Uniszex, mégis szexi ‒ a Ray-Ban sose megy ki a divatból?

Hirdetés

2022.március.22.

Egyes napszemüveg márkáknak sikerül olyan időtálló modelleket készíteniük, amik szó szerint soha nem mennek ki a divatból. Gondoljunk csak az ikonikus és örökéletű pilóta napszemüveg formára. Az első ilyen modell, az Aviator a Ray-Ban márkához fűződik, aminek ez volt az első modellje és amellyel a cég elnyerte azóta is töretlen népszerűségét.

A Ray-Ban sose megy ki a divatból
A Ray-Ban sose megy ki a divatból
Fotó: eoptika.hu

A pilótáktól Hollywood-ig ‒ a Ray Ban története

A Ray Ban napszemüveg története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor az amerikai légierő megrendelte az első Aviator napszemüveget a vadászpilóták részére. Ekkor még csak a funkciója miatt használták: fontos volt, hogy a pilótákat ne zavarja repülés közben a szemükbe verődő erős fény.

A napszemüvegek divatipari színrelépésére egészen 1952-ig kellett várni, amikor a Ray-Ban piacra dobta a Wayfarer modellt. Ez volt az első napszemüveg, amit kifejezetten divat kiegészítőnek terveztek, és rögtön óriási sikert aratott. Meg sem állt egészen Hollywood-ig, ahol olyan idolok viselték, mint a The Beatles tagjai, Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Jack Nicholson vagy James Dean.

Csajok a csúcson ‒ Ray Ban női napszemüveg

A Ray Ban napszemüveg modellek egyik legnagyobb erőssége, hogy nem nagyon lehet különbséget tenni férfi és női napszemüvegek között. Az Aviator épp olyan jól mutat vagány nőkön, mint a kemény vadászpilótákon, azonban mégis van egy-két darab, ami egy kicsit nőiesebb vonalvezetést kapott.

Tipikusan ilyen napszemüveg modell a Jackie Oh lI, ami nagy, kerek lencséivel és vastag, műanyag keretével egy igazán bombasztikus, nőies megjelenést kölcsönöz. A csajos formák az örök uniszex darabok között is megtalálhatók, mint például a Wayfarer, ami olyan szex szimbólumok kedvence volt, mint Audrey Hepburn és Marilyn Monroe.

Mindenkinek jól áll
Fotó: eoptika.hu

Sármosak a srácok Ray Ban férfi napszemüveg

Érdekes, hogy az olyan uniszex modellek, mint a Wayfarer és az Aviator, femininek, ha egy nő hordja őket, azonban kifejezetten maszkulin hatást képesek kelteni egy férfi arcon. Ezek a modellek semleges formatervezésüknek köszönhetően tényleg minden arcon jól állnak, így nem lehet férfi vagy női kategóriába sorolni őket.

A férfiasabb Ray Ban napszemüveg modellek, mint például a Justin, valamivel maszkulinabb formatervezést kaptak. A szögletes vonalvezetés és a nagyobb méret teszi igazán férfiassá ezeket a napszemüvegeket. Bár sok nőnek jól áll, mégis kicsit férfiasabb modell a Clubmaster is, amit az 1980-as évek óta imád az egész világ.

Ez is érdekelhet

Vigyázz, kész, elindult a Shoppingünnep a Beautynappal!

Vigyázz, kész, elindult a Shoppingünnep a Beautynappal!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói