A BCEFW-n úsznak tovább Darja Donezz ukrán divattervező szimbolikus halai

Az idei, 10. alkalommal megrendezett Budapest Central European Fashion Weeken nemcsak a tehetséges magyar tervezők, hanem az Ukrán divathéttel kollaborálva, számos ukrán divattervező is bemutathatta új kollekcióját a következő szezonra.

A BCEFW-n úsznak tovább Darja Donezz ukrán divattervező szimbolikus halai
Fotó: BCEFW

A szombati napon sor került Darja Donezz tavaszi darabjainak bemutatójára. A 2015-ben alapított márka stílusjegyei a feminin, romantikus, érzéki darabok, amelyeken a hal szimbólum már sokadik alkalommal jelenik meg.

Fotó: BCEFW

Darja Donezz 6 hónappal ezelőtt még nem gondolta volna, hogy ruhái újra kifutóra kerülnek. „Amikor elkezdődött a háború Ukrajnában azt gondoltam, hogy sosem fogom újra bemutatni a kollekcióm, mert nagyon lehangoló időszak volt. Az, hogy részt vehetek ezen a divathéten hitet adott abban, hogy újrakezdhetem.” – meséli a tervező a bemutató után készült interjúban.

A tervező 2014-ben már átélte egyszer a háborús meneküléssel járó bizonytalanságot. Akkor éppenhogy elindította márkáját, de a Kelet-Ukrajnában kitörő háború miatt mindent újra kellett kezdeni. A tervező a hitét nem vesztette el, Kijevben pedig újra tervezni kezdett és megnyitotta a saját showroomját is. A 2022-ben kitört háború miatt családjával Portugáliába menekült, ahol folytatta a tervezést.

Fotó: BCEFW

A bemutatott kollekció számos könnyed darabból áll. A kék árnyalatok mellett megjelent a rózsaszín is. A Darja Donezz márka DNS-e a színeken és szimbolikus mintákon alapszik. Az idei kollekcióban visszatérő minta és szimbólum volt a hal, amely különleges történetet hordoz magában. „3 évvel ezelőtt valahonnan beugrott egy kép, hogy a ruha egy hal. Nem tudom miért történt, de elkezdtem a halak szimbólumának utánanézni és az élet kezdetét szimbolizálják. Azóta a “halaim” minden kollekcióban tovább “úsznak”. Amikor a háború elkezdődött, Portugáliába mentem, és mindenhol halakat láttam. Rejtélyes dolog történt az életünkben. A háború előtt pár nappal mutattam meg az új kollekcióm, aminek a főszereplője Venus volt, a Boticelli remekműről, ahogy a lány a kagylóban a partra érkezik. Ez a kollekció egy összekötés a múlt és a jelent között. Ez adott nekem hitet, hogy az élet folytatódik. Nagyon boldog vagyok hogy az életem folytatódhat és hogy a családom biztonságban van. Egyszer mindannyian visszatérünk a hazánkba.” – teszi hozzá Darja Donec.

A hal minták nemcsak mint applikált elemek voltak láthatók az egyszerű szabásvonalú és kivágott ruhákon. A tervező egy különleges 18. századi toile de jouy anyagot is használt, amit Portugáliában talált. A kollekcióban olyan anyagok jelentek még meg, amelyek a vizet szimbolizálják és annak mozgását idézik meg a modelleken.

Fotó: BCEFW

A már említett rózsaszín árnyalatú ruhákon is látványos minták szerepelnek. Ezeket a Boticelli Vénusz születése című képén látható parton álló hölgy ihlette, akinek ruháján Mirtusz minta látható. A mirtusz az érzéki szerelmet, a hosszú életet és a harmóniát szimbolizálja. A növény mintái rózsaszín árnyalatban jelentek meg a Darja Donezz ruhákon. A bemutatón a modellek a VESNA ukrán márka kézzel készült ékszereit viselték. A márkanév magyarul tavaszt jelent.

Fotó: BCEFW

„A ruháimban minden nő Afroditénak érezheti magát, önmaga lehet és akár még egy kis változást is hozhatnak az életben.” – fejezi be a beszámolót a tervező.

Fotó: BCEFW

Less be Darja Donezz divatbemutatójára a @glamourhungary TikTok oldalán!

Ez is érdekelhet

„Amikor levette a ruháit, kicsit megijedtem” - Ilyen a szex egy jóval idősebb férfival

„Amikor levette a ruháit, kicsit megijedtem” - Ilyen a szex egy jóval idősebb férfival

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói