Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!

2021.február.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A technológia az elmúlt évtizedekben, években jelentős fejlődést mutatott, amit a különböző iparágak ki is használtak. Így történt ez a divatiparral is. Lássuk, milyen intelligens ruházati cikkeket hoztak létre a különböző márkák!

Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Elsőnek is lássuk tisztán a fogalom jelentését: smart clothes
Mit is jelent ez?
A smart clothes, azaz az intelligens ruhák, - amelyeket gyakran neveznek csúcstechnológiájú ruháknak, - magában foglalja az "okos" ruhadarabokat, elektronikai - és intelligens textileket és szöveteket, e-textileket, monitorral összekapcsolt ruhákat; azaz a smart clothes olyan hétköznapi ruházati cikkek sokasága, amelyeket technológiával tovább fejlesztettek a funkcionalitás növelése érdekében.

Egyes ruhadarabok továbbfejlesztett textíliákba szőtt áramköröket tartalmaznak, míg mások érzékelőket és olyan hardver(eke)t tartalmaznak, amely Bluetooth vagy Wi-Fi használatán keresztül képes csatlakozni egy iPhone vagy Android okostelefonhoz. Ez a vezeték nélküli kapcsolat azonban nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy egy ruhadarabot intelligens ruházatnak minősítsenek.

A technológia és a divatipar kapcsolata nem teljesen újkeletű, a csúcstechnológiájú ruhák ilyen vagy olyan formában már jó ideje léteznek (például Bluetooth-os sapka). Az évek során a gyártók számos módszert találtak a modern IoT-képességek (IoT = Internet of things - a tárgyak internete: ide tartoznak a digitális képességekkel rendelkező ruházatok) divatkínálatukba történő beépítésére.

Lássunk hát 8 példát a már oly sokszor emlegetett smart clothes-darabokból, amely akár már számodra is elérhető és megvásárolható.

1. Levi`s Commuter x Jacquard okos dzseki

A Commuter x Jacquard névre hallgató dzseki a Levi´s és a Google együttműködéséből született meg. Ez a farmerdzseki Bluetooth-on keresztül csatlakozik az okostelefonhoz, és többek között képes telefonhívások lebonyolítására, a zene hangerejének szabályozására, valamint értesítést is küld, amint a fuvarrendelése (pl. Uber) a közelben van.

Előnye:
● A Google továbbra is új funkciókkal látja el a ruhadarabot.
● Stílusos és funkcionális.

Hátránya:
● Csak egy színben kapható.
● Android vagy iPhone kapcsolat szükséges hozzá.

2. Nadi X intelligens jóga nadrág

A Nadi X jóga nadrág többek között a jógapózok tökéletesítésére lett megalkotva. Ez az intelligens nadrág érzékeli az adott jógapózt, és haptikus visszacsatolással kis rezgéseket hoz létre azon a testrészen, amelyet módosítani kell a tökéletes pózhoz.
A Nadi X iOS alkalmazása útmutatást nyújt az egyes pózok optimalizálására a megfelelő jógafolyamatok mellett, amelyekkel akár a saját személyes jógaórádat is létrehozhatod.
A Nadi X jóga nadrág többféle méretben kapható férfiak és nők számára, továbbá a bal térd hátsó részéhez rögzített akkumulátor eltávolítása után teljes mértékben moshatók mosógéppel.

Előnye:
● Remek eszköz azok számára, akik otthon szeretnének jógapózzaikkal foglalkozni.
● Ez a nadrág olyan, mint egy beépített jógaóra.

Hátránya:
● Az intelligens funkciók csak akkor működnek, ha a pózokat az okostelefon alkalmazásból választják.
● A Nadi X alkalmazás csak iOS-eszközökön érhető el.

3. Sensoria Fitness Socks

A Sensoria fitnesz zokni fejlett textilérzékelőket használ, amelyek mindegyike a zokniba van beépítve, valamint tartozik hozzá egy csatlakoztatott boka eszköz, ami pontos adatokat szolgáltat arról, hogyan gyalogol vagy fut a zokni viselője.
A hozzá csatlakoztatott alkalmazás tippeket nyújt a gyalogos és futástechnika javításához, és többek között nyomon követi a sebességet, a magasságot és a megtett távolságot is.

Előnye:
● A piacon azon kevés termékek egyike közé tartozik, amelyek lépési technikával kapcsolatos adatokat gyűjtenek.
● Bármely böngészőből megtekintheti az irányítópultot.

Hátránya:
● A boka eszköz még kiforratlan.
● Az alapértelmezett fekete kialakításon túl nem áll rendelkezésre színválaszték.
● Csak iOS 10 vagy újabb verzió esetén érhető el.


4. Snapchat okosszemüveg

A Snapchat intelligens szemüvegének második generációjának fejlesztései közé tartozik a videók és fényképek jobb képminősége, a jobb hangfelvétel, mindezeken túl a gyorsabb átviteli idő érdekében kettős mikrofonnal rendelkezik.
A Spectacles 2 névre keresztelt okosszemüveg több színvariációt tartalmaz az Original modellhez képest, és jobb kivitelezésű az újabb Veronica és Nico modelleknél. Bár a szemüvegen lévő kamerák még mindig láthatóak, az új formatervek finomabbak, és nem sugározzák a világ felé, hogy viselője esetleg pillanatfelvételeket készít.

Előnye:
● A Spectacles 2 termékcsalád minden modellje 100% UVA / UVB védelmet nyújt.
● A rögzített videókat és fotókat a Snapchat kivételével más alkalmazások is használhatják, vagy elmenthetik a kamera tárhelyére.

Hátránya:
● Két kamera lencséje még mindig feltűnő jelenség.
● Nincs színválaszték a Nico és a Veronica modellekhez.
● Exportálnia kell a képeket és videókat a Snapchat-be, mielőtt más platformokra exportálhatná a tartalmat.


5. CuteCircuit ruha és táska

Míg az öltözködésünk gyakran elárul egy kicsit személyiségünkről, az okos ruhák segíthetnek az önkifejezésben és kinyilatkoztatásban - szó szerint. A CuteCircuit nevű cég olyan ruhákat és kiegészítőket gyárt, amelyek képesek üzeneteket és tweeteket megjeleníteni.
Katy Perry, Kelly Osbourne és Nicole Sherzinger viselték már ezeket a couture-alkotásokat, a Pussycat Doll pedig elsőként adományozott egy Twitter-ruhát, amely #tweetthedress üzeneteket jelenített meg a közösségi oldalról.
A vállalat pólókat is készít, és most piacra dobta a Mirror nevet viselő kézitáskáját. A CuteCircuit azt állítja, hogy a kiegészítőt precíziósan megmunkálták repülőgép-alumíniumból, majd fekete színben eloxálták és luxus velúr tapintású anyaggal bélelték. - De ami a legfontosabb: a kézitáska oldalai lézerrel maratott akril tükörből készültek, amely lehetővé teszi a fehér LED-ek fényének átsugárzását csodálatos animációk létrehozásához, valamint üzenetek és tweetek megjelenítéséhez.

Előnye:
● Feltűnő és egyedi ruházat és kiegészítő.
● Azonnali update a Twitter-üzenetekkel kapcsolatban.

Hátránya:
● Drága: csak a táska 1500 fontba kerül.

6. Neviano Swimsuits

A Franciaországban tervezett és gyártott Neviano fürdőruhái mindamellett, hogy stílusosak, UV-érzékelővel vannak integrálva. Az érzékelő körülbelül fele akkora, mint egy felnőtt hüvelykujja, vízálló és a viselő iOS vagy Android készülékéhez csatlakozik. Azonnal figyelmeztetéseket küld, ha az UV-szint magas, hogy emlékeztesse viselőjét arra, hogy több fényvédőt vigyen fel.

Előnye:
● A fürdőruha stílusoknak lenyűgöző választéka elérhető.
● Az UV-érzékelő tápellátása töltés nélkül 280 napig tart.

Hátránya:
● Nincs fürdőruha gyerekeknek.

7. Athlete Recovery sportolók számára

Az Athlete Recovery az Under Armour márka által kifejlesztett ruházati újdonság, amely elnyeli az emberi test hőjét, majd visszatükrözi a hőt viselője bőrére, egészen az infravörös fényig. Ez különösen hasznos a sportolók számára, mert (állítólag) az infravörös fény jobb izom-helyreállítást és a relaxációt ösztönöz.

Megjegyzés: Ugyanezt a technológiát alkalmazva az Under Armour ágyneművel és párnahuzattal is rendelkezik, amelyek alvás közben infravörös fényt bocsátanak ki.

Előnye:
● Nincs szükség elemekre, elektronikára vagy vezetékekre.
● Az Athlete Recovery változatosságot nyújt a sport- és hálóruhák területén.

Hátránya:
● Az ilyen kismértékű infravörös fény hatékonysága nem ismert.
● A legtöbb színbeállítás csak a fekete, a szürke és a fehér színpalettára korlátozódik.

8. Siren Socks

A Siren intelligens zokni, amelyet hivatalosan Siren cukorbeteg zokninak és lábfigyelő rendszernek is neveznek, a zokni szövetében elhelyezett kis érzékelőkkel mérik a láb hőmérsékletét hat különböző ponton. Ezek az adatok képesek kimutatni a fekélyeket, amelyek gyakran amputációkat eredményeznek.

Előnye:
● A zoknit nem kell tölteni, és gépben moshatók.
● Riasztásokat küld a hozzá csatlakoztatott okostelefonra, ha sérülést észlel.

Hátránya:
● A Siren cukorbeteg zoknija csak havi 19,95 dolláros előfizetéses szolgáltatás részeként érhető el.
● A zokni kialakítása nem feltétlenül vonzza a cukorbetegségben szenvedő fiatalabb személyeket.
● Csak receptre kapható.


További említésre méltó darabok:

Intelligens cipők: A Pizza Hut olyan limitált kiadású okos cipőkkel kísérletezett, amelyekkel viselőik pizzát rendelhetnek.

Intelligens munkaruhák: A Samsung okos üzleti öltönyt készített, amely képes digitális névjegykártyák cseréjére, telefonok feloldására és más eszközökkel való interakcióra.

Intelligens aktív ruházat: Ralph Lauren PoloTech pólói egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakoznak, hogy rögzítsék viselője fitnesz tevékenységét, emellett új edzéseket is ajánl az applikáció.

Intelligens alkalmi viselet: Tommy Hilfiger is beágyazta a technikát néhány általuk készített ruházatba, hogy a cég nyomon kövesse a ruházati termék használatát és megjutalmazza az ügyfeleket a viselésükkel töltött időért.

Szöveg: Szendrei Alexandra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Te észrevetted? Csak szemfülesek szúrták ki az édes részletet Lajos herceg szülinapi fotóján!

Te észrevetted? Csak szemfülesek szúrták ki az édes részletet Lajos herceg szülinapi fotóján!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője