Ezért imádja a Z generáció a secondhand-darabokat

2021.november.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Felejtsd el az eldobható, szezonális holmikat! Mi már inkább tartós vagy használt darabokat veszünk – tedd ezt te is!

Ezért imádja a Z generáció a secondhand-darabokat
Fotó: Gettyimages.com

A legújabb generációk számára a turkálóba járás már nem ciki, hanem menő. Nagyon-nagyon menő! A világ legnagyobb nemzetközi vásárlási trendje, a secondhand üzletekben való online és offline kincsvadászat már egyáltalán nem arról szól, hogy kinek van újabb vagy trendibb ruhája, sőt! A secondhand egy életstílus, mely egyszerre jelenti a divatos és a környezetkímélő, valamint a fenntartható életet, a folyamatos újrafelhasználást. Cél a körkörös gazdálkodás! Velünk tartasz?

HASZNÁLT RUHÁT TESSÉK!

Legfrissebb szezonra szánt, trendi, eldobható ruhák? Ugyan már! A fast fashion-üzletekből vásárolt darabok már egyáltalán nem örvendenek olyan nagy népszerűségnek, mint mondjuk öt-tíz évvel ezelőtt – ennek oka pedig az új generációk tudatossága, valamint fenntartható és környezetkímélő divat iránti növekvő igény. A secondhand-életmód lényege az, hogy úgy birtokolhatunk egy új ruhadarabot, hogy azt egyszer már eladták valakinek, de nem lett jó a méret, vagy más okból nem tetszett, a kuka helyett viszont a mi gardróbunkban landol. A secondhandéletstílusnak köszönhetően olyan márkás, itthon nem kapható, limitált szériás vagy éppen ritkaságnak számító kincsek tulajdonosai is lehetünk az eredeti ár töredékéért, melyeket amúgy egy sima ruhabolt polcán biztosan nem találhatnánk meg – mindezt pedig úgy, hogy még a környezetet is óvjuk. A használt ruhák tökéletes vagy jól megkímélt állapotban várják azt, hogy a következő viselőjük egy nap rájuk bukkanjon. Egy igazán szórakoztató kincsvadászat ez, mellyel egyébként mindenki jól jár.

TURKÁLNI MENŐ

De ez nem volt ám mindig így: egy időben kifejezetten cikinek számított turkálóba járni – ezt egyébként a mai napig nem értjük. Vegyünk például egy secondhand boltból származó ruhát, mely tökéletesen áll, nagyon jó a minősége, strapabíró, divatos és kényelmes is. Különlegesnek érzed magad benne, tudod, hogy nem fog szembejönni veled az utcán, ráadásul boldoggá is tesz, egy övet is választottál hozzá – mindez ráadásul még tízezer forintodba sem került. Mégis, miért lenne ez kellemetlen? Szerencsére ezt egyre többen gondolják így: a 2000-es évek szülöttjeinek számító Z generáció tagjai pedig már úgy nőttek fel, hogy alapvető számukra a turkálóba járás, 46 százalékuk ugyanis már hordott second handben vásárolt vagy ajándékba kapott használt ruhát – lényegében tehát nekik köszönhetjük, hogy az egyszer már eladott ruhák újbóli viselése menő és egyre elterjedtebb lett az évek során.

A Z GENERÁCIÓ DIVATBA HOZTA

Magyarországon vajon hogyan vált a ciki turkálózából menővé a secondhand-shopping? Emlékszem, hogy tíz évvel ezelőtt, mikor a külföldön már menőnek számító, divatos kincsek után kutakodtam az egyik angol használtruha-üzletben, még alig voltak velem egykorú fiatalok a hasonló boltokban. Ennek persze én nagyon örültem, mert halomszámra, rendkívül olcsón, kilós áron vásárolhattam meg a méretemben lévő stílusos darabokat; olyan ruhákat, melyeket itthon máson aligha lehetett látni, máshol kapni pedig egyáltalán nem lehetett, mert ezekben a boltokban értelemszerűen minden egyszeri, limitált kiadás volt. Akkoriban a külföldről behozott használt ruhákat, cipőket és kiegészítőket áruló turkálók még nem voltak ilyen nagy számban. Talán épp ezért (vagy a nagy olcsóságért, esetleg a mások által „levetett” vagy „kidobott” ruhák megvásárlásának „szégyene” miatt) cikinek tartották a fiatalok a turkálókat – holott már akkor sokkal jobb minőségű, tartósabb és stílusosabb darabokat lehetett ott venni, mint néhány fastfashion-üzletben, melyek darabjai pár mosás után szétszakadtak.

LEHENGERLŐ SZETTEK

Azóta viszont rengeteget változott a világ: ma már például akármilyen turkálóba is lépjünk be itthon, a vásárlók nyolcvan százaléka biztos, hogy fiatal lesz. Mégis, vajon minek köszönhető ez a hatalmas változás? A tudatos vásárlás és a fenntarthatóság napjainkban kiemelt szerepet kapott a személyre szabott gardróbok kialakításában – ez tagadhatatlan. „A fast fashionüzletek sablonos kínálatára ráunt az Y és Z generáció, egyedi ruhadarabokra vágynak, ezért gyakran retróboltokban és secondhandüzletekben vásárolnak” – mondja Szakács Gábor divatblogger, aki szerint az itthoni holland, angol és olasz használt ruhákat árusító üzletek kínálata olyan színes, hogy egy kis kreativitással és némi fantáziával bárki lehengerlő szetteket tud összeállítani magának bármilyen alkalomra.

A Szex és New York stylistja, Patricia Field például gyakran kombinálta a turkálós darabokat a luxuskiegészítőkkel

– micsoda ikonikus szettek születtek ebből! Kylie Minogue a Spinning Around című videoklipjében pedig egy kétdolláros aranysortot viselt, amit még egy turkálóban vásárolt – ez az olcsó, aprócska forrónadrág ma már divattörténeti mérföldkőnek számít” – mondja Gábor. Szerinte a turkálók másik nagy előnye az, hogy ár-érték arányban megfelelő minőséget kapunk a pénzünkért cserébe – ez pedig, valljuk be, nem minden szezonális darabokat árusító üzletben fordul elő.

SECOND HAND ONLINE?

Ezek után nem is csodálkozunk azon, hogy a kutatások szerint csak az elmúlt három évben 21 százalékkal nőtt a használt ruhákat árusító piac népszerűsége a 18–25 évesek körében – a következő években pedig további 18 százalékos növekedés várható, ami miatt sorra nyitnak meg a secondhand-ruhákat árusító online üzletek is. Az ugyanis tévedés, hogy használt ruhát csak turkálóban lehet vásárolni: bizonyos kincseket megéri online aukciós oldalakra, marketplace-re vagy a zsibvásárok régi hangulatát idéző vintage webshopokra (a Magyarországon sajnos még nem elterjedt Depopra, Etsyre vagy Poshmarkra) feltölteni, mellyel a divatkörforgás újabb szintjére is érkeztünk.

JÓL JEGYEZD MEG!

Egy használtruha-boltból származó darab akkor sem szemét, ha meguntad – ha vigyázol rá, és többszöri viselése ellenére jó állapotban van, érdemes meghirdetni az interneten, hiszen az olcsó, jó minőségű és divatos ruhákra mindig is nagy lesz az igény. Az értük kapott összegből pedig újabb shoppingtúrára mehetsz!

SECOND HANDKISOKOS, SZAKÁCS GÁBOR DIVATBLOGGER TANÁCSAIVAL

Mire érdemes figyelni egy ruha állapotánál?

Az anyag minőségét, az esetleges kopásokat, a varrásokat és a szegélyeket, valamint a cipzárak állapotát érdemes felmérni, mielőtt a kasszához rohanunk a kiszemelt ruhával.

Mikor vegyük meg mindenképpen a kiválasztott ruhát?

Akkor, ha a darab tökéletesen illik a viselő alakjához és alkatához; ha az jól kombinálható az illető ruhatárának meglévő darabjaival.

Mennyit érdemes szánni egy turkálós ruhára?

Úgy tartja a mondás, hogy addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! A párszázas trikóktól a többezres dzsekiken át a különleges vintázs ékszerekig terjedően elég széles a választék.

Milyen darabot rakjuk azonnal a kosárba?

A ritkán felbukkanó high fashion kincseket szerintem vétek elszalasztani, viszont „a minél olcsóbban minél jobb cuccokat venni”-elv a secondhand-vásárlás valódi diadala.

Szerző: Kovács Gréta

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)