100% újrahasznosítás – textilhulladékból kézműves termékek

2015.április.17.

Következő cikksorozatunkban olyan márkákat, illetve kezdeményezéseket mutatunk be, melyek a fenntartható divatot képviselik, újrahasznosított alapanyagokból dolgoznak. Elsőként a pécsi Retextil műhelybe látogattunk el, ahol egy egyedi technikát dolgoztak ki a háztartási textilhulladék újrafelhasználására, és ennek segítségével nemcsak divatos kiegészítőket és lakberendezési tárgyakat, hanem fejlesztő, terápiás eszközöket is készítenek. - Helstáb Laura írása

A módszer lényege, hogy a behozott anyagokból először vágással és sodrással fonalat készítünk, onnantól pedig már csak a kreativitásunkon múlik, milyen formában és kézműves technikával fogjuk felhasználni. Mindezt ott helyben megtanulhatjuk, ha ellátogatunk a pécsi Nyitott Műhelybe, ahol minden héten sok szeretettel és jó hangulattal várják a bekapcsolódni vágyókat. Itt mindenki szabadon alkothat, abból is, amit ő maga hoz, mint újrahasznosítandó ruhát, de ha épp nincs nálunk ilyen, az se baj, mert van ott is épp elég vágnivaló, amin gyakorolhatunk.

A könnyű instrukciókat követve én is hozzáláttam életem első Retextil fonalának elkészítéséhez, s persze mint kiderült, mindez nem két perc: a három órás foglalkozás alatt két gombolyag fonal bepödréséig jutottam a két behozott felsőmből, és csak belekezdeni maradt időm egy hurkolásos falidíszbe, viszont nagyon motivált a magam körül látott sok, már kész alkotás, ami a végeredménye lehet a dolognak. A falakon körben hatalmas szőnyegek lógnak, melyek akár több hónapig készülhettek, a sarkokban tornyokban állnak a Retextil bútorok, a fonalak stílusos textiltárolókban várják a felhasználást, a polcokon pedig színpompás sapkák, gombnyakláncok, fülbevalók sorakoznak eladásra készen. A cél, hogy innen már semmilyen hulladék ne távozzon, még a fonalból kimaradó varrásokat és az egészen apró darabokat is felhasználják tömőanyagnak a különböző tárgyakhoz. A technikához se vízre, se áramra, se semmilyen kémiai beavatkozásra nincs szükség, így az újrahasznosításnak ez a formája tényleg 100%-ban zöld.

A termékeket mind az ott dolgozók készítik, a Retextil ugyanis közel harmincöt megváltozott munkaképességűnek és fogyatékkal élőnek nyújt munkahelyet, ezzel egy fontos társadalmi problémára is megoldását is kínálva.

A Retextil Alapítvány művészeti vezetőjét, Thiesz Angélát kérdeztem arról, milyen projekten dolgoznak éppen: Most egy norvég programban vagyunk benne, és gyógypedagógusok segítségével terápiás eszközkészletet készítünk korai fejlesztéshez. Ennek keretében szeretnénk minél több anyának átadni a módszert, hogy ők maguk készíthessék az eszközöket a gyerekeiknek. Gyerekházakban és itt a műhelyben tartunk képzéseket, illetve lehet jönni a Nyitott Műhelyre, de keressük is az anyákat, mert tudunk nekik segíteni abban, hogy teljesen személyre szabott fejlesztő eszközöket készítsenek. Ezek legtöbbször hinták, felfüggesztett terek, amelyben tud mászni, kapaszkodni a gyerek anélkül, hogy kiesne belőle, illetve különböző játékok, babák, labdák. A célunk, hogy az anyák kezébe eszközt adjunk ahhoz, hogy a saját alkotásukkal segíthessék gyermekük fejlődését, mert bárki tud otthon szőnyeget, hintát, babát, bármit csinálni.

Terápiás eszközökön kívül mi készül még a Retextilből?

Folyamatosan fejlesztjük a termékkészletet, mindig inspirálódunk az adott anyagokból is. Vannak kézműves termékek, kisebb tárgyak, amik nem sodort szálból, hanem sima vágott anyagból készülnek kötéssel, horgolással. Aztán vannak nagyobb berendezési tárgyak, közösségi terek, ilyen például a pécsi Király utca végén berendezett Szabadkikötő játszótere. Képzőművészekkel is dolgoztunk együtt, így művészeti alkotások is születtek újrahasznosítással, de olyan is volt, hogy performansz lett belőle – mindenki hozzá tudja tenni a saját tudását és látásmódját a projekthez, így lehet bekapcsolódni. Olyat is szoktunk csinálni, hogy kint dolgozunk az utcán, bevonjuk a közösségeket, legközelebb Németországba megyünk így.

Aki pedig szeretné megtanulni a technikát, Pécsen járva minden csütörtök délután benézhet a Nyitott Műhelybe (Szent István tér 4.), de meghívásra szívesen tartanak foglalkozásokat más városokban és különösen várják az anyák jelentkezését, akik maguk szeretnének fejlesztő eszközöket készítni gyermekeiknek. Ha már megismerkedtünk vele, a Retextil olyan eszköz a kezünkben, mellyel jobbá tehetjük a környezetünket.
Honlap: http://retextil.hu

Ez is érdekelhet

5 harapnivaló, amivel kiválthatod a kenyeret

5 harapnivaló, amivel kiválthatod a kenyeret

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói