"Megtanít, hogy nőként egyedül is képes legyél boldogulni" - interjú Karakas Hedviggel

2017.január.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy térd és bokasérülés miatt egy időre le kellett mondania a versenyzésről, a dzsúdózó Karakas Hédinek. A csinos olimpikon azonban a rehabilitáció alatt sem pihen, mindent megtesz azért, hogy, amikor felgyógyul újra kirobbanó formában legyen.

Karakas Hedvig, dzsúdozó
Karakas Hedvig, dzsúdozó

Hogyan férkőzött az életedbe a dzsúdó?

Anyukám testnevelő tanár, apukám pedig atléta volt, így bennem is hamar kialakult az igény, hogy valamilyen sportot válasszak. Nagyon sok mindent kipróbáltam, majd a dzsúdó teljesen véletlenül jött az életembe. Nemcsak a sport miatt ragadtam ott később az edzőteremben, hanem időközben kialakult egy nagyon összetartó, jó társaság is. Először csak a mozgás öröme hajtott, később pedig az első megmérettetések utáni sikerek hatására lett a központi része az életemnek. Fiús sportág, de azt gondolom minden sportágnak megvan a maga szépsége és minden mozgásformának megvan a varázsa.

Mi jelenti a varázst?



Ki tudom magam fejezni, meg tudom magamat valósítani benne, le tudom vezetni az energiámat. Amikor a szőnyegen vagyok csak magamra számíthatok. Ez megtanít arra, hogy az életben nőként egyedül is képes legyél boldogulni, helyt állni. Már fiatalkorban sokkal önállóban tud gondolkodni, aki elkezdi ezt a sportot. Önállóságra nevel.

Mennyire fontos, hogy fizikálisan és szellemileg is kihozd magadból a maximumot?



A fizikális adottság egy alap, ami minden sportolónak megvan, aki eljut egy világversenyre vagy olimpiára. Erre jön rá, hogy kinek milyen technikai és mentális képességei vannak. Nagyon fontos, hogy mentális szinten tudjon az adott sportoló fejlődni, adott helyzetekben képes legyen jó döntéseket hozni. Emellett az önbizalom, nagyon sokszor meghatározza, hogy alakul egy verseny.

Karakas Hedvig

Úgy gondolod, hogy az önbizalmon is múlik, hogy adott esetben nyerni tudj?



Ha bízol magadban, olyan pluszokat tudsz meríteni, amikről nem is gondoltad volna, hogy képes vagy, hiszen lelki nyomást is tudsz gyakorolni az ellenfeledre.

A verseny alatt olyan gyorsan történnek az események, nincs idő arra, hogy az ember végiggondolja, mi hogy legyen. Ezt jobb esetben meccs előtt megteszed, de ha közben úgy mész föl a szőnyegre, hogy bízol magadban, az befolyásolja a kisugárzásodat, az erőnlétedet és akár a fizikális fáradás is sokkal később jön elő.

Vannak különböző technikáid arra, hogy szellemi szinten is toppon legyél?

Ha minden nap, akár még az edzéseken is arra törekszel, hogy kihozd magadból a maximumot vagy éppen maximum feletti teljesítményt is képes vagy produkálni, az valamilyen szinte megedz. A befektetett munka egy stabil hátteret ad, amire mindig támaszkodhatok.

Karakas Hedvig

Konkrét stratégiával állsz ki az ellenfeleddel szemben, vagy ott dől el minden akkor abban a pillanatban a szőnyegen, hogy éppen mit fogsz csinálni?



Ez egy viszonylag zárt közösség, mindenki ismer mindenkit, egy idő után a versenytársak képességeit is megismerem. Emellett rengeteg videó is található az interneten az adott ellenfélről. Az olimpia esetében például úgy készültünk az edzőmmel, hogy minden egyes indulóembert kielemeztünk. Emellé társulnak a saját tapasztalatok. A kettőből pedig kialakul egy összkép, amikor a szőnyegre lépek tudom, hogy mit fogok csinálni annak érdekében, hogy legyőzzem az ellenfelet. Ha véghez tudom vinni mind a négy percben a taktikámat és nem hibázok, akkor valószínűleg le tudom győzni az illetőt.

Hogy készülsz fizikális szempontból?



Az edzések mellett vannak technikai, kör és kondiedzések is. A dzsúdó a legfontosabb, de mindennek az alapja a jó kondíció és a megfelelő állóképesség.

Milyen táplálékkiegészítőkre esküszöl?



Van egy kedvenc SCITEC italom, ami egy speciális reggeli ital. Nagyon gyorsan elkészíthető, de ugyanakkor rendkívül tápláló és még finom is. Ezt szeretem reggelente edzés előtt fogyasztani, emellett pedig különböző savasodásgátlókat és vitaminokat szedek. Össze van állítva egy személyre szabott lista a táplálékkiegészítőkön belül, ami megelőzi, hogy kimerüljön a szervezetem. Edzések alatt még fehérjét is fogyasztok, hogy az izom ne épüljön le.

A versenyek miatt kell időnként diétáznod?



Mindenki tudja, hogy nagyjából mennyi a súlya és mennyi az a max kg, amit tud is tartani a mindennapokban. Még a versenyzés előtt közösen az edzőmmel határoztuk meg, melyik súlycsoport nekem az ideális. Az én esetemben úgy épül fel, hogy 57 kg-ban versenyzek. A normál súlyom diétával 60-62 kg és onnan fogyasztok vissza négy kilót. Ez csak a verseny napjára érvényes: lefogyok, megmérem magam és utána pedig visszatöltöm. Persze a fogyasztás alatt mindig figyelni kell arra, hogy a súlyveszteség ne menjen a teljesítmény rovására.

Karakas Hedvig

Van valami speciális módszered a fogyásra?



Dietetikusok állítják össze nekem az étrendet. Négy kiló vízből veszítem el a súlyom, utána pedig a mérés utáni estén visszatöltöm, hogy ne menjen az erőlét és a koncentrálóképesség rovására.

Hogyan értékeled 2016-ot és mik a terveid a 2017-es évre?



Mindenképpen jó év volt a 2016-os év, szakmai szinten vegyesek az érzéseim. Részt vettem életem második olimpiáján, sikerülhetett volna jobban és rosszabbul is. Valamilyen szinten csalódott vagyok, de ugyanakkor elégedett is. Mindenesetre az olimpia volt a legmeghatározóbb élményem. A 2017-es évre szeretnék úgy felkészülni, meggyógyulni a műtétekből, hogy sokkal jobb legyek, mint voltam.

Mennyi idő még a rehabilitáció?



A térdemet tavaly szeptemberben operálták, a bokámat pedig idén fogják megműteni. Összesen hét hónapot kell kihagynom, közben pedig sokféle módszerrel próbálok jó kondiban maradni, hogy amikor újra visszatérek megfelelő erőnlétben legyek.

Csáti Melinda

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Emlékszel Draco Malfoy-ra a Harry Potterből? Így néz ki ma a színész

Emlékszel Draco Malfoy-ra a Harry Potterből? Így néz ki ma a színész

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)