Gyász! Meghalt a divat császára: Karl Lagerfeld

2019.február.19.

Felfoghatatlan, de valójában talán kevésbé váratlan hírt kaptunk: Karl Lagerfeld, az elmúlt évtizedek legjelentősebb divattervezője, 85 évesen elhunyt.

Karl Lagerfeld halál
Fotó: Rexfeatures

A legendás divattervező 1983 óta volt a világ legpatinásabb divatházának, a Chanelnek a kreatívigazgatója, valószínűleg ő volt a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezető tervező a divatszakmában, hiszen a Fendi márka kreatív ügyeit 1965 óta felügyelte. Karl Lagerfeld rejtélyes alakja volt a divatszakmának, aki egyfajta mítoszt teremtett maga köré, ugyanakkor mára igazi popkulturális ikonná vált. Jellegzetes, mindig állandó megjelenését a saját márkájának sikereinél aknázta ki leginkább, ahol a pólókon, táskákon is megjelent az ikonikus Karl-fej motívuma.

´Úgy néz ki, mint egy öregember fenekén a szőr´ - szuperközeliben a divatvilág csúcsa

´Úgy néz ki, mint egy öregember fenekén a szőr´ - szuperközeliben a divatvilág csúcsa

Karl Lagerfeld Hamburgban született, de az önmagáról felépített legendának hála, nem tudjuk biztosan, hogy pontosan mikor. Külön újságírói nyomozásba kellett kezdeni, hogy kiderítsék a születésének időpontját, és egyházi feljegyzések szerint majdnem biztos, hogy 1933-ban született. Lagerfeld életpályája során egy időben fiatalabbnak tüntette fel magát, és nem ez volt az egyetlen tény az életében, amit idővel elfelejtett, máshogy mesélt, módosított.

Nem pontosan tudni, hogy a tejiparban dolgozó, vállalkozó apja, és a házassága előtt fehérnemű-eladóként dolgozó anyja miért Párizsba járatta magániskolába a gyermekét, mindenesetre Lagerfeld már fiatalon művészettörténetet és rajzot tanult. A dizájner saját legendáriuma szerint Pierre Balmain mellett kezdte el a divatpályafutását, ahol egy fiataloknak szánt divatversenyre tervezett kabátjával nyerte el a gyakornoki pozíciót. Ezután emlékezete szerint a legendás Jean Patou divatházhoz került, ahol az haute couture kollekcióért felelt.

Karl Lagerfeld ugyan nem hangoztatta, de valahol a köztes időben a Christian Dior alkalmazásában állt. Akkor legalábbis bizonyosan, amikor Dior 1957-ben meghalt, hiszen többen emlékeznek rá, hogy a keze alatt dolgozó gyakornokok, tervezők közül sokan dédelgették azt az álmot, hogy a nagy Dior örökébe lépnek. A pozíciót azonban nem ő, hanem Yves Saint-Laurent nyerte el, ami különösen fájhatott Karl Lagerfeldnek. A rivális tervezővel később több alkalommal is keresztezték egymást az útjaik. A leginkább fájó vetélkedésük egy harmadik férfi miatt alakult ki a hetvenes években. Jacques de Bascher a korszak Párizsának egyik legkedveltebb figurája volt, akit Lagerfeld egyetlen igazi szerelmének tartanak. A tervező azonban mindig is tagadta, hogy testi kapcsolata lett volna a férfival (elsősorban azért, mert több forrás szerint is Karl Lagerfeld aszexuális volt), annál inkább volt azonban Saint-Laurent-nek. Az biztos, hogy az AIDS-ben elhunyt Jacques de Bascher halála után Lagerfeld padlóra került, a kilencvenes évek elejére nagyon elhízott, és egyetlen alkalommal, amikor nyilvánosan beszélt utóbb Jacques-ról, akkor elismerte, hogy a halála után mély depresszióba esett, és évekig úgy érezte, hogy képtelen munkához látni, vagy csak kikelni az ágyból.

Szakmai szempontból azonban éppen ezekre az évekre esett az igazi diadalmenete. Igazából, amíg 1983-ban át nem vette a Chanel vezetését, Karl Lagerfeld második vonalas divattervezőnek számított. A Jean Patou után megfordult több divatháznál, az ötvenes évek végétől próbálkozott saját divatház létrehozásával, Roland Karl, Karl Otto néven is, de a tervei gyorsan hamvába holtak. A hetvenes években a Chloé vezető tervezőjeként már sikeresebb volt, de nem ő volt Párizs ura. Azonban a halódó Chanel élén magára talált, és sikerre vitte a márkát, olyannyira, hogy a nyolcvanas évek második felére már régi fényében ragyogott a legendás Coco divatháza.

Lagerfeld tökélyre fejlesztette a márka üzenetét, állandóan merített az alapító újításaiból és sikeresen adaptálta a klasszikus darabjait a modern elvárásokhoz. Nagyon markáns stílust hozott létre, amiben éppen olyan fontos és meghatározó volt Karl, mint Coco. Amikor a Chanel élére került, akkor mindenki úgy vélte, hogy a divatház már nem húzza sokáig, Lagerfeld azonban nem csupán talpra állította a márkát, de visszavezette a legnagyobbak közé. Közben újra elindította a saját márkáját, és lassacskán egyedül maradt a régi idők tanújaként, és mára abszolút az ő volt a legnagyobb név a divatszakmában. Az értékítélete gyakran kegyetlen volt, neki nem okozott problémát, hogy kövérnek nevezze Adele-t, vagy érdektelennek Pippa Middletont. Ezzel sok ellenséget szerezett, ugyanakkor egészen elképesztő volt, hogy még nyolcvanévesen is képes volt gyöngyöket találni, és tájékozottabbnak tűnt, mint a legtöbb huszonéves megmondóember. Janelle Monáét már évekkel ezelőtt felfedezte, és tessék: tavaly tényleg abszolút befutott popsztárrá vált. A trendekhez, a művészetekhez elképesztő érzéke volt, nem csupán mindent tudott, mindenre figyelt, de aktívan formálni is tudta a közízlést. A beszólásaival nemegyszer váltott ki felháborodást, úgy tűnt, mint aki nagyon szereti osztani az észt, de valójában nagyon zárkózott ember volt, és annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben ikonná vált, a magánéletéről alig-alig lehetett tudni valamit, hacsak azt nem, hogy macskatulajdonos lett, hiszen Choupette cicájából is sztárt csinált. Az elnyűhetetlen, és kreatív energiáiból soha ki nem fogyó Lagerfeld mindig képes volt a megújulásra. Idén érkezett az első intő jel, hogy megromlott az egészségi állapota, hiszen a Chanel legutóbbi haute couture bemutatójának végén már nem jött ki fogadni a megjelentek gratulációit. Az idős tervező a legfrissebb hírek szerint hasnyálmirigyrákban szenvedett.

Karl Lagerfeld utolsó főhajtása Chanel Metiers d`Art 2018-2019-es show végén New Yorkban tavaly decemberben:

Karl Lagerfeld halál
Fotó: Rexfeatures

Szerelme, Jacques de Bascher nevezte császárának először, megtetszett neki a dolog, és nem bánta, ha Kaiser Karlként emlegetik. Eleinte talán felfuvalkodottságnak tűnt, mára azonban tényleg ő lett a császár, a divattörténelem egyik legjelentősebb figurája. Nyugodjék békében!

Ez is érdekelhet

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!