„A klímaszorongás volt az egyik legnagyobb motiváció a márkám életre hívásában” - Egyedi, fenntartható és kényelmes fehérneműkkel kápráztat el a magyar Nude

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te is érezted már azt, hogy bizonyos ruhadarabokból és kiegészítőkből egyszerűen képtelen vagy olyan opciókat találni, amelyek valóban minőségi anyagokból készültek, kényelmesek és sokáig számíthatsz rájuk? Az pedig - bármennyire is értékes szempont - szinte luxus kívánságnak tűnhet, hogy még fenntarthatók is legyenek. Ha fehérneműkről van szó, akkor a magyar Nude mostantól megoldást jelenthet erre a problémára.

Kovács Hédi fehérneműi közül mindenki megtalálhatja a leginkább hozzáillő darabot
Kovács Hédi fehérneműi közül mindenki megtalálhatja a leginkább hozzáillő darabot
Fotó: Bezzeg Gyula

A mai világban szinte minden területen egyre nagyobb teret kap a környezettudatosság, ami viszont sajnos nem jelenti azt, hogy automatikusan mindannyian megpróbálnánk tenni a bolygónk jövőjéért. De ha a saját szemünkkel is megtapasztaljuk, hogy mekkora a baj világszerte, az bizony sorsfordító lehet. Kovács Hédi számára egy utazáson szerzett tapasztalat jelentette azt a pontot, amikor úgy érezte, még komolyabban kell cselekednie, mostanra pedig egy egyedi, fenntartható fehérneműmárkát tudhat magáénak: ez a Nude.

A divat szeretete régóta adott volt

Hédinél a divat és az öltözködés szeretete hamar egyértelművé vált. „Emlékszem, már gyerekkoromban volt egy füzetem, amibe a ruhaterveimet rajzoltam. Ekkor nagy hatással volt rám a 101 kiskutya filmváltozatából a de Frász Divatház. Aztán jött Carrie Bradshaw, majd Az ördög Pradát visel, és végül kialakult az is, mely divattervezők állnak a legközelebb hozzám. Mindig imádtam a ruhákat, a stílust, az egyediséget, a színeket, a merészséget – amikor valaki mert kitűnni a tömegből.” Akkoriban viszont talán még Hédi sem gondolta, hogy egyszer saját márkája lesz, méghozzá különleges üzenettel.

A sorsfordító utazás

Hédi márkájának létrejöttében a legnagyobb szerepe az utazásainak volt, azon belül is egy Balin szerzett tapasztalatnak. „Imádok utazni, akkor vagyok a legboldogabb, ha úton vagyok. Nagy hatással volt rám New York, főleg a street style tekintetében, hiszen ami az öltözködést illeti, ott mernek az emberek önmaguk lenni. Nagy inspiráció számomra Gigi Hadid Guest in residence márkája, főleg a színek tekintetében. Szeretnék én is egy tarka palettát kínálni a vásárlóimnak, ugyanis ki mondta, hogy az alsóneműk csak feketék és fehérek lehetnek?!

Kovács Hédi már gyermekkora óta arról álmodott, hogy egy nap divattervező lesz
Fotó: Bezzeg Gyula

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Kezdettől fogva célom volt, hogy a túlzó, jelmezszerű menyasszonyi ruhákhoz képest egy letisztult irányvonalat képviseljek”

Azonban a Nude létrejöttében Bali játszotta a legnagyobb szerepet. Februárban utaztunk a férjemmel Indonéziába, és kiábrándulva tapasztaltuk, hogy a turista útvonalról letérve a zöld, buja természetet szeméthegyek veszik körül. A klímaszorongás volt az egyik legnagyobb motiváció a márkám életre hívásában. Szeretném felhívni a figyelmet a fast fashion általi környezetszennyezésre és a fogyasztói társadalom negatív hatásaira, beszélgetést kezdeményezni erről, és edukálni a fiatalabb generációkat.”

Valóban fenntartható fehérneműket álmodott meg

Az elképzeléseket hamar tettek követték. Hédi több hónapnyi kemény munka és a már régóta meglévő divattervezői ambícióinak eredményeként idén októberben indította útjára saját környezettudatos fehérnemű márkáját, a Nude Sustainable Underweart. „Az alapkoncepcióm az volt, hogy olyan minőségi fehérneműket kínáljak, melyek a fenntarthatóság elveinek is megfelelnek. A Nude fehérneműi 95 százalékos, GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítvánnyal ellátott biopamutból készülnek, a rugalmasságukat pedig az 5 százalék elasztán adja.

A GOTS minősítésű textíliákat szigorú kritériumok betartása mellett készítik, vagyis az előállításukhoz használt gyapotot környezetkímélő módon termesztették, takarították be és dolgozták fel, illetve méltányos munkakörülmények között gyártják. Az ilyen tanúsítvánnyal bíró termékek nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat sem, ami a hagyományos textíliák esetében nem mindig igaz.

Kovács Hédi olyan fehérneműket kínál, amikben testalkattól és életkortól függetlenül bárki jól érezheti magát
Fotó: Bezzeg Gyula

A Nude ellátási lánca transzparens és nyomon követhető: termékeink Magyarországon készülnek, a textíliát pedig az EU-ban gyártják, így a szállítással járó károsanyag-kibocsátásunkat is csökkentjük. Minimalista, műanyagmentes csomagolóanyagot használunk és 100% újrahasznosított papírból készült dobozokban küldjük ki a termékeket, illetve a túltermelés elkerülése érdekében kis készlettel dolgozunk.”

A kényelemre is nagy hangsúly kerül

Hédi sokáig nem talált olyan fehérneműket, amelyek igazán kényelmesek, és akár szívesen aludna is bennük, ám idővel felfedezte azt a némileg szokatlan fazont, ami aztán a márkájára is hatással lett. „Évek óta imádok a férjem boxereiben aludni, ezért alkottam meg a női fazonú „Tomboy” boxert. Ezt azoknak a nőknek tudom javasolni nyáron szoknya alá, akiknek összeér a combja, de pizsamaként vagy a hozzá illő toppal akár sportruházatnak is tökéletesen megfelel.

A te jövődet is befolyásolja, hogy milyen víziójuk van a jövő divattervezőinek - Glamour

A te jövődet is befolyásolja, hogy milyen víziójuk van a jövő divattervezőinek - Glamour
A tervező olyan fehérneműket álmodott meg, amelyek olyan érzést keltenek, mintha nem is viselnék őket
Fotó: Bezzeg Gyula

Egy tangát is szerettem volna, amely nemcsak alhasig húzható fel, így eltakarhatja a kitüremkedő hájacskát is, feltéve, ha van. A harmadik modellem egy brazil stílusú „Cheeky” bugyi, ami nem fedi be a teljes popsit, szép és szexi a vonalvezetése. Olyan fehérneműket álmodtam meg, amelyek olyan érzést keltenek, mintha nem is viselnénk őket. Ebből a megfontolásból született a márkanév is.

Hédi a fast fashion általi környezetszennyezésre is szeretné felhívni a figyelmet
Fotó: Bezzeg Gyula

Ezzel a magyar divattervező már bevonult a divattörténelembe

Ami a felsőket illeti, készült egy szexi háromszög melltartó, egy sportmelltartó fazonú „Tomboy” top és egy trikó is, melynek a „Tank top” fantázianevet adtam. Minden mindennel kombinálható, és a felsők úgy lettek kialakítva, hogy akár utcai viseletként is használhatók.

A fehérneműk tervezéskor a minőségre, praktikusságra és a stílusos egyszerűségre is törekedtem, mert az volt a szándékom, hogy alapdarabok szülessenek, amelyek felhasználása sokoldalú is lehet. Mindemellett a hulladékkezelésre is odafigyelünk, a gyártás során keletkezett szövethulladékot összegyűjtjük, és kiegészítőket készítünk belőlük". Vagyis csupa olyan kreáció született, melyeknek viselésével magunknak és a környezetünknek is jót tehetünk.

Testalkattól függetlenül szerethető darabok születtek

Hédi számomra még egy nagyon fontos üzenetet is közvetít a márkáján keresztül: nem a testalkatunknak kell megszabnia, hogyan érezhetjük magunkat egy fehérnemű viselése közben. Éppen ezért első kollekciója, a Comfort Zone fotózásához barátnőit kérte fel azt szem előtt tartva, hogy mindenféle testalkat megjelenjen a képeken. „Úgy gondolom, manapság nem állja meg a helyét az a gondolkodásmód, hogy csak a magas és vékony lányokat tekinthetjük szépnek. Legyen szó striákról vagy narancsbőrről, azt szeretném hangsúlyozni, hogy úgy vagyunk szépek, ahogy vagyunk.

A fenntartható skandináv divat menti meg a világot

Narancsbőr, striák ide, vagy oda, mindannyian úgy vagyunk szépek, ahogy vagyunk
Fotó: Bezzeg Gyula

Erre utal Hédi márkájának szlogenje is: „Deep breath. Let it go. You define your beauty." „Pontosan ezért nem retusáltuk a fotókat, nem használtunk beauty filtereket, nálunk ez alapelv. Az első kollekcióm, a Comfort Zone pedig egy olyan nyugodt, kényelmes és biztonságos állapotot szimbolizál, amelyből egyikünk sem szívesen szakadna ki. Hiszem, hogy a Nude vásárlói is hasonlóan fognak majd érezni az egyes modellek viselésekor.”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szabadulj meg tartósan a nem kívánt szőrszálaktól! Jöjjenek a legnépszerűbb módszerek előnyei és hátrányai

Szabadulj meg tartósan a nem kívánt szőrszálaktól! Jöjjenek a legnépszerűbb módszerek előnyei és hátrányai

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)