Kicsit materialista, súlyosan anorexiás, de hajlandó változni – Minden, amit tudnod kell Barbie-ról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha belegondolsz, Barbie profibb marketinges, mint a komplett Kardashian-család. Történjen bármi, gondoskodik róla, hogy téma és megkerülhetetlen ikon maradjon. De vajon mennyit volt kénytelen változni, hogy itt maradhasson, és közben mennyit változtatott rajtunk?

képalá
Barbie 1959. március 9-én született Kaliforniában
Fotó: GLAMOUR archívum

Barbara Millicent Roberts 1959. március 9-én, tizenkilenc éves korában, szőke, illetve barna hajjal született Kaliforniában. Mindössze 29 centis volt, és később sem nőtt nagyobbra, de szinte azonnal hatalmas sztár lett, és azóta is a világ egyik legismertebb figurája. A szexi testű lányért ráadásul nem férfiak, hanem gyerekek, leginkább kislányok tömegei rajonganak az egész világon, immár több mint hatvan éve. A közelgő Barbie-film apropóján kicsit utána jártunk annak, hogyan válhat világszenzációvá egy ellentmondásos gyerekjáték.

Ma már talán nem lenne píszí gondolat egy eredetileg felnőtt férfiak számára készült, szándékosan erotikus kisugárzású babát felhasználni egy gyerekjáték inspirációjául, de az ötvenes évek Amerikájában ez nem tűnt még olyan megdöbbentő ötletnek. A Mattel cég alapítói, Ruth és Elliot Handler a Bild magazin karikatúrafigurájából készült vicces repiajándék Bild Lili babájáról másolta Barbie-t, aki már a maga korában is megdöbbentette kissé az efféle gyerekjátékkal azelőtt még sosem találkozó anyukákat, akik kifogásolták Barbie szexi testalkatát. Először Barbara látta meg a lehetőséget a babában, amikor papírból kivágott alakokkal látta játszani saját lányát, Barbarát, és észrevette, hogy a figurák rendszeresen alakítanak felnőtt szerepeket.

Ruth Handler, a Mattel társalapítójának felesége a Barbie babák társaságában
Fotó: Courtesy of Mattel

Legenda született

Az első Barbie-baba fekete-fehér zebracsíkos fürdőruhát viselt, haja pedig lófarokba volt kötve. Szőke és barna változatban is kapható volt, ruháját pedig a Mattel cég divattervezője, Charlotte Johnson készítette.

Az első Barbie-t, egy tinédzser divatmodellt, 1959-ben dobták piacra
Fotó: Courtesy of Mattel

A Barbie volt egyébként az első játék, amit kifejezetten gyerekek számára reklámoztak: a hirdetés a tévében ment le a Mickey Mouse Club-ban. Hogy a gyártók jó üzleti érzéke, vagy a baba egyedisége volt-e az, ami végül híressé tette Barbie-t, nem világos, az azonban biztos, hogy mindössze néhány év alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Már a gyártás első évében mintegy 350 000 Barbie babát adtak el.

Barbie univerzumában Ken az oldalborda

1961-ben a vásárlók kívánságára Barbie-nak fiú párja is lett Ken személyében (ugyancsak a Handler család gyerekéről kapta a nevét), akivel azóta is hol együtt vannak, hol nem, de olyan univerzum is létezik, amiben a lány csak szomszédja és jó barátja Kenneth Carsonnak. Két évvel később Barbie-nak lett egy legjobb barátnője is Midge személyében, egy évre rá pedig „megszületett” kishúga, Skipper is. Később több testvére és barátnője is lett a babának, emellett számos állata is a kutyától, a macskán át a lóig, de oroszlánkölyök és panda is volt a birtokában. Az új idők azonban hamarosan új babákat követeltek. Barbie-nak viszonylag hamar, 1968-ban lettek színesbőrű barátai, de az első fekete baba csak 1980-ban látott napvilágot.

Barbie barátja, Ken, 1961-ben jelent meg
Fotó: Courtesy of Mattel

Itt a bizonyíték, hogy Ryan Gosling a valóságban is egy igazi Ken baba

Itt a bizonyíték, hogy Ryan Gosling a valóságban is egy igazi Ken baba

Ellentmondások Barbie körül

A babát már megszületésekor bírálták túlságosan erőteljes erotikus kisugárzásáért, és később is sok támadásnak állt a kereszttüzében – leginkább irreális testalkata miatt. Ha valakinek volt a nyolcvanas években Barbie-ja, az még emlékszik valószerűtlenül hosszú combjaira, abnormálisan keskeny derekára, hatalmas melleire és sovány karjaira. Ha Barbie akkor élő személy lett volna ezekkel a méretekkel, nem tudott volna megállni a lábán, és súlyosan anorexiásnak számított volna. Érdekes kérdés az, hogy vajon ezek az abnormális külső jegyek mennyiben befolyásolták a babával játszó kislányokat. Vajon egy gyerek el tudott-e vonatkoztatni Barbie esetében az illúziótól, vagy valóban torzította a valóságérzékelést, és irreális elvárásokat támasztott a kisgyerekekben – leginkább a lányokban – azt illetően, hogyan is fest egy csinos fiatal nő? Ráadásul attól függetlenül, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteg különböző Barbie látott napvilágot, a klasszikus máig a szőke, kék szemű baba, ami ugyancsak problémás, ha ezt kiáltjuk ki az igazi szépségideálnak. A sok kritika hatására a Mattel 1997-ben Barbie testalkatát sokkal realisztikusabbra szabta, 2016-ban pedig bevezette az alacsony, a magas és a kerekded babákat is. Igaz, ez utóbbiak is csak az amerikai szabvány szerinti 4-es ruhaméretet viselik, ami a magyar 36-osnak felel meg, így jobb bele sem gondolni, hogy az eredeti baba mennyire abnormálisan vékony.

Barbie-t emellett azzal is vádolták, hogy túlságosan materialista: a drága dizájner ruhái, sportautója, házai mind arra mutatnak, hogy luxuséletet él, ami egy amerikai lakókocsi parkban vagy egy magyar panelban élő kislánynak nem biztos, hogy jó üzenet. Az mindenesetre tény, hogy Barbie bizonyos szempontból az önmegvalósító nő jelképe is. Ezt sugallja, hogy már a kezdetektől voltak menő állásai - mint például orvos, állatorvos, ügyvéd, asztronauta, olimpikon -, és mai napig egy fontos vonala a Barbie univerzumnak a karrier baba. Emellett Barbie-nak sosem volt gyereke, ami egy bátor kiállásként is értelmezhető egy olyan a világban, ahol még mindig szeretik hangoztatni, hogy az anyaság az egyik legfontosabb női princípium.

Egy különleges Barbie gyűjtemény mutatja be a Barbie baba evolúcióját
Fotó: Getty images/Glamour

Éljen az új Ken! Pocakos, ázsiai, szemüveges

Éljen az új Ken! Pocakos, ázsiai, szemüveges

A popkultúrában is arat

2018-ban láttak napvilágot a Szerepmodell Barbie-k, válaszul arra, hogy amerikai anyák milliói aggódtak, hogy lányaiknak nincsenek egészséges szerepmodelljeik. Ki más válaszolhatott volna erre, mint a Mattel és az általuk gyártott világhírű baba? Megjelentek tehát az olyan híres emberek hasonmásairól készült babák – habár ember legyen a talpán, aki felismeri némelyikben az eredeti alakot -, mint Frida Kahlo vagy Amelia Earhart. Többségüket egyébként egy európai gyerek – vagy szülő – nem igazán ismeri, de ettől függetlenül is üdvözlendő, hogy a Mattel ebbe is beleállt, és igyekszik megtartani Barbie-t bizonyos szempontból feminista ikonként.

2016-ban a Mattel egy kollekciót adott ki, amely tele van inspiráló figurákkal és modern példaképekkel az élet minden területéről
Fotó: Courtesy of Mattel

A baba popkulturális fontosságát egyébként mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy 1986-ban Andy Warhol is megfestette, a kép pedig a Christie’s árverésén kelt el 1,1 millió fontért. 2015-ben pedig elkészült a művészt ábrázoló Barbie baba is. Barbie számos helyen feltűnt már a tévéképernyőn és a vásznon is, de a legizgalmasabb projektnek kétségtelenül a most készülő élőszereplős Barbie-film lesz. Már önmagában menő, hogy Margot Robbie alakítja a világhírű szőkeséget, de ami a legizgalmasabb a projektben, az az, hogy a rendező a feminista nézőpontjáról ismert, Oscar-díjra jelölt Greta Gerwig, forgatókönyvírója pedig a művészfilmes, ugyancsak Oscar-jelölt Noah Baumbach. Kíváncsian várjuk, hogy ez a különleges projekt mennyiben gazdagítja vagy árnyalja mindazt, amit a hatvanhárom évesen is örökifjú nőről gondolunk.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)