Alacsony ökolábnyom, magas teljesítmény - érkezik egy új technológiával kifejlesztett fenntartható anyag

2021.december.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az új-zélandi székhelyű Icebreaker márka összeállt a finn Spinnova anyagtechnológiával foglalkozó céggel, hogy merinógyapjú és a Spinnova által kifejlesztett cellulózrostok segítségével kifejlesszenek egy új, teljes körforgású funkcionális sportruhaanyagot.

Az Icebreaker a világ egyik vezető etikus és fenntartható sportruházattal foglalkozó divatmárkája, amely most egy különleges “középréteg” kifejlesztésén dolgozik a Spinnovával, ami teljes mértékben környezettudatos, alacsony az ökolábnyoma és újrahasznosítható miközben megtartja a magas teljesítményét. A hazánkban is elérhető Icebreaker eddig is környezettudatos és fenntartható ruházatban gondolkodott merinógyapjú felhasználásával.

Az új anyag alapja a merinó gyapjú, ami egy természetes, újrahasznosítható, könnyen lebomló anyag. A két cég ezt fejleszti tovább a Spinnova rostokkal, hogy létrehozzanak egy új fonalat, ami teljes mértékben lebontható és újrafelhasználható, így az anyag készítésének ökológiai lábnyoma is kisebb, mert nem kell más alapanyagokkal keverni sem az előállítás, sem az újrahasznosítás során.

A Spinnova rostokról tudni kell, hogy mindenféle kémiai anyag hozzáadása nélkül készülnek, 99,5%-kal kevesebb vizet használnak fel és 65%-kal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás a gyártás során, mint egy átlagos pamut esetében. A mechanikai eljárásnak köszönhetően a Spinnova a fapépet használja, hogy a rostokat újra fel lehessen dolgozni, extra kémiai anyagok hozzáadása nélkül és a minőség megtartásával.

A Spinnova egyébként már együtt dolgozik a The North Face márkával, egy új, magas teljesítményű és újrahasznosítható anyag kifejlesztésén kültéri sportruházathoz.

Ha az Icebreaker és a Spinnova által elképzelt anyag sikeresen megvalósul, magas minőségű és teljesítményű funkcionális sportruházat jöhet belőle létre, amit azután teljes mértékben újra lehet hasznosítani. Találkozhattunk már márkákkal, akik újragondolták a régi ruházatokat, ruhamaradványokból készítettek újat, műanyagból újrahasznosított anyagot használtak, de olyan kevés van, ahol a fókuszban az anyag rostjaira bontása a cél, hogy aztán újat lehesesen belőle készíteni. Kíváncsian várjuk az Icebreaker és a Spinnova fejlesztésének eredményét.

Magyarországon ehhez hasonló technikával egyenlőre nem találkoztunk még, viszont más újrahasznosítási technikákkal már számos tervező dolgozik.

Szerző: Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője