8 ok, amiért fájhat a szex

2020.június.9.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szexnek mind fizikai, mind érzelmi szempontból pozitív élménynek kell lennie, de sok nő egyszerűen mégis kellemetlenségekkel küzd, ha intim együttlétre kerül sor a partnerével. A szex sokféle ok miatt lehet fájdalmas, ami bosszantó és frusztráló lehet minden nő és párja számára is. A szexuális együttlétek során tartósan fájdalmat érezni nem természetes. Fontos, hogy ha te is tapasztaltál már bármilyen rossz érzést az együttlétek során, vagy jelenleg is küzdesz ilyen problémával, akkor tudd, hogy milyen okai lehetnek, és minél előbb fordulj a panaszokkal a nőgyógyászodhoz.

8 ok, amiért fájhat a szex
Fotó: Rexfeatures

1. Hüvelyszárazság

A szex közben fellépő hüvelyi fájdalom gyakran összekapcsolható a hüvelyszárazsággal. Ennek oka lehet az, ha nem volt elég előjáték, de a szülés utáni hónapok és a menopauza szintén felelősek lehetnek érte.

2. Hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzések és a közösülés során jelentkező fájdalmak különböző okokból származhatnak. Antibiotikum, vírusos fertőzések és nemi úton terjedő betegségek is okozhatják. Vaginális fertőzésre utalhat a kellemetlen mennyiségű hüvelyi váladék, a szúrós szag vagy a viszketés, amikhez a fájdalom mellett duzzanat is társulhat.

A nők egyharmadával párja kevesebbet szexel mint igényelné

A nők egyharmadával párja kevesebbet szexel mint igényelné

3. Endometriózis

Az endometriózis egy fájdalmas, gyakran félrediagnosztizált betegség, ami a nemi közösülést is zavarhatja. Petefészekcisztákkal, a medence vérzéses elváltozásaival és hegesedéssel járhat. Mindezek elviselhetetlen fájdalmat okozhatnak, ezért ilyen tünetek esetén kiemelkedően fontos egy mielőbbi nőgyógyászati kivizsgálás.

4. Kismedencei gyulladás

A kismedencei gyulladás vagy PID az egyik legveszélyesebb nőgyógyászati probléma, ami nemi úton terjedő betegségek eredményeként alakul ki, és súlyos esetben meddőséghez vezethet. A rendszeres nőgyógyászati kivizsgálásokon való részvételen kívül nagyon fontos az is, hogy erős fájdalom esetén azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni.

5. Hüvelyi és petefészekciszták

A hüvelyi ciszták méretük és elhelyezkedésük miatt befolyásolhatják a közösülést, ami fájdalmassá tehetik a szexet. A petefészekciszták a ciklus közepe körül szinte biztosan fájdalmat okoznak, de a ciklus többi részében is okozhatnak kellemetlenségeket. Ultrahanggal könnyen kiszűrhetőek, ezért rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokkal már korán fény derülhet arra, ha hüvelyi vagy petefészekciszták okozzák a problémát.

6. IBS

Az IBS vagy irritábilis bél szindróma olyan visszatérő hasi fájdalom vagy kellemetlenség, ami székrekedéssel és/vagy hasmenéssel társulva jelentkezik. Azon napok alatt, amikor a betegség tünetei aktívan jelentkeznek, a szexuális együttlétek is fájdalmasak lehetnek.

7. Feszültség

Az állandó stresszben szenvedőknél hosszú távú fizikai és mentális problémák alakulhatnak ki. A krónikus stressz depresszióhoz, szorongáshoz, álmatlansághoz, súlycsökkenéshez, súlygyarapodáshoz, rossz koncentrációhoz, balesetekhez, magas vérnyomáshoz a szív különböző rendellenességeihez vezethet, mindezek által pedig csökkennek a nemi vágyak és fájdalmassá válhat a szex.

8. Önértékelés problémák és testképzavar

Ha az agyban nem alakul ki a vágy és az izgalom érzése szexuális érintkezés során, akkor esély, hogy kellemetlen és fájdalmas lesz az együttlét. Ennek gyakori okai a különböző önértékelési problémák, a testsúllyal és a fizikai megjelenéssel kapcsolatos elégedetlenségek, de a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja negatívan az aktust.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez most komoly? Játszmába kezdett a palota Meghan Markle bejelentése után

Ez most komoly? Játszmába kezdett a palota Meghan Markle bejelentése után

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője