Pattanások felnőttkorban: Mi okozhatja? Mit tegyél és mit ne?

2020. július 22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amint elmúlnak a tinédzserkori bőrhibáink, úgy gondoljuk, hogy egyszer és mindenkorra megszabadultunk tőlük és soha többet nem kell még csak gondolni sem rájuk. De mit tegyünk akkor, ha ez nem így történik?

Pattanások felnőttkorban: Mi okozhatja? Mit tegyél és mit ne?
Fotó: Getty Images

A felnőttkori problémás bőr és a pattanások kialakulása bizony nem is olyan ritka, mint azt sokan gondolják. Ahogy testünk és hormonszintünk változik az idő múlásával, úgy a hámréteg szükségletei is eltérőek lehetnek. De ne aggódj, van rá megoldás, hogy minél makulátlanabb legyen a bőröd!

Amikor úgy érzed, semmi sem segít

Drága kezelések, számtalan arctisztító és még mindig semmi. Ez a folytonos küzdelem egy idő után zavaró és elszomorító lehet. De ha hiszed, ha nem, megannyi nőt és férfit érint ez a probléma. A legjobb, ha szánsz egy kis időt magadra és végigpörgeted, vajon mi állhat a háttérben? Talán sok stressz ér a mindennapokban, vagy csupán az étrendeden, esetleg a sminkelési szokásaidon kellene változtatnod.

Indítsd tiszta bőrrel a napot!

Biztosan megfigyelted már, hogy amikor felkelést követően tükörbe nézel, a bőröd ragyog és kisimultabb, mint a nap bármely szakában és mintha az előző este csúnyán gyulladt pattanások is javultak volna. Erre igen egyszerű a magyarázat: az arcbőröd is kipiheni magát, ekkor van ideje regenerálódni, feltöltődni. Fontos, hogy mielőtt az alapozó után nyúlsz, felkészítsd a környezet adta hatásokra. Először is töröld át egy kímélő lemosóval, ezután jöhet a hidratáló. Ez lehet géles állagú vagy egy kicsit testesebb krém, attól függően, mire van szükséged. Mivel a pattanásos bőr rendkívül érzékeny, így nem szabad elfelejtened a fényvédő használatát sem. Válassz minimum 25-ös faktorszámút, melyet a nyári időszakban akár meg is növelhetsz egy kicsit. Ha zsírosodó a bőröd, fontos hogy a termék olajmentes legyen, így nem kell azon aggódnod, hogy eltömíti a pórusaid.

Engedd lélegezni arcbőröd!

Rengetegen úgy vannak vele, hogy az esti zuhanyzás közben elég egy borsónyi tusfürdő és már meg is szabadultak a reggel gondosan felapplikált sminktől. Gondolj csak bele: az alapozó, a korrektor és esetleg púder kombinációját közel sem távolítod el ennyivel, ráadásul a tusfürdő szappantartalma extrém módon szárít, mely további gyulladást okozhat. Használj kifejezetten erre megalkotott tisztítót, mint például a micellás víz, mely amellett, hogy könnyedén szabadít meg minden meglévő szennyeződéstől, illatanyag-mentes, így a legérzékenyebb bőrűek is használhatják. A legjobb, ha mindezt zuhanyzás előtt teszed, hiszen így a később keletkező gőz nem juttatja még mélyebbre a bőrödön lévő koszt. Miután megfürödtél, töröld át még egyszer az arcod és szemkörnyéked, majd simítsd át egy alkoholmentes tonikkal hogy visszaállítsd a hámréteg megfelelő ph-értékét. Ezután jöhet a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló!

Mélytisztítás indul

Ha arcbőrödön gyakran jelennek meg gyulladt pattanások, fontos, hogy a rutinodba néha-néha beiktass egy plusz lépést, mégpedig az arcmaszkokat. Ezek a készítmények koncentráltabb hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, mint az általános arckrémek, így akár 5-10 perc leforgása alatt jelentős változást képesek elérni. Az agyag például remek pórustisztító, az aktív szén gyengéden hámlaszt és segít csökkenteni a zsírosodást, ha viszont száraz a bőröd, ezeket érdemes nagyon ritkán bevetned. Helyette válassz aminosavakban és vitaminokban gazdag maszkokat, sőt, még a csipkebogyó olajat is kipróbálhatod, hiszen hámlás és hegesedés esetén igazi csodaszer.

Radírozz!

Ahhoz, hogy bőröd regenerálódni és tisztulni tudjon, elengedhetetlen a heti egyszeri radírozás. A pattanások ugyanis minden esetben valamilyen gyulladás következtében alakulnak ki, melyben jelentős szerepe van az eltömődött pórusoknak és a megvastagodott elhalt hámrétegnek. A problémás arcbőr egyben érzékeny is, így légy nagyon kíméletes. Felejtsd el a durva, karcolós termékeket és szerezz be egy finom szemcsés vagy kémiai hámlasztót. Utóbbi remekül működik nagyon száraz, hámlásra hajlamos bőrön anélkül, hogy fizikailag dörzsölnöd kellene. Meglátod, szemmel látható lesz a különbség!

A felnőttkori pattanások megoldása sok fejtöréssel jár, és elengedhetetlen a szakértői vélemény. Interjúnkban rengeteg hasznos információval szolgál Dr. Kriston Renáta, a La Roche-Posay bőrgyógyász kozmetológusa.

Mennyire mondhatjuk gyakorinak a felnőttkori pattanásokat?
A pattanások leginkább a kamaszkorhoz kötődő bőrtünetként élnek bennünk. Valóban ekkor fordul elő leggyakrabban: a 12-14 éves korosztály 80%-a érintett valamilyen súlyossági fokban, azonban a későbbi életkorban is megjelenhetnek ezek a tünetek. A tinédzserkorban inkább a fiúk érintettek, a későbbi életkorban női dominancia figyelhető meg.

Miben különbözik ez a tinédzserkori bőrproblémáktól?
Tinédzserkorban szinte természetesnek mondhatjuk a pattanások megjelenését az életkori sajátosságnak tekinthető, átmeneti hormonális labilitás miatt. Ugyanis a faggyúmirigyeken hormonkötő receptorok találhatóak, melyek befolyásolják a faggyúmirigyek aktivitását, a termelt faggyú minőségét is. A későbbi életkorokban viszont a pattanások megjelenését tünetként kell értelmeznünk a bőrön, mely általában valamilyen belső provokáló tényező következtében jelenik meg. Ez lehet valamilyen endokrin betegség, hormonális egyensúly-zavar, krónikus gócos gyulladás, vagy stressz következménye. Ilyenkor helyesen kell értelmeznünk a bőrön megjelenő tünetet és ennek hátterét kutatva időben felfedezhetünk számos kórképet, melyek kezdetben csak bőrtünetet provokálnak, de érezhető panaszt nem okoznak, viszont felfedezetlenül és kezeletlenül akár súlyos, a szervezetet jelentősen károsító betegségekké is fejlődhetnek.

Mennyire függ össze a táplálkozásunkkal, illetve életmódunkkal?
Mivel a faggyúmirigyeink a kiválasztás fontos szervei, ezért általában a páciensek arról számolnak be, hogy étkezésük jelentősen befolyásolja bőrük állapotát, a gyulladásos tünetek megjelenését. A zsíros, különlegesen fűszerezett ételek általában gyulladásos tüneteket provokálnak. Inzulinrezisztencia esetén a finomított szénhidrátok túlzásba vitt fogyasztása szintén rontja a bőrállapotot. A bőr szépségét szolgáló vitamin-kombinációk általában B vitamint is tartalmaznak, viszont az erre érzékenyeknél a B vitaminok a faggyúmirigyeken keresztül kiválasztódva fokozzák azok működését, így gyulladásos állapotot provokálnak. Ilyenek a B vitaminban gazdag élelmiszerek: a kelt tészták és a sör is. Sokan kerülik a vajat, csokoládét, kakaót és olajos magvakat is, mert ezek is ronthatják a tüneteket.

Lehetséges, hogy a genetika áll a háttérben?
Igen, genetikai tényezők is befolyásolják a pattanásosságra való hajlamot, illetve a pattanásokat provokáló betegségek kialakulását. A gének határozzák meg a bőrtípust is, mely szintén döntő annak vonatkozásában, hogy hajlamosak vagyunk-e a gyulladásos tünetekre.

Befolyásolhatja a pattanások kialakulását, hogy az illetőnek milyen a bőrtípusa? Van bármi, amit tehetünk a ellene?
Igen. A zsíros, illetve kevert bőrtípus esetében gyakoribbak a tünetek. Nagyon fontos első lépésben a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutin kialakítás, mely lemosóból, a bőr pH-ját visszaállító tonikból és hidratáló, gyulladáscsökkentő, a pórusokat nem eltömítő krémből/gélből áll. Általában dermokozmetikumokat szoktunk javasolni erre a célra, melyek nem tartalmaznak irritáló összetevőket. Nagyon jó természetes gyulladáscsökkentő hatóanyag a zink és a niacinamid. Nem azt kell várni ettől a rutintól, hogy 1 nap alatt megszűnnek a tünetek, de a célzott bőrápolás könnyebbé teszi a bőr terápiás kezelését. Ennek a külső és belsőleg alkalmazható hatóanyagait a korábban átküldött anyagban megtalálhatja. Lézeres és fénykezelések is szóba jönnek. Nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a pattanásosság elleni készítmények a faggyúmirigyek működését hivatottak visszafogni, így egy idő után kiszáríthatják a bőrt. Ez viszont azt az üzenetet hordozza a faggyúmirigyek felé, hogy ők nem termelnek elég faggyút, így fokozzák munkájukat, ami a gyulladásos tünetek fellángolását eredményezi. Ennek értelmében nem lehet egy szigorú kezelési tervet összeállítani, hanem fel kell hívni a páciens figyelmét arra, hogy a választott bőrápolási termékek és gyógyszerek mindig a bőrállapotnak megfelelőek legyenek.

Mikor javasolt szakemberhez fordulni?
Nagyon súlyos tünetek esetén, hegesedésre való hajlamnál, illetve, ha általános tünetek: láz, ízületi fájdalom, gyomor-bélrendszeri tünetek kísérik a bőrtüneteket, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Abban az esetben, ha a hagyományos, recept nélkül elérhető, vagy kozmetikai kezelések nem segítenek, illetve, ha a páciens számára pszichés terhet jelentenek a bőrtünetek szintén érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben a bőrtünetek mellett menstruációs probléma, szőrnövekedési zavar, jelentős fáradtság, vagy hízás jelentkezik szintén érdemes orvoshoz fordulni.

Milyen kozmetikumokat érdemes használni?
A bőrtípusnak megfelelő, arclemosó, tonik és hidratáló krém vagy gél dermokozmetikumok alkalmazását szoktuk javasolni, melyek speciálisan az erre a problémára hajlamos bőr ápolására lettek kifejlesztve. Nincs bennük komedogén (jelentése: elsődlegesen járul hozzá a mitesszerek kialakulásához) színező- és illatanyag, nem tartalmaznak irritáló tartósítószert. Nagyon sokan elhagyják a tonikot, pedig ennek nagy szerepe van a bőr savas ph-jának visszaállításában az arcmosást követően. kerüljük a lúgos kémhatású, szárító szappanokat és a szintén szárító alkohol-tartalmú készítményeket. Dekorkozmetikumok esetén szintén figyeljünk oda a készítmény nem komedogén voltára, részesítsük előnyben az ásványi anyag alapúakat.

Mik azok a hatóanyagok, amiket kerüljön és mik azok, amiket alkalmazzon az, akinek problémásabb a bőre?
A recept nélküli készítmények közül a teafaolaj-, kén-, szalicilsav-, vagy tejsav-tartalmú lemosók sokat tudnak segíteni az enyhe tünetek esetén, hiszen hozzájárulnak az elhalt hámsejtek szabályos leválásához és antibakteriális hatással is rendelkeznek. Vigyázzunk arra, hogy ne szárítsuk túl velük a bőrt, mert tüneteink még súlyosabbá válhatnak. A receptre írható készítmények közül a retinoidok a miteszerek képződését gátolják hatékonyan, viszont terhességben nem adhatóak, fényérzékenyítenek és irritálhatnak. Benzoil-peroxiddal antibakteriális hatást tudunk elérni mérsékelt gyulladáscsökkentés mellett, de szintén fényérzékenyít és irritálhat, valamint elszínezi a ruhát és a hajat. Az azelainsav gátolja a komedoképzést, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de nincs hatása a faggyútermelésre, viszont nagyon jól kombinálható egyéb szerekkel. A lokálisan alkalmazott antibiotikumok baktériumellenes hatással rendelkeznek, de nagyon gyakori a rezisztencia kialakulása. A szisztémás antibiotikum kezelés is pusztán csak baktérium ellenes hatással rendelkezik, de hosszú ideig kell szedni, gyakoriak a szedés mellett kialakuló bélrendszeri panaszok, gombás fertőzések és fényérzékenység. Fogamzásgátló készítmények szedését akkor javasoljuk, ha az antiandrogén hatás erősítésére van szükség. A szisztémás retinoidok azok a készítmények, amelyek a pattanások kialakulásának valamennyi lépését képesek gátolni, viszont számos mellékhatásuk van: fényérzékenyítenek, magzatkárosító hatásúak, bőr-és nyálkahártya szárazságot idéznek elő, valamint hangulat ingadozást. Szoros laborkontroll mellett, figyelve a páciensre bizonyos esetekben nem tekinthetünk el ennek a hatóanyagnak a bevezetésétől.

Vannak ajánlott kezelések, amik javíthatnak a bőr állapotán?
Ha a pattanásos, illetve acnes tünetek esetében a bakteriális gyulladásos jelenségek dominálnak hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatjuk az ELOS technológiát, ahol a villanófény optikai energiájának és a rádiófrekvenciás energia egymást erősítő hatásának köszönhetően hatékonyan tudjuk csökkenteni a faggyúmirigyek aktivitását és a természetes fotodinámiás hatás révén szelektíven tudjuk elpusztítani a P. acnes baktériumokat. Egy hónapon keresztül hetente két kezelés javasolt, majd fenntartó kezelésre állunk át. Amennyiben már nem a gyulladásos tünetek dominálnak, hanem a korábbi elváltozások nyomaként ottmaradó hegek, barnás elszíneződések zavaróak, frakcionális CO2 lézeres kezeléssel végezhetjük el a bőr felületének színbeli és felszínbeli megújítását a kötőszövet egyidejű megerősítésével. Sokaknak segít a bőrük karbantartásánál az AHA és BHA hámlasztás is.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Te kiszúrtad? Ez volt Harry herceg rejtett üzenete a családjának

Te kiszúrtad? Ez volt Harry herceg rejtett üzenete a családjának

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Így varázsolhatod élménnyé a mindennapi zuhanyzást (x)

Így varázsolhatod élménnyé a mindennapi zuhanyzást (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

C-vitamin tippek – Így szedd, hogy fittebb légy (x)

C-vitamin tippek – Így szedd, hogy fittebb légy (x)