Én is felelős vagyok a klímaváltozásért - a gardróbom legalábbis ezt mutatja

2021.augusztus.14.

A klímavészhelyzet már közel sem egy távoli fenyegetés, hanem sajnos egy teljesen aktuális globális probléma: nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy érzékeljük a klímaváltozás okozta következményeket.

Én is felelős vagyok a klímaváltozásért - a gardróbom legalábbis ezt mutatja
Fotó: Getty Images

Mi mégis mit tehetünk ez ellen? Apróbb életmódbéli változtatásokkal segíthetünk a bolygónkon, de együtt tehetünk nagyobb lépéseket is a környezetünk védelmében. Greta Thunberg például nem utazik repülővel. De vannak, akik a húsfogyasztásukat fogják vissza.

Teljesen általános dolognak számít a ruhavásárlás, és talán abba bele sem gondolunk, hogy csupán egy darab megvételével is növekszik az ökológiai lábnyomunk. Én például sokáig egyáltalán nem vettem ezt számításba.

Nemrégiben létrejött egy kalkulátor, amely kiszámolja, hogy mekkora az ökológiai lábnyomod a ruhavásárlásaid alapján. Megmondom őszintén, hogy félve kattintottam a linkre, és már az első kérdést látva elszégyelltem magam, tehát ha másra nem, legalább erre jó volt, hogy kitöltöttem a kérdőívet.

Talán azt gondolod, hogy a termékek szállítása járul hozzá a leginkább az éghajlatváltozáshoz, ám a divatipar valójában pusztítóbb a bolygónkra, mint a légiközlekedés. Egy friss kutatás szerint a ruházati cikkek és a lábbelik majdnem 4 millió metrikus tonna szén-dioxid kibocsátásáért feleltek 2016-ban. Ez több mint 8 százalékát teszi ki a klímaváltozás okozta problémáknak. Ezáltal a gardróbod ökológiai lábnyomának mértéke igenis kiemelkedő, és most már nem is kell tippelned, hogy mennyire.

A Fashion footprint calculator kiszámolja bizonyos szempontok alapján, hogy mekkora kárt okozol a ruhavásárlással. A kérdések között szerepel az, hogy hány ruhadarabot vásárolsz egy évben, de rákérdeznek a mosási, tisztítási szokásaidra, és arra is kitér a kérdőív, hogy milyen módon (online, vagy az üzletben) vásárolsz, esetleg válogatsz-e fenntartható márkák kínálatából, vagy a használt ruha boltok portrékáját választod.

Ami engem illet, sajnos 10 %-kal magasabb az ökológiai lábnyomom egy átlagos vásárolóénál. A skálán középen helyezkedtem el: az átlagos szén-dioxid termelés vásárlónként kb. 734 kilogramm. Az én eredményeim alapján ez a szám nálam 805 kilogrammnak felel meg. Tehát évente annyi kárt okozok a környezetemnek mint 10,2 San Francisco - Los Angeles repülőút. Ez nagyon sok, valljuk be.

De mit tehetek, hogy csökkentsem a lábnyomom?

A használtruha vásárlás például nagymértékben csökkenti ezt a számot. A ruhakölcsönzés (ami itthon még annyira nem elterjedt metódus) is nagyon sokat segíthet, hogy jobb számokat érj el. Ezenfelül fontos, hogy fenntartható márkák termékeit vásároljuk meg inkább, az újrahasznosított anyagokból készült árucikkek például a bolygónk érdekében nagyon jó választásnak bizonyulnak.

Online vagy az üzletben?

Kissé érdekes kérdés, mert több szempontból kell vizsgálni azt, hogy melyik a környezettudatosabb vásárlási mód. A válasz talán számodra is megdöbbentő lesz, de az online vásárlás csökkentheti az ökológiai lábnyomod. Az online vásárlás átlagosan 60%-kal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással bír, mintha az üzletből szereznéd be az árucikkeket. Kerüld az expressz kiszállítási módot, ha a standard szállítást választod, az 50 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást!

Ez is érdekelhet

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Tóth Andi: „Kicsavarták belőlem az utolsó cseppet”

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell