Újabb fontos lépéseket tesz a C&A a fenntartható ruhagyártás felé

2021.május.30.

A C&A divatcég 2021 őszén nyitja meg textilipari innovációs gyárát (C&A FIT) a németországi Mönchengladbachban. A legújabb technológia alkalmazásával, az új telephelyen fejlesztik és gyártják a következő generációs fenntartható divatot. A megvalósítás érdekében a C&A jelenleg többek között a Niederrheini Főiskolával, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Textilakadémiával, az Acheni RWTH Egyetemmel és különböző Start-Up vállalkozásokkal dolgozik együtt. "Partnereinkkel együtt új mércét kívánunk felállítani a textilgyártásban. Nagy örömünkre szolgál, hogy újra Európa szívében termelhetünk. A C&A FIT-je ötvözi a folyamatok digitalizációját a fenntarthatósággal, új szabványokat teremtve a globális termelés számára" – mondta Giny Boer, a C&A Europe vezérigazgatója.

Újabb fontos lépéseket tesz a C&A a fenntartható ruhagyártás felé
Fotó: c&a

A FIT kezdetben a farmergyártásra összpontosít. A C&A az egyik európai piacvezető ezen a területen, és az elmúlt években új mércét állított fel: 2018-ban a vállalat kifejlesztette a világ első farmerjét Cradle to Cradle (C2C™) arany szintű tanúsítvánnyal (Cradle to Cradle (C2C™) Gold-level certification). Ezt követte 2020-ban a Beluga farmer platina(Platinum certification of the Beluga jeans) minősítése.

A vállalat most folytatni szeretné fenntartható sikertörténetét az új telephelyen, magasan automatizált folyamatok integrálásával a varroda és mosóüzem területén. A C&A FIT az Észak-Rajna-Vesztfáliai Textilakadémiával együtt mintegy 100 munkatársat vesz fel és képez ki, hogy a modern, CO₂-semleges telephelyen dolgozzanak. Kezdetben évente mintegy 400 000 farmert gyártanak majd Mönchengladbachban, amelyet később 800 000-re növelnek. Az első nadrágok 2022-ben lesznek kaphatók. "A C&A FIT-je több lesz, mint prototípusok laborja. Ez a nagyobb mennyiségben történő gyártásról szól. A fenntartható divat nem lehet csak egy hiánypótló termék," mondja Boer.

“A C&A beruházásával hozzájárul ahhoz, hogy a textilipar itt – Európa szívében – ismét új lendületet kapjon" – nyilatkozta Rolf Königs, a Rajnai Textil- és Ruhaipari Szövetség elnöke. Detlef Braun, az Észak-Rajna Vesztfáliai Textilakadémiától a C&A elkötelezettségéről úgy nyilatkozott, hogy az “további innovatív projektek előfutára, mely fontos fejlemény a régiónk textilipara számára”. A textilgyártás és -kereskedelem egykor virágzott az Alsó-Rajna vidéken. Most, miután évtizedeken át a textilipar jelentős része elhagyta a régiót, új lehetőségek merültek fel a technológia-, a tudományos és a kutatás-központú terület számára.

“A C&A egy olyan vállalat, amely az évek során számos kezdeményezést vezetett a fenntarthatóság területén. Hosszú ideje intenzíven dolgoztunk ezen, és büszkék vagyunk arra, hogy a jövő ipari munkahelye rövidesen valósággá válik. A mönchengladbachi és aacheni egyetemisták és kutatók is örömüket fejezték ki: “a fast fashion kiment a divatból, a FIT fashion az új trend" – mondta Dr. Maike Rabe professzor, a Niederrheini Főiskola Textil- és Ruházati Kutatóintézetének vezetője.

Ez is érdekelhet

Nem szégyen a mentális probléma!

Nem szégyen a mentális probléma!

G-Szex

Mindenre van magyarázat, a szexre is

Mindenre van magyarázat, a szexre is

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról