Ilyen volt a fényűző élete a legendás, első amerikai sztár divattervezőnek, Halstonnak, aki most a Netflixet is megihlette

2021.június.11.

A divatvilág nagyon sokrétű történelemmel büszkélkedhet, amely számos legendát és titkot is magába foglal. Ilyen Roy Halston Frowick története is, aki az 1970-es évek New Yorkjának meghatározó alakja volt, egyúttal pedig Amerika első sztár divattervezőjeként tartják számon. Bár idehaza kevésbé ismert a neve, de a Netflix új, az ő életútja-ihlette Halston című minisorozatában Ewan McGregorral a főszerepben te is betekinthetsz a zseniális divattervező csillogó világába. A mögötte lévő elképesztő életút tükrében pedig biztosan nem fogsz unatkozni! Előtte viszont nem árt, ha egy kicsit elmerülsz az életében és munkásságában.

Ewan McGregor a legendás Halston szerepében a Netflix sorozatában
Ewan McGregor a legendás Halston szerepében a Netflix sorozatában

Roy Halston Frowick 1932. április 23-án született Des Moines-ban. Első komolyabb sikere nem is váratott sokat magára, ugyanis egy, Iowa államban megrendezett vásáron díjat nyert egy babaversenyen. Tinédzserkorában a családjával az indianai Evansville-be költöztek. Az ifjú Halstont itt kicsapták a középiskolából, miután barátaival megszökött Floridába. Kis idő elteltével visszatért a tanuláshoz, és idősebb testvérét követve felvételt nyert az Indiana Egyetemre, amit azonban nem fejezett be. Helyette átiratkozott a Chicagói Művészeti Intézet Iskolájába, ahol elsajátította a kalapkészítés mesterségét.

Halstonnak egyre híresebb ügyfelei lettek, 1953-ban pedig meg is nyitotta a saját kalapüzletét. 1958-ban New Yorkba költözött, ahol a prominens kalapkészítőnél, Lily Dachénél kezdett el dolgozni, majd az európai luxuskereskedő Bergdorf Goodmannal történő együttműködése által megismerte az európai divatot, és ezáltal fontos kapcsolatokat teremtett. A sorsfordító pillanat a karrierjében 1961-ben következett be, amikor is Jackie Kennedy egy általa tervezett kalapot viselt esküvőjén John F. Kennedyvel. A First Ladynek köszönhetően Halston egy csapásra híres lett. A következő évben már a Vogue oldalain szerepeltek a kreációi, hamarosan pedig életre szóló barátságot kötött Liza Minellivel.

Halston Bianca Jagger és Liza Minelli társaságában
Halston Bianca Jagger és Liza Minelli társaságában
Fotó: Getty Images

Kollekciói nemcsak, hogy széles körben ismertek, de nagyon sikeresek is lettek, mivel lenyűgözően ötvözte a hétköznapi és a luxusdarabokat, méghozzá elérhető áron. Egy alkalommal úgy nyilatkozott a The Miami Heraldnek, hogy az egyszerű, problémamentes, csomagolható, gyűrődésálló ruhákban hisz. Szereti, ha az emberek jól érzik magukat az általa tervezett ruhákban, és a legfontosabb szempont a munkája során, hogy kényelmes darabokat alkosson. Abban hitt, hogy a divat titka az, hogy olyan ruhákat viseljünk, amelyekkel a legjobbat tesszük magunknak.

Halston munkássága azáltal is különleges, hogy ő volt az első amerikai divattervező, aki a Dr. Miyoshi Okamoto, a Toray Industries egyik tudósa által feltalált Ultarsuede anyagot használta. Az Ultrasuede egy olyan könnyen kezelhető és tartós anyag, mint a velúr, de sokkal hosszabb élettartamú, és az esetleges sérülések esetén könnyen javítható. Ebből az anyagból készült az egyik leghíresebb modellje, az Ultrasuede bársony ingruha, amivel azonnal divatot teremtett, és létrehozta a státuszruha fogalmát. Négy év alatt 42 ezer darabot adott el belőle, ami akkoriban különösen hatalmas mennyiségnek számított. Az ingruha később Halston esztétikájának, minimalizmusának, praktikumának és mindig egyszerű, de letisztult eleganciájának a szimbóluma lett.

Fotó: Getty Images

Halston egyre több hírességgel vette körbe magát, akik még tovább lendítették a divatiparban elért sikereit, különösen azért, mert rendszeresen együtt is mutatkozott velük. Halston általában ugyanazokkal a modellekkel, Pat Clevelanddel, Beverly Johnsonnal és Anjelica Hustonnal dolgozott és élt társasági életet, akik a sok vele együtt töltött idővel hívták fel magukra a figyelmet és a „Halstonettes” becenevet kapták. Halston ekkorra már olyan sikeres volt, hogy az akkori legelitebb szórakozóhelynek, a Studio 54-nak is bejáratott tagja volt. Ezen időszaka alatt kezdődtek a botrányai, többek között azzal az emlékezetes eseménnyel, amikor elintézte, hogy Mick Jagger exfelesége, Bianca Jagger egy meztelen férfi által vezetett fehér lovon vonulhasson be a születésnapján a Studio 54-ba.

Fotó: Getty Images

Rajongásig szerette az orchideákat, amikből a legendák szerint több százat tartott az otthonában, ami egyébként szintén lenyűgöző volt, maximálisan tükrözve a stílusát. A rengeteg parti és a közösségi élete miatt kevesebb figyelmet szentelt a munkájának, holott a vele szembeni elvárások egyre csak növekedtek. Évente tíz korszakalkotó kollekciót vártak el tőle. Hogy a nyomást fel tudja dolgozni, az alkohol és a drogok felé fordult, a szenvedélybetegségei pedig olyannyira súlyosbodtak, hogy kirúgták a saját márkájától. Halston 1988-ban szembesült a szörnyű diagnózissal, miszerint HIV-pozitív. Két évvel később pedig, 58 éves korában hirtelen gyorsasággal elhunyt.

A Netflix sorozatának előzetesét nézd meg itt, ha kedvet kaptál, hogy lecsekkold a Halston című sorozatot:

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!