Anna Zaboeva és a minőségi slowtime

2015.április.10.

Az az igazság, hogy én Békéscsabáról mindig ebbe az impozáns hangárba érkeztem a világ legbüdösebb, legkoszosabb vonatjaival, mert Bukarestbe mindig azokat a vagonokat állították be, amik máshol már használhatatlanok voltak. Egyszóval a kettőnk találkozása felvet némi párhuzamosságot a valóságban.

Kinek van igaza? Aki a koszos vagonokat látja a Viharsarok felé döcögni vagy Annának, aki nagyra nyílt kék szemeivel rácsodálkozik Budapest egyik gyönyörű épületére. Szerintem neki van igaza, nem nekem. Legújabb videójával, a Naplopókkal pedig újra elbűvölt. Meg akarom tanulni tőle ezt a nyitott kreativitást, ami a magyarokat oly kevéssé jellemzi.

Cipőtervezőként videókat forgatsz, miért nem a divatról szólnak a videóid?


Ez egy dokumentumfilm sorozat Budapestről, én rendezem. Lesz benne egy rész a divatról is. Minden lesz fokozatosan.

Miért beszélgetsz idegen emberekkel?


Mert ez a leghatásosabb nyelviskola, és ingyen van.

Milyen világban élünk szerinted?


Mindenki másban, a sajátjában.

Hogy érintett, hogy a GLAMOUR olvasói neveztek Az év kiegészítőtervezője díjra?

Nagyon örülök hogy a GLAMOUR olvasóinak tetszenek a cipőim és neveztek a díjra. Nagyon megtisztelő.

Szerinted milyenek a magyarok?


Ez is egy különleges nép, mint a többi. Szavakban kevésbé tudom elmondani, milyen dolgok is jellemzik a magyarokat, a filmjeimnek talán jobban sikerül ezt átadniuk. Ez különleges nép, mint a többiek is.

Egy filmet forgattál a napfogyatkozásról. Szerinted nem kellene ennél gyorsabb, lendületesebb filmeket forgatni? Megnézi ezeket a lassú filmeket még valaki?

Olyanra csináltam, hogy még pont jó, ha nem is tökéletes. A sebessége és a tartalma egyensúlyban van. Biztosan sokan azt hiszik, hogy nincs 11 percük, amikor zavartalanul végignézhetnek egy filmet akár napközben is és szerencsére olyanok is vannak, akik másképpen kezelik az időt. Ezek filmek és nem Facebook-hírek. A munkáim nem gyors fogyasztásra valók és ez szerintem így van rendjén.

Illusztrációnk jelentkép Anna dokumentumfilmjéből
Illusztrációnk jelentkép Anna dokumentumfilmjéből

Mit gondolsz a közösségi médiáról?


Néha hasznos, néha zavaró. Egyszerre semmiség és nagy hatalom, de mindenképpen van hatása a társasági változásokra és torzításokra.

Mit jelent neked a luxus?


A luxus nagyon relatív dolog. Gyerekkoromban például a szibériai természet bőségének köszönhetően alapétel volt a fenyőmag, a kaviár és a lazac. A városomban minden nő coboybundában járt és minden családnak volt hétvégi háza, nyaralója. Ugyanakkor nem volt lehetőségünk Operába járni, a tengerparton napozni, termálvízben úszni, vagy egy külföldivel nyelvet tanulni. Ez mifelénk luxusnak számított.

Mi a kedvenc helyed Budapesten?


A gyerekvasút.

Mit olvasol most?

Contemporary American Stories 1964-es kiadás.

Kivel ebédeltél együtt utoljára?


Pont pár napja Budapestre látogatott Alexander, a Vantage Film egyik igazgatója (lencséket és más eszközöket adnak bérbe filmforgatásokhoz) és vele ebédeltem. Arról beszélt, milyen is volt A Wall Street farkasa című filmet forgatni és melyik rész is az a filmben, amit anamorphic lencsékkel vettek fel. Ez egy igazán emlékezetes ebéd-vacsora volt. Amúgy alig eszem házon kívül, mert a kedvesem (Boltresz Attila fotós) nagyon jól főz és mindig inkább hozzánk jönnek emberek.

Kire fogod rá legközelebb a kamerát?


Ezek mindig eléggé spontán dolgok, hirtelen döntök róla, de azért van pár ember a fejemben, akivel mindig nagy élmény eltölteni egy napot és érdemes hosszú időn át is filmezni.

Hogy tudok végre egy cipőt venni tőled?


Most is csak egyedi dolgokat csinálok, illetve mindegyik lábra szabott cipő. Az a jó, hogy mi már személyesen is ismerjük egymást és bármikor felhívhatsz cipővel és táskával kapcsolatban. Akivel még nem találkoztam, e-mailben tud megkeresni. Kint van a címem a www.pleasemachine.me honlapon.

Anna Zaboeva további dokumentumfilmjeiről mindent megtudhatsz a projekt Facebook-oldalán!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: az Oroszlánok sikeresek karrierjükben, a Bika életre szóló kapcsolatot köthet

Napi horoszkóp: az Oroszlánok sikeresek karrierjükben, a Bika életre szóló kapcsolatot köthet

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Divathírek

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?