Egy igazi magyar divatlegenda: Rotschild Klára, akit Givenchy is jól ismert

2016.november.7.

A két világháború között kezdte a pályafutását, s hamarosan a legnagyobbak között emlegették. Ő készítette Horthy Miklós menyének esküvői ruháját, és ahogy mesélik Farouk egyiptomi király első házasságakor személyesen utazott Kairóba, hogy résztvegyen a násznép felöltöztetésében. A fizetségen kívül egy különleges, domború mintával díszített aranykarperecet kapott a királytól, melyet haláláig viselt.

Horty, Rotschild Klára

A második világháború véres viharai elszakították a családjától, a kommunista diktatúra megfosztotta legdrágább kincsétől, a divatszalonjától, de néhány év elteltével nevét ismét visszhangozták a belvárosi utcák és az elit körök fényes szalonjainak falai. Rotschild Klára volt ugyanis az egyedüli, aki visszakapta a régiek közül a lehetőséget, hogy újra divatházat vezessen Budapest szívében. Csak nem a sajátját, hanem az államét. Ő mégis magáénak érezte, ahogyan a kliensek sem a Különlegességi Női Ruhaszalonba mentek, hanem a Rotschildhoz.

Rotschild Klára
Fotó: MTI

Az új renddel kötött alku révén immáron állami pénzen utazott Párizsba, ahol a legnagyobb divatházakhoz volt bejáratos: Dior, Patou, Lanvin-Castillo, Nina Ricci, Chanel, Balmain és Givenchy néhány azok közül, akiknek bemutatóit látogatta. Utóbbival, Hubert de Givenchyval személyes jóviszonyt ápolt egészen a haláláig.

A magyar divatszabók gyermeke a francia divatvilág mellett otthonosan mozgott a legfölsőbb politikai körökben is, magyarországi látogatásukkor ugyanis a külföldi delegációk lady programja mindig a Váci utcai haute couture szalonba vezetett.

Rotschild Klára
Fotó: MTI

73 évesen még mindig a csúcson volt, mégis véget vetett életének, 1976. november 13-án, szombaton kiugrott a Petőfi tér 3-5. szám alatti ház 7. emeletén lévő lakásának konyha ablakából.

Kiváncsi lettél? Érdekelne ennek a titokzatos asszonynak az élete? Simonovics Ildikó viselettörténész küldetésének tekinti a divatlegenda emlékének megőrzését, könyvet és egy kiállítást tervez életművének. Te is tudsz segíteni neki! Ha van a családodban, ismerősi körödben olyan, aki kapcsolatban állt Rotschild Klárával (dolgozott neki, vagy vásárolt nála, esteleg a szalon dolgozóit ismerte, vagy a családdal ápolt kapcsolatot) keresse meg a kutatót!

Elérhetőségek: Simonovics Ildikó +36302107484, fustjolan@gmail.com

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói