14 évesen a kifutón - háborog a szakma

2014.szeptember.29.

A milánói divathéten minden szempár Roos Abelsre, a holland származású szőke szépségre szegeződött. Miuccia Prada felfedezettje, a szinte még gyermekkorú modell debütálása a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció bemutatóján jó néhány kérdést felvetett a szakmabeliek között.

Roos még csak 14
Roos még csak 14
Fotó: wwd/Giovanni Giannoni

Bár a divatházról köztudott, hogy évek óta előszeretettel foglalkoztatnak az átlagosnál fiatalabb modelleket, az ilyen esetek után mégis mindig felmerül a kérdés, hogy vajon van-e helye egy 14 éves lánynak a kifutókon.

Négy évvel ezelőtt, a 15 éves Lindsey Wixsont választották meg a Miu Miu 2010-es tavaszi kampányának arcaként, egy évvel később pedig három 16 éves fiatal lány, Kelly Mittendorf, Antonia Wesseloh, és Ondria Hardin került főszerepbe.

A zsenge kora ellenére profiként vonuló Roos Abels helye sokak szerint még az iskolapadban lenne, nagy valószínűséggel mindezek ellenére is fényes karrier előtt áll. A Council of Fashion Designers of America határozata szerint 16 éves kor alatt nem alkalmazhatóak modellek a hasonló eseményeken. Amerikában ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a modellek igazolványát is ellenőrzik a show előtt, ám Milánóban nincsen hasonló, korhatárra vonatkozó szabály.

A túl fiatal lányok irreális elvárásokat ébreszthetnek a tinédzserek körében a testükkel kapcsolatban, hiszen a másodlagos női nemi jellegek ebben a korban még nem fejlődtek ki teljesen. Ezek az impulzusok akár étkezési zavarok és eltorzult önkép kialakulásához is vezethetnek, ezért a szakértők szerint kiemelten fontos lenne, hogy csak 16 év feletti modelleket alkalmazzanak.

Ez is érdekelhet

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex