom, hogyan tudnak velem a lehető legjobban azonosulni.

Álomszép: Miley Cyrus eddig sosem látott fotókat osztott meg esküvőjéről

Álomszép: Miley Cyrus eddig sosem látott fotókat osztott meg esküvőjéről

Mely esküvők állnak hozzád a legközelebb?
Filmesként volt szerencsém nagyon sokféle esküvőn jelen lenni. A frakkos, fehér nyakkendős esküvőtől kezdve a vidéki, vonulós lakodalmig sok mindent láttam. A modern, parti jellegű esküvők állnak hozzám a legközelebb, ahol kell az elegancia is, de fontos a lazaság, közvetlenség és a vidámság is. A vintázs esküvő is nagy kedvencem, amikor inkább az érzelmek, a letisztultság és a természetközeli vonal érvényesül.

Mi történik, miután megkeresnek a házasodni vágyók?
Megtudom, mik az álmaik, az elképzeléseik, milyen lehetőségeik és terveik vannak. Bizonyos célkérdések után pedig kiderül, hogy én vagyok-e a megfelelő. Az emberek fejében ugyanis még nem nagyon különült el a modern ceremóniamester és a hagyományos vőfély közötti különbség. Utóbbi minden-féle játékokat játszik, népi hagyományokat vesz elő. Versben konferálja fel a levest, rigmusokban beszél, és kicsit csípős pajzán vicceket is osztogat bizonyos pontokon. Ez teljesen helyénvaló piaci szolgáltatás, csak fontos, hogy meg lehessen különböztetni, hogy ki kicsoda és ki mit csinál. A vőfély-, ceremóniamester-szakmában is vannak hibridek, akik mindkettőként hirdetik magukat, de mindenki döntse el, hogy mire van szüksége. Én szeretném magam teljesen egyértelműen modern, de stílusos és közvetlen, ha kell, kétnyelvű ceremóniamesterként meg-határozni magam a párok felé.

Hogyan készülsz egy ilyen nagy eseményre?
Hiszem, hogy az esküvő előtti időszakba kell a legtöbb energiát befektetni. Minden esküvő egyedi és minden násznép is egyedi. Ráadásul minden párnak más kívánságai vannak. Természetesen van olyan kérés, amire előre fel kell készülnöm, de alapvetően nem panelekkel dolgozom. Néhányan biztonságosabbnak érzik, hogy előre megtanult szövegeik vannak, és tudják, hogy mikor mit fognak mondani. Mivel rendelkezem színpadi és rádiós múlttal is, megtanultam improvizálni, érthető összefüggésekben beszélni és stílusokhoz igazodni. Ennek mindig hasznát veszem. Apró mozzanatok, pillanatok inspirálnak, és sokszor képes vagyok ezekre flottul reagálni. Ezt nagyon szeretik a párok és a vendége.

A folytatást itt olvashatod el.

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2017. októberi számában jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)