A tudatos ruhavásárlás segítői: az ökocímkék

2022.április.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár a fenntartható divat egyre népszerűbb, és egyre többen törekszenek arra, hogy környezettudatosan vásároljanak, ez nem mindig egyszerű. Az ökodivat nagyon komplex, de jó hír, hogy segítséget nyújthat néhány olyan tanúsítvány, amely biztosítja, hogy a kiválasztott darab kevésbé környezetterhelő vagy kizsákmányoló módon készült.

A tudatos ruhavásárlás segítői: az ökocímkék
Fotó: Getty Images
Miért ilyen bonyolult?

Jelenleg nem létezik olyan iparági sztenderd arra vonatkozóan, pontosan mit nevezünk fenntarthatónak, emiatt hatalmas a káosz még a szakemberek fejében is. Rólunk, vásárlókról nem is beszélve! Önmagában attól egyetlen márka sem lesz fenntartható, hogy például tonnaszámra használ organikus pamutot, vagy a lokális gyártásra fókuszál. A fenntarthatóságot komplexen kell értelmezni, amelynek az alapanyag-használat vagy a helyi munkaerő támogatása csak egy része. Bizonyos esetekben az ökocímkék nagy segítséget nyújthatnak, de jó tudni, hogy sok olyan hazai márka, alkotó létezik, akiknek soha nem lesz lehetősége megszerezni az ökominősítést, de a működésük minden szempontból fenntartható.

1. EcoCert

Az EcoCert Franciaországból indult, de azóta nemzetközileg is elismert tanúsítvány, amely első sorban az agráriparra vonatkozik. Ökológiai termesztésből/termelésből származó alapanyagok – például organikus pamut, len, kender – is kaphatnak ilyen minősítést.

ecocert.com

2. OEKO-TEX®

Az ökocímkék közül ez a legismertebb, számos terméken találkozni vele. A vizsgálatokat ez esetben is független szervezetek végzik, amelyek szigorú követelményeket állítanak fel. A világ 98 országában már tízezer gyártó, márka és kereskedő rendelkezik OEKO-TEX®-tanúsítvánnyal, amely azt bizonyítja, hogy a termék minden egyes részletét bevizsgálták az ártalmas anyagokra.

oeko-tex.com innovatext.hu

3. Fairtrade

A Fairtrade minősítés legfontosabb szempontjai az emberekkel szembeni bánásmód és a munkakörülmények. Azt biztosítja, hogy az ellátási láncban dolgozókat tisztességesen, gyakran a jelenlegi piaci árak felett fizetik meg a munkájukért, és biztonságos körülmények között dolgozhatnak.

fairtrade.org.uk

4. Cradle to Cradle Certified™

A C2C, azaz a „bölcsőtől a bölcsőig” tanúsítvány azt biztosítja, hogy a termékek már a későbbi újrahasznosítást és újrafeldolgozást figyelembe véve készülnek. A C2C öt területet vizsgál: környezetbarát alapanyagok, az anyagok újrahasznosíthatósága, a megújuló energiák használata és a szén-dioxid-gazdálkodás, vízgazdálkodás és méltányos társadalmi-gazdasági bánásmód a terméket előállító dolgozókkal szemben. Öt minősítési szintje van, az arany szintű C2C- tanúsítvánnyal rendelkező termékek óriási előnye, hogy otthon is biztonságosan komposztálhatók.

c2ccertified.org

5. Global Organic Textile Standard (GOTS)

Ha a pamutot Indiában termesztették, Pakisztánban készítettek belőle alapanyagot, Kínában szabták ki, Törökországban varrták meg, nagyon nehéz átlátni, melyik országban pontosan mi történt a ruhával. A GOTS egy cégektől független tanúsítvány, amely világosan meghatározott kritériumokkal rendelkezik, és teljesen átlátható. Az ellátási lánc egészét vizsgálja, azaz egy-egy ruhadarab útját az alapanyag termesztésétől kezdve a gyártáson keresztül a szabáson és varráson át a címkézésig. Garantálja a környezetileg és társadalmilag felelős gyártást, a méltányos munkakörülményeket, és a környezetbarát eljárásokat a gyártás során.

global-standard.org

Szeresd, viseld, ápold!

A fenntarthatóság útja egyelőre kacskaringós, csak az első néhány lépés, hogy egy ruhadarabon ökocímkét látsz. Tanúsítvány ide vagy oda, a legfontosabb az, hogy a megvásárolt ruhát rendszeresen viseld, megfelelően ápold, vigyázz rá. És ha már nem szívesen hordod, mindig legyen gondod arra, hogy a legmegfelelőbb helyre add tovább.

Szerző: Mengyán Eszter

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője