A divatipar a második legszennyezőbb iparág: Hogyan legyél tudatosabb vásárló

2020.április.16.

Egy pamutpóló elkészítéséhez 2,720 liter víz szükséges, ami egy ember 3 évnyi vízfogyasztásának felel meg. Hogy csökkentesd a vízlábonyomodat,- hiszen a vizhasználatnak is van lábnyoma -, hoztunk neked 6 tippet, amivel te is segíthetsz, hogy a divatipar kevesebb vizet használjon fel.

A divatipar a második legszennyezőbb iparág: Hogyan legyél tudatosabb vásárló
Fotó: Getty Images

A vegyszeres szennyezésnek, az óriás mértékű vízfogyasztásnak, és a szén-dioxid kibocsátásnak köszönhetően a divatipar lett a második legszennyezőbb iparág, az olajipar után. Az Ellen MacArthur Alapítvány állítása szerint a textilgyártás évente mintegy 93 milliárd köbméter vizet használ fel – ez a szám megegyezik 37 millió olimpiai medence vizével. Így jogos az állítás, hogy a divat kétségtelenül egy szomjas iparág.

A globális szennyvíz 20%-áért a divatipar a felelős. A króm, és a különböző vegyszerek a textilfeldolgozás során sokszor az ivóvízrendszerbe jutnak.
Szörnyű belegondolni, hogy több millió ember ennek következtében kénytelen nélkülözni a tiszta vizet a szegényebb térségekben. Nem is beszélve arról, hogy ezekben a régiókban a dolgozók sokszor életveszélyes körülmények között, éhbérért varrják azt a pólót, amit utána fejlettebb országokban a több tízszereséért árulnak.

Ezek azok a tényezők, amiken a divatiparnak változtatnia kellene, hogy javuljon a helyzet, azonban a fogyasztóknál is kellene történnie változásoknak, hiszen az emberek nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora kárt tesz azzal, ha folyton újabb és újabb fast fashion ruhákat vásárol. Hogy elindulj a tudatos vásárlás útján, íme 6 tipp ami a segítségedre lehet:

1. Válassz organikus pamut ruhát
Egy hagyományos pamutpóló elkészítéséhez 2,720 liter víz szükség az Institute of Water jelentése szerint. Viszont ha organikus pamutból készült ruhákat választasz, megkíméled a környezetet is. Az organikus gyapotot vegyszer nélkül termesztik és a pamutot vegyszerek nélkül állítják elő. Spórolsz a Föld vízkészletével is, mert a biopamut termesztéséhez jóval kevesebb vízre van szükség. Még egy érv mellette, hogy az organikus pamutból készült ruhák légáteresztőbbek, nem irritálják az érzékeny bőrt, hiszen szintetikus mérgektől mentes.

2. Fektess olyan farmerekbe, amiket kevesebb vízből állítanak elő
Mintegy 10,850 liter víz szükség egyetlen farmernadrág legyártásához. Hogy ezt a problémát elkerülje, az Outland Denim márka, aminek maga Meghan Markle is a nagy rajongója, egy olyan megoldást talált ki, amivel csökkentik a víz felhasználását a farmerek előállítása során. James Bartle a márka alapítója és vezérigazgatója elmondása szerint a legvízigényesebb eljárások a farmer elkészítésénél a mosás és a végső megmunkálás, ezért a cég innovatív technológiákat használ, amiknek a segítségével 65%-kal tudják csökkenteni a felhasznált víz mennyiséget egy farmer elkészítése során.

3. A poliészterre duplán mondj nemet
Mostanra bizonyára a legtöbben tudják, hogy a poliészter egy hatalmas probléma a vízszennyezés szempontjából, mivel mosás közben több millió mikro szálat veszít el. Ezek az apró műanyag darabok belekerülhetnek az ivóvizünkbe, sőt a tengeri élővilágot is veszélyezteti, hiszen sok esetben ezeket a kis darabok az élőlények lenyelik, ami később a halálukat okozza.

Továbbá, különböző káros vegyi anyagok kerülhetnek a vízfolyásokba, úgy mint a kobalt, a nátrium-bromid és az antimon-oxid a poliészter gyártása során.

4. Járj utána hol készülnek a ruháid
Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy hol készülnek a megvásárolt ruháid, hiszen a textil nagy részét olyan országokban készítik, ahol nem ügyelnek az ökológiai szempontokra. Minél többet tájékozódsz arról, hogy hol és hogyan készülnek a kedvenc darabjaid, annál tudatosabban tudsz odafigyelni arra, hogy olyan cégeket támogass akik a fenntartható divatot képviselik. Az ő céljuk, hogy se az embereket se a természetet ne használják ki és támogassák a hazai gyártást.

5. Légy tudatos ha valódi bőrből készült ruházatot szeretnél vásárolni
A bőr feldolgozása és megmunkálása szintén nagyon magas vízlábnyomot hagy maga után; egy szarvasmarhabőr cipő gyártásához a becslések szerint akár 8000 liter vizet is felhasználnak. A cserzőműhelyekben alkalmazott vegyi anyagok szintén aggodalomra adnak okot a vízszennyezés szempontjából, hiszen a bőr feldolgozásához általában nagyon káros anyagokat használnak fel; ilyen anyag a hat vegyértékű króm. Keress inkább olyan márkákat, akik tagjai a Leather Working Group-nak, akik olyan beszállítókkal dolgoznak akik csökkentik a víz és vegyi anyagok felhasználását.

6. Kevesebbszer mosd a ruháidat
Ha csökkenteni szeretnéd a vízhasználatodat, van rá egy egyszerű mód, mosd kevesebbszer a ruháidat. A ruhák mosása során rengeteg vizet használunk el ami a környezetünkre is nagy hatással van, ezért kétszer gondold meg, hogy fontos-e kimosnod olyan ruhádat amit alig viseltél. Például egy farmernadrág kétéves élettartama alatt 1600 liter vizet használunk fel a mosások során.

Ez is érdekelhet

Testbeszédük mindent elárul: ilyen valójában Meghan Markle és Harry herceg kapcsolata

Testbeszédük mindent elárul: ilyen valójában Meghan Markle és Harry herceg kapcsolata

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.