Hurrá! Közösségi edukációs program indul a fiatalok tudatosságra nevelése érdekében

2020.december.25.

Felmérések alapján a divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága. A folyamatos, gyors ütemű termelésen, fogyasztáson alapuló gazdasági modell káros hatással van a bolygó élővilágára és elősegíti a klímaválságot, emellett embertelen munkakörülményeket teremt a divatipari dolgozók számára a fejlődő országokban. Ezért elengedhetetlen az iparág teljes újragondolása, fenntartható alapokra helyezése, környezeti és társadalmi hatásainak megismertetése. Ebben próbál meg segíteni egy közösségi finanszírozáson alapuló, fiatalokat érintő edukációs kampány, amit a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület és a Fashion Revolution Hungary kezdeményezett.

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) 2015 óta kiemelten foglalkozik a fenntartható és etikus divat minél szélesebb körben való népszerűsítésével. Ezt a törekvést erősíti 2017 óta a motivált hazai keménymaggal és önkéntesekkel működő Fashion Revolution Hungary kampány, mely a mintegy száz országban működő Fashion Revolution mozgalom hazai ága. Mindezeknek fontos része a fiatalok edukációja, hogy minél alaposabban megismerhessék a divat árnyoldalait, romboló hatásait a környezetre nézve, illetve konkrét információkat kapjanak arról, hogy hogyan tudnak ők is hozzájárulni e negatív hatások csökkentéséhez egy sokkal környezettudatosabb, etikusabb hozzáállással és gyakorlattal. – nyilatkozta Mányiné Dr. Walek Gabriella, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnöke, a Fashion Revolution Hungary országkoordinátora. Hozzátette, ez a team több hazai és külföldi oktatási intézménnyel együttműködött és közös online edukációs programokat is szervezett az elmúlt években, és a jövőben is prioritásként fogja kezelni az oktatás területét.

A "Divatosan a környezetért" kampány célja egy közösségi edukációs program elindítása, aktív részvétellel és az élmény alapú tanulás módszereivel. Interaktív, 13-18 éves korosztályt megszólító platformok, eszközök, elismert szakemberek, illetve kutatásaik bevonásával a divatipar környezetre gyakorolt hatását, az etikus foglalkoztatás rendszerét, az internet és a social media jelentőségét kívánják feltárni jól érthető, könnyen feldolgozható formában. A projekt középiskolai és gimnáziumi, szakközépiskolai pedagógusoknak, továbbá a szülőknek is szól.

A program egyik tananyagfejlesztője, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium divat-és stílustervező szaktanára és a Debreceni Egyetem Mediális Kultúratudomány alprogram PhD hallgatója, Balogh Dóra hangsúlyozta, hogy "a tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A felelős vásárlási szokások kialakításáért és fenntartásáért következetes tervezői szemléletre és szervezeti kampányokra van szükség. Továbbá olyan fenntarthatósági eseményekre, melyek élményalapú pedagógiai módszerek beépítésével valósulnak meg." A Nemzeti Divat Liga és a Fashion Revolution Hungary csapat az ökotervezők és a divatkutatók között teremt párbeszédet, melynek eredménye ez a gyakorlati és elméleti területeket is megcélzó, hiánypótló edukációs projekt.

A program elemei közé tartozik egy 60 oldalas e-book, YouTube videók és Podcast beszélgetések szakemberekkel és influenszerekkel, illetve egy különleges divatesemény is. Ha adományozni vagy informálódni szeretne, látogasson el az Adjuk össze! oldalán futó közösségi kampány felületére!

Ez is érdekelhet

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.