Hogy micsoda? A halbőr lesz a jövő anyaga!

2018.szeptember.15.

A divatiparban használatos jó minőségű bőrök mennyisége véges, így ideje volt újítani.

Hogy micsoda? A halbőr lesz a jövő anyaga!
Fotó: Instagram

Ha azt mondjuk, hal, neked is a jellegzetes, erős szag jut eszedbe, ugye? A ruhák esetében azonban nem kell ettől tartanod, ugyanis azok teljesen szagmentesek. Egy izlandi divattervező, Boas Kristjánsson alkotta meg a kollekciót, mely a Karbon névre hallgat, a darabjait pedig a Párizsi Divathét keretein belül mutatta be a közönségnek. Európában egyetlen cég van, mely azzal foglalkozik, hogy ilyen formában dolgozza fel a halbőrt, melyből a ruhák mellett táskák és cipők is készülnek. John Galliano, a Prada, a Christian Dior, a Louis Vuitton és a Salvatore Ferragamo már mind rendeltek a vállalattól anyagot a kollekcióikhoz és a divatshow-khoz, persze prémium áron. Manapság egyre jellemzőbb tendencia, hogy a tervezők alternatív anyagokat használnak, hiszen amellett, hogy véges mennyiség áll rendelkezésre a jó minőségű bőrből, az áruk is nagyon magas.

A dologgal kapcsolatban felmerül a fenntarthatóság kérdése, többféle módon is. Egyrészt, bár sok márka továbbra is a jó minőségű anyagokkal dolgozik, megpróbálják fenntartható és etikus módon végezni a tevékenységüket. A mai modern technológia segítségével képesek laboratóriumi körülmények között előállítani a bőrt,ananászmaradékból 3D-s nyomtatóval. Emellett például a londoni székhelyű startup, a BEEN, egyike azon vállalatoknak, melyek küzdenek a pazarlás ellen, és megmaradt bőrdarabokból készítenek divatos táskákat, amik egyébként valahol a gyár padlóján maradnának. Érdekes, hogy Angliában nagyon odafigyelnek a fenntarthatóságra, míg például Indiában vagy Kínában, ahol nagy mennyiségben készülnek a termékek, sokkal nagyobb eséllyel végzik a megmaradt anyagok a folyóban vagy a hulladéklerakókban. De a fenntarthatóság más formái is megjelentek, a Nike például olyan futócipőkkel kísérletezik, melyek sügérbőrből készülnek.

Fotó: Atlantic Leather

És ha már a halaknál tartunk, 1 tonna filéből körülbelül 40 kilógramm bőr keletkezik, melyek legtöbbször pocsékba mennek. Bár sok márka szeretne halbőrrel is dolgozni, az előállítása egyáltalán nem egyszerű. A vállalat, mely a bőr előállításával foglalkozik (Iceland's Atlantic Leather), már a 70-es években próbálkozott a technológia kifejlesztésével, de akkoriban inkább a báránybőrön volt a hangsúly. Végül 1990-ben a kis családi vállalkozás nekiállt a halak bőrével kísérletezni, azonban az első próbálkozások kudarcba fulladtak. Végül 10 év után, 2000-ben megszületett a technológia, melyet a mai napig is használnak.

Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait

Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait

A családi vállalkozás hatalmas gyárrá nőtte ki magát, ahová folyamatosan érkeznek a megrendelések. A halak bőre erősebb, mint a normál bőr, köszönhetően a benne lévő rostoknak. Az alapanyagot a közeli feldolgozóüzemből szerzik be, ami, mint minden más gyár Izlandon, megújuló energiaforrást használ, ami nagyon fontos a fenntarthatóság szempontjából, a vásárlóknak is.

"Amíg eszünk húst és halat, mindent fel kellene használnunk, különben csak megmarad a felesleg."- nyilatkozta Gunnstein Bjornsson, a vállalat vezetője.

Mivel egyre többen érdeklődnek a termékeik iránt, 20%-kal megnövekedett a forgalmuk, és hetente körülbelül 3000 darab bőr kerül ki a gyárból eladásra.

Ez is érdekelhet

5 ok, amiért érdemes félhosszú hajra váltanod

5 ok, amiért érdemes félhosszú hajra váltanod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói