Dekadencia, jazz és luxus - a Gucci idei kollekciója

2012.március.6.

Guccio Gucci 1921-ben indította útjára divatmárkáját Firenzében, és mivel éppen tavalyra esett a 90. évforduló, különleges múzeum megnyitásával ünnepelték a jeles eseményt a toszkán fővárosban.

Frida Giannini szintén a 20-as évekből merített -mint később elárulta, a dátumok egybeesését csupán a véletlennek köszönhetjük- a korabeli Amerika volt a fő ihletadója.

A húszas években, a tengerentúlon a világháború utáni kijózanodást követően az emberek elkezdtek újra élvezni az életet, teret engedtek a szórakozásnak, mind a mozivásznon, mind a tánctéren. Hódított a jazz, ropták a charlestont, a háttérben pedig kezdtek gombamód szaporodni a felhőkarcolók. Frida Giannini egy ilyen összetett periódusból merített ihletet, amit sikerült még izgalmasabbá tennie az ugyancsak a 20-as években megjelenő art déco elemekkel. Az art déco egyébként szintén Amerikában teljesedett ki, ennek építészeti példája többek között a Chrysler Building és az Empire State Building. A kollekcióban is hangsúlyos szerepet kaptak az ebből merítő geometrikus részletek, amik főleg a kabátkák mintázatán jelentek meg. Ezek a különleges betétek elsősorban arany, ezüst, bronz árnyalatban ékesítették a ruhákat. A nemesfémek fokozott használatát egyébként történelmi tény is indokolja, ugyanis a már emlegetett érában fedezték fel Tutanhamon sírját, ami természetesen nagy hatást gyakorolt a művészeti irányzatokra, jelen esetben az art déco-ra is.

Kattints a képre, és nézd meg a Gucci 2012 tavasz-nyári kollekcióját!

Ami a szabást illeti, a kollekció egyik fele magas derekú kosztüm nadrágokból és hozzájuk passzoló, frakk-jellegű kabátokból állt, míg a másik ejtett derekú koktélruhákból, néhol Josephine Baker stílusát idézve. A alapszíneket a fekete és fehér alkotta, ezek mellett egy kevés smaragdzöld és mustársárga is helyett kapott a színpalettán, így kevésbé volt monoton a kollekció. Az egészet a kihagyhatatlan piton illetve krokodilbőr kiegészítők fűszerezték meg, így a mozaikokból összeállt az igazi Gucci-nő képe. Bár az inspiráció könnyedebb, lazább nőtípust feltételezne, Giannini a maszkulin oldaláról fogta meg a dolgot, ennek köszönhetően tavasszal hűvösebb, kimértebb ruhákat kaptunk a Guccitól.

Dekadencia, jazz és luxus - a Gucci idei kollekciója

Ez is érdekelhet

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói