A kaktuszbőrt Magyarországon elsőként a Háti táskák megálmodói használták

2021.április.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha táskáról van szó, akkor manapság már nemcsak a divattrendek befolyásolják döntéseinket arról, hogy mit vegyünk meg, hanem fontos szemponttá vált a praktikusság, kihasználhatóság és legfőképp a fenntarthatóság. Ha még nem találtad meg azt a táskát, ami tökéletesen passzol a csajos szettjeidhez és egy túrázáshoz is, akkor bemutatjuk a Hátit!

Jakus Lotti és Jakus Dániel számára elég fiatalon körvonalazódott az életükben, hogy a műveszeten belül mely szakterületek érdeklik őket. Az már csak a sors fintora volt, hogy együtt tudták megalakítani a Háti márkát, ami a különleges kaktuszbőr alapanyagáról vált igazán népszerűvé.

Kérdéseimre Lotti és Dani válaszolnak.

Lotti és Dani

Mikor és hol indították el a márkátokat?

A márka 2018-ban indult el, amikor Dani elkészítette a weboldalunkat én pedig elkezdtem tudatosan szervezni a Hátis dolgokat budapesti albérletünkből.

Budapest nagy teret tud biztosítani egy új márka megjelenésének, így pár héttel az indulás után már volt lehetőségünk bemutatkozni a vásárlóknak.

Mi inspirált titeket a márka elindításában? Hogyan hoztátok meg a döntést?

Mindkettőnkről elmondható, hogy nagyon szeretünk alkotni! Legyen szó vizuális művészetről vagy akár a zenéről. Úgy éreztük, hogy a Hátival mindketten tudunk teljesen azonosulni, így a tudásunkat megosztva belevágtunk.

Fotó: Seiner Krisztián

Mi inspirál titeket a tervezésben? Honnan jönnek az ötletek az egyes darabok formájához, mintákhoz és az anyagokhoz?

Legtöbbször a természetből inspirálódunk, amikor csak tehetjük kint vagyunk a szabadban. Ezek a színek, struktúrák és anyagok azok, amiket mi szeretünk belecsempészni egy-egy táskába. A táskák formáit funkcionálisra tervezzük, igyekszünk olyan megoldásokat találni, hogy ne kelljen kompromisszumokat vállalnia a vevőinknek. Egy ízléses és praktikus kiegésztítő!

Fotó: Ábrahám Dávid, Modell: Gergely Kata

Olvastam, hogy kaktuszbőrt használtok. Számomra ez új és szerintem mindenkit érdekel, hogy mi ez. Mesélnétek róla picit? Hogyan kell elképzelni ennek a használatát? Miért olyan jó? Miért más, mint a többi anyag?

Magyarországon nekünk volt alkalmunk elsőként használni ezt a különleges anyagot! A kaktuszbőr voltaképpen egy mesterségesen előállított textil, ami tapintásra szinte teljesen olyan, mint a valódi bőr, erre kínál egy vegán opciót. A kaktusz feldolgozva kerül egy hordozó anyagra, ami újrahasznosított poliészter és pamutszálakból áll. Így egy jó kopásállóságú, vékony és flexibilis műbőrt kapunk, amit ugyanúgy fel lehet használni ruházat, táskák és cipők készítéséhez, mint a valódi bőrt, vagy a közismert poliuretán műbőrt.

Fotó: Ábrahám Dávid, Modell: Gergely Kata

Ebből kiindulva biztosan nem lesz meglepő a következő kérdésem: mennyire fontos számotokra a környezettudatosság és a fenntarthatóság és hogyan jelenik meg a márkában vagy akár az életetekben?

A textilipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, a Hátinál induláskor elhatároztuk, hogy ebben nem szeretnénk szerepet vállalni. Igyekszünk mindenből csak annyi anyagot venni, amennyi szükséges, az esetleges maradékokat gyűjtjük és kisebb kiegészítőket készítünk belőlük. Úgy választjuk meg az anyagokat, hogy az ezekből készült táskákat sokáig élvezhessék a Háti tulajdonosok, ha pedig valamelyik táskát baleset éri, vállaljuk a javítását.

A magánéletünkben is fontos szerepet játszik a környezetvédelem, hiszen saját érdekünknek is érezzük, hogy minél tovább élvezhessük annak szépségét.

Eddig összesen hány kollekció készült és mi várható a jövőben? Terveztek bővítést más területekre esetleg, mint például ruhák vagy cipők?

Ha a limitált kapszula kollekciókat nem számoljuk, akkor 7. Hamarosan viszont megjelenik az új kollekciónk, ami egy szuper kollaboráció eredménye. Annyit elárulunk, hogy izgalmas és színes lesz!

A Hátit táskamárkának álmodtuk meg, így ki is szeretnénk emellett tartani.

Dani: Viszont Lotti divattervező, folyamatosan rajzol-varr, így, ha engem kérdeztek néhány év, és ruhamárkánk is lesz!

A Háti márka táskái elérhetőek a webshopon, a Dopa.minben Budapesten a 7. kerületben, valamint a Zoé Showroomban, ahol a márka tervezői rendezvényeket is tartanak.

Mi már nagyon várjuk, hogy láthassuk a márka vadonatúj kollekcióját!

Írta: Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Katalin hercegné és Vilmos herceg tényleg megtörik a hagyományokat Lajos herceg születésnapján?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője