Hasznos tudnivalók, mielőtt nekivágsz a Szigetnek

Azt már valószínűleg hetek óta tudod, hogy melyik koncertet várod a legjobban. Valószínűleg azon is sokat gondolkoztatok már, hogy milyen ruhában mentek ki a Szigetre, vagy hogyan sminkeltek majd, hogy az a hőségben is tökéletes maradjon. Mi pedig összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat, hogy felkészülten érkezz a buliba.

Sziget fesztivál
Sziget Fesztivál
Fotó: SzigetOfficial / Rockstar Photographers / Facecook

A Sziget Fesztivál Európa egyik legmenőbb fesztiválja, ilyenkor az egész város megtelik a szigetlakókkal, így nehezebb a közlekedés, de a jegyüzérek is akcióba lendülnek. Jó ha tudod azt is, hogy mi lehet a táskádban, vagy hogy egyáltalán meddig érvényes a jegyed.

Jegyvásárlás

Ha még nincs jegyed, akkor fontos, hogy megbízható helyen szerezd be azt, vagyis a hivatalos oldalakon. Csak az ilyen oldalakon megvásárolt jegyek garantálják számodra a bejutást. Fontos, hogy bármennyire is örülsz a jegyednek, soha ne oszd meg a fotót a közösségi oldalakon, amin a QR-kód is látszik, mert ezzel visszaélhetnek. Ne vásárolj utcai jegyüzérektől jegyet, mert semmi sem garantálja, hogy azok valóban érvényesek.

Csak a Szigetnél, vagy a hivatalos jegyterjesztői partnereknél vásárolj jegyet, és ha valamiért nem tudsz elmenni a fesztiválra, akkor a Ticketswapon keresztül hirdesd meg a feleslegessé vált belépődet.

Mindenképpen legyen nálad személyi igazolvány!

Mikor jegyet vásárolsz, akkor kapsz egy vouchert, ezt kell magaddal vinni a fesztiválra, és elindul a check-in folyamat, amihez szükséged lesz egy fényképes személyi okmányra. Ez a napijegyekre és a bérletekre is igaz. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy 2001 után kiállított jogosítvány. Más dokumentumot, például diákigazolványt, könyvtári belépőt, bérletet nem fogadnak el, ezért is fontos, hogy nálad legyen a személyid.

Lehetőség van előzetes check-inre is augusztus 1. és augusztus 9. között az Akváriumban délután egy és este kilenc között. Az előzetes check-in során csak előre kifizetett, belépő és kemping vouchereket váltják át karszalagra.

Sziget Fesztivál
Fotó: SzigetOfficial / Rockstar Photographers / Facecook

Hogyan érkezz?

A legegyszerűbb, ha tömegközlekedéssel jössz, így elkerülheted a dugókat, és nem kell bosszankodnod amiatt sem, hogy sehol sem találsz parkolót. Ha ennél is élvezetesebb módját szeretnéd választani az érkezésnek, akkor jöhetsz hajóval a Jászai Mari térről. Ha biciklivel érkezel, akkor a H-hídon tudsz bejutni, és letenni a biciklidet az arra kijelölt helyeken, ha pedig rollerrel jönnél, akkor a K-hídnál találsz rollertárolót.

Meddig maradhatsz a fesztiválon?

A 6 napos, 3 napos bérletek, illetve a napijegyek esetében az adott napon reggel 6-tól léphetsz be és a jegyed érvényességének utolsó napján reggel 8-ig tartózkodhatsz a fesztivál területén.

Mit lehet bevinni?

Alkoholt, vágó és szúróeszközt, valamint illegális szereket, üveget természetesen nem. De nem igaz az, hogy sem étel, sem ital bevitelére nincs lehetőség. Nyugodtan vihetsz magaddal ételt, a kikötés csak annyi, hogy ne kereskedelmi mennyiség legyen. Vagyis nem kell aggódnod, ha ételallergiád van, vagy csak kevesebbet szeretnél költeni. Csinálj magadnak néhány szendvicset, vagy olyan salátát és rágcsálnivalókat is bevihetsz, ami nem igényel hűtést.

Hőségriadó esetén ésszerű mennyiségben személyes szükséglet kielégítrésére lehet bevinni vizet, de azt a házirend sem szabályozza, hogy ez egészen pontosan mit jelent, mindenesetre itt foglalkoztunk azzal, mennyi vizet kellene meginnod egy nap. Egyébként fejenként 2,5 literes palacknyi vizet vagy üdítőt lehet bevinni a fesztivál területére. Cigarettát is be lehet vinni, de csak korlátozott mennyiségben, azaz fejenként maximum 20 doboz cigarettát.

Fizetés a karszalaggal

A fesztivál még mindig készpénzmentes. Fizetni a legegyszerűbb módon úgy tudsz, ha a telefonodon beállítod az NFC fizetési lehetőséget, vagy az érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyádat használod. Ha ezt nem szeretnéd, akkor viszont a karszalagod egyenlegét kell feltöltened. Mindenképpen érdemes regisztrálnod azt a Sziget fesztivál alkalmazásában, mert ennek több oka is van. Egyrészt nyomon követheted a költéseidet, hogy hol és mennyit fizettél, le tudod tiltani az egyenlegedet baj esetén, és online is fel tudod tölteni az egyenlegedet. Arra azonban figyelj, hogy ebben az esetben a hasonló tranzakcióktól eltérően a Sziget applikáció ezt nem kártyás vásárlásnak értelmezi, tehát nem ingyenes, hanem 500 forintos tranzakciós díjat számít fel minden feltöltés után. Ha a karszalagod regisztráltad, és a bankszámla számod is megvan, akkor visszakapod a fesztivál végén az egyenleged, de vissza is kérheted a fel nem használt pénzt a feltöltő pontokon.

Gyerekek a fesztiválon

A tizenegy év alattiak (2011. augusztus 16. után születettek) ingyen léphetnek be a Szigetre, de belépéskor kötelező felvenniük a gyermek karszalagot, melyet a bejáratnál kapnak meg. A felnőtt kísérő elérhetőségét és a gyermek nevét kötelező ezen feltüntetni, és a gyerekeknek is kell igazolványt vinni. 14 éves kor alatt csak felnőtt kísérővel lehet belépni a Szigetre, a gyermek karszalag viselése ez esetben is kötelező.

Háziállatok a fesztiválon

Segítő, vakvezető vagy rendőrkutyát szabad bevinni a fesztivál területére. Más állatoknak nem ajánlott, de nem is tilos a belépés. Nyilvánvalóan csak barátságos, jól nevelt, a tömeget, a hangzavart és a forgatagot jól bíró állatokat lehet bevinni, de jó ha észben tartod, hogy alapvetően egy fesztivál nem biztonságos az állatok számára.

Ha mégis úgy döntesz, hogy elhozod a háziállatodat is, akkor szükség lesz érvényes oltási igazolványra egy évnél nem régebbi veszettségoltással, egyedi azonosítóra (olvasható tetoválás vagy mikrochip), pórázra, nyakörvre, szájkosárra, bilétára a gazdi telefonszámával.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját