Hordható művészet: Kortárs festmények a pólódon

2013. március 26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kortárs művészet és divat? Vajon hogyan fér meg a kettő egymás mellett, egészen pontosan egymáson. A választ a JustPainted adja meg. A márka missziója a kortárs művészet kiszakítása a szűk szakmai korlátok közül, ezáltal pedig szélesebb körben való megismertetése, megszerettetése. Elcsíptük őket egy interjúra. Vigyázat, frissen festve!

Nagyon érdekes, új és egyedi dologgal kezdtetek el foglalkozni: kortárs művészek festményeit nyomtatjátok pólóra. Hogy jött az ötlet?

A JustPainted egy vadonatúj vállalkozás, mindössze néhány hónapja indult el. Újítása, hogy a mindennapi életbe hozza be a kortárs művészetet azzal, hogy a gardróbunkba költözeti. Így mindenki számára megfizethető egy-egy darab, amivel, hasonlóan például a zenei stílusok követéséhez, saját ízlését, személyiségét is kifejezheti az, aki hordja. Az ötlet spontán jött a művészet helyzetéről való beszélgetések során. Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy miképpen lehetne a kortárs művészet szűk keretei közül szélesebb nyilvánosság elé vinni a képeinket. Azt hiszem, világszerte érvényes, hogy a képzőművészet a szélesebb közönség megszólítása felé mozdul el. A múzeumok és galériák illetve magángyűjtemények falai közül kiszabadulnak a képek, és közvetlenül az emberek közé kerülnek. Már alig várom, hogy egyszer egy JustPainted festmény igaziból szembejöjjön az utcán! A divat és a művészet világa eleve határos egymással, mi a művészet oldaláról bontottuk ki a kerítést.

A veletek dolgozó festők szinte mindegyike teljesen más stílust képvisel. Hogyan tudjátok összehangolni azt, hogy egy ilyen póló láttán mindenkinek a ti márkátok jusson eszébe?
A művészi stílusok sokfélesége nagyon fontos számunkra, hiszen így nagyobb az esélye, hogy a vásárló megtalálja a neki legjobban tetsző alkotót és festményt. A figuratív festészet, a minimalista, szinte koncept művészet, a dekoratív neo pop-art, a szürreális belső világot ábrázoló festészet és a teljesen geometrikus absztrakt művészet is megtalálható a JustPainted-nél. Ami összeköti a képeket, az a magas minőség, hiszen profi, elismert művészek munkáiról van szó, akik szakmailag már felépítették saját világukat. Így mindenképpen garancia, ha innen választjuk kedvenceiket. A JustPainted egyfajta szűrőként is működik tehát, és ez teszi egyedivé a brandet. Ezzel tudomásom szerint Magyarországon csak mi foglalkozunk.

Mennyi idő alatt készül el egy ruhadarab, és milyen folyamatokon megy keresztül, ahhoz hogy a ruhán is megmaradjon a művészi minőség?
A festményekről profi minőségű reprodukció készül, és ez kerül grafikai tervezés után digitális nyomtatással a ruhadarabra. Minden kép alatt szerepel a mű alkotója, címe, és technikája akárcsak egy múzeumi katalógusban, valamint a JustPainted logó. A digitális nyomtatás teszi lehetővé, hogy ennyi képpel dolgozhassunk, mivel így webkatalógusunk alapján akár egyenként is megrendelhető egy-egy minta. A nyomtatás a lehető legjobb minőségű, ez a művészek alapvető elvárása is. Jelenleg két héten belül tudjuk vállalni az elkészítésüket.

Milyen közönséget vonzanak a pólóitok?
A divat és a művészet világa összefonódik. Természetesen a művészeti élet szereplői hamarabb tudomást szereztek róla, de célunk az, hogy mindenki számára vonzó legyen a JustPainted, akinek fontos az esztétikai élmény, és bátran meri vállalni, sőt viselni saját művészi ízlését. A festményvásárlás kevesek kiváltsága, hiszen egy jó kép ára nagyon magas. Ez így van rendjén, hiszen egyedi műalkotásról van szó, aminek elkészítésével a művész sokszor hosszú hónapokat tölt el. Sokkal, de sokkal többen vannak azonban azok, akik szeretik, figyelik a képzőművészetet, mint akik valójában műveket vásárolnak. Nos, nálunk könnyedén válhatnak ők is gyűjtőkké.

Az idei év nagy sikere lesz a mintás nadrág például, terveztek más ruhadarabok nyomtatását is a felsőruházaton kívül?
Igen, például nagyon tetszenek az éjszakai városokról készült, légi felvételekkel nyomott leggingsek. Ez benne van a levegőben. Szuper lenne továbbvinni ezt a vonalat is.

Hogyan képzelitek el 5 év múlva a cégeteket? Van olyan végső cél, amit feltétlenül el szeretnétek érni?

Nagyon sok munka vár még ránk, hiszen vadonatúj a JustPainted. Rengeteg ötletünk van. Szeretnénk megjelenni komolyabb múzeum shopokban, tárgyalunk egy bécsi butikkal, gondolkodunk divattervezőkkel való együttműködésben, épülőben van a dolog. Célunk minél több emberhez eljuttatni a kortárs festészetet, és örömet szerezni egyedi darabjainkkal.

Hogyan, milyen úton találkozhatnak a vásárlók a Just painted kreációkkal?
Jelenleg webshopként működünk, online megrendeléseket fogadunk a www.justpainted.org oldalon. Itt mindenki úgy válogathat a festmények között, akár egy igazi galériában. Kiállításmegnyitókon már bemutatkoztunk "élőben" is, és folyamatosan építjük ki a további megjelenéseket is. Remélem, nemsokára üzletekben is megtalálhatóak lesznek a pólóink.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Az apáknak is jólesik, ha néha  megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

„Az apáknak is jólesik, ha néha megdicsérik őket” - így éli meg Király Viktor az apaságot

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)