Tényleg beléd szerethet valaki egy feromonos parfüm miatt? Kiderítettük!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az illatoknak varázslatos tulajdonságai vannak, de talán túlzás lenne azt állítani, hogy a feromonos parfümök illatfelhőjétől idegenek beléd szerethetnek. Vagy még sem? Cikkünkből kiderül!

Szerelembe ejtő feromonos parfümök
Szerelembe ejtő feromonos parfümök
Fotó: Glamour szerkesztés

A feromonok, a hormonokhoz hasonlóan a szervezetben természetes úton termelődő jelzőmolekulák, a saját testünk által, izzadság útján kiválasztott kémiai anyagok. Tudósok úgy vélik, a feromonnak döntő szerepe van a párválasztásban, ugyanis fizikai ingereket vált ki, ez pedig hat a szexuális viselkedésünkre, valamint arra is, hogy kihez vonzódunk. Nem meglepő, hogy a parfümmárkák ráugrottak a feromonok szintetikus változatainak létrehozására, amelyeket a parfümökhöz adnak, hogy fokozzák a vonzalom erejét. Lássuk, hogy mire képesek a feromonos parfümök!

Észbontó összetevők

Az egyik legnépszerűbb illatmolekula az Iso E Super, avagy az alternatív nevén ismert pacsuli etanol, amely ma már szinte minden parfümben megtalálható. Ez egy olyan alkotóelem, amelyik képes felerősíteni saját feromonjainkat, s egyben illatfokozó, azaz segít javítani az illatok tartósságát, és kiemeli a jegyek tisztaságát. Ez az illatmolekula szantálfa- és cédrusfa-szerű jegyeket kölcsönöz a parfümöknek. Gyakran az alapjegyekben megtalálható pézsma szintén feromonos hatást kelt, és biztosítja a hosszantartó illatot a bőrön.

A feromonos parfümök valóban működnek?

Szóval, van-e igazság abban, hogy a feromonos parfüm segít szerelembe ejteni a kiszemelted? A tudósok még nem döntöttek - ezt Nic Mastenbroek, a Ruth Mastenbroek Perfumer London parfümszakértője is megerősítette. „A feromonokat azért adták a parfümökhöz, hogy vonzalmat váltsanak ki” - mondja. „Ezeket az agy szagló része dolgozza fel, ami szexuális izgalomra serkenthet, azonban a témával kapcsolatos bizonyítékok vegyesek.”

„Míg úgy tűnik, van néhány alátámasztó bizonyíték arra, hogy bizonyos feromonok a parfümökben növelik a vonzerőt, addig más tanulmányok szerint a parfümök vonzalomra gyakorolt hatása helyzetfüggő.” És bár lehet, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ezek a parfümök valóban működnek, és valószínűbb, hogy a legtöbb ember placebo hatást tapasztal, az ötlet, hogy egy parfüm segít szerelembe esni, nem teljesen kizárt.

Nagy klasszikus parfümök, melyekre tényleg megéri beruházni

„Szerintem az illat szerepet játszhat a “személyes márkád” megteremtésében - ez lehet az egyik első dolog, amit az emberek észrevesznek rajtad. Mindannyian kedvelünk bizonyos típusú illatokat, így teljesen ésszerű, hogy vonzódunk valakihez, aki olyan fantasztikus illatot visel, amit szeretünk. Lehet, hogy az illat ismerős, így nagyobb biztonságban érezzük magunkat az illető közelében, vagy lehet van valami az illatban, ami egyszerűen csak felpezsdíti érzékszerveinket.”

Ez utóbbi a csábító és “afrodiziákumszerű” hatásukról ismert összetevőknek köszönhető. „A jázmint évszázadok óta használják érzéki, intim, sőt csábító tulajdonságai miatt” - magyarázza Nic. „A szantálfa, amelyet hagyományosan férfiasabb illatokban használnak, fás és pézsmás, hasonlóképpen az ámbra, amely a szantálfánál melegebb fás illatjegynek mondható, ismert az intimitásra gyakorolt hatása miatt. Az édes és gyümölcsös jegyek bevezethetnek egy ínyenc, evéshez kapcsolódó aspektust, amely teljes mértékben a vonzalomhoz kapcsolódik - gondoljunk csak az eperre és a tejszínhabra.” Akárhogy is, ha vonz egy illat és önazonos, az felemel és boldogságot, erőt sugárzol miközben viseled - ami már önmagában is vonzó bárki számára, akivel találkozol.

Parfümök, amelyeket csábításra terveztek


Galéria

2024.02.23.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)