Így válassz napszemüveget!

2015.április.7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vajon mi magyarok jól választunk napszemüveget? Mire figyelünk? Egyáltalán mire kell figyelni akkor, amikor vásárolunk? A világ legnagyobb optikai kiállításán a Milánóban megrendezett MIDO-n nagyon sokat tanultam és a legjobb szakemberekkel hozott össze az ICE (azaz az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Nagykövetség Kereskedelemfejlesztési Szekciója). A harmadik generációs optikus család sarjaitól, Tóbiás Krisztinától és Tóbiás Richárdtól (Richárd nem mellesleg a Magyar Látszerész Szövetség elnöke is) igen sok mindent megtudtam arról, hogyan is kellene szemüveget, napszemüveget vásárolni.

Így válassz napszemüveget!
Fotó: weheartit

Bevallom, eddig a fashioniszta alapállásával úgy voltam vele, mindenképpen dizájner darabot vásárlok, inkább sokkal ritkábban cserélem, de ebből nem engedek, ez mindenképpen egy minőségi garancia. Nekem a túl olcsó napszemüvegek is gyanúsak voltak, mert azt is feltételeztem róluk, hogy még az UV-sugárzás ellen sem védenek, nem is beszélve arról, hogy nyilván nem tartanak egy szezonnál tovább, ami egyszerre környezetszennyezés és csalódás.

Az első dizájner darab, amit megengedtem magamnak egy Gucci napszemüveg volt és igen jó befektetésnek bizonyult. Egyrészt érdekes módon miután egy vagyont fizettem érte nem ültem rá, nem vesztettem el, hanem vigyáztam rá, évekig szolgát és a mai napig megvan, ma már ugyan "nyugdíjaztam". Ez a csodálatos napszemüveg vigyázott rám, mert akkoriban még közel sem volt olyan biztonságos a napszemüveg helyzet, mint manapság.

Az UV-szűrőkre való odafigyelés sok-sok év kampánymunkájának következménye és a szigorú szabályozásoknak köszönhetően ma már nem kell aggódnunk miatta.

"UV szűrő ma már az olcsóbb napszemüvegeken is van, mert komoly büntetést von maga után, ha ez nincs rendben. Egyedül az interneten rendelt napszemüvegek lehetnek veszélyesek, ha nem megbízható forrásból rendelünk."- mondta a kérdésemre az elnök úr.

Egy jó minőségű napszemüveg nemcsak stílusossá teszi a megjelenésünket, befejezi az öltözéket, hanem hosszú távon megőrzi a szemkörnyék finom, érzékeny bőrét a ráncosodástól és a szemünk romlását is késlelteti. Persze ezek olyan megfoghatatlan dolgok huszonévesen, de én roppant hálás vagyok egykori főnökömnek, aki 18 éves koromban figyelmeztetett erre. Azon kevés tanács egyike ez, amit a nálam idősebbektől megfogadtam (és nem csináltam direkt az ellenkezőjét annak, amit mondtak). Richárd sem vétózta meg a szemüveg sznobériámat, sőt a testvérpár magával vitt beszerzőkörútjára a hatalmas optikai vásár útvesztőjében így megnézhettem, hogyan shoppingol egy buyer (kereskedő) a világ legnagyobb optikai tematikájú vásárán, a fantasztikus MIDO-n.

Hát így: próbálnak mindannyiunk fejével gondolkodni és kitalálni, mi az a trend, amit be tudunk fogadni, ami tetszeni fog nekünk, amit szívesen viselnénk. Munkánk ezen fázisában nagyon sok hasonlóságot találok, ők is azt fürkészik, mik azok a trendek, amikből lesz "valami". Persze amikor hosszan a lencsékről, képugrásról, lencsebevonatokról beszéltek, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy egyáltalán nem értek a napszemüvegekhez és a szemüvegekhez, engem sokkal inkább a formák, a színek érdekelnek és az, hogyan illeszthető ez egy aktuális öltözékbe.

Rengetegen rendelnek a netről, pedig szinte kizárt dolog hogy felpróbálás nélkül pontosan az orrnyergünkre és az arcformánkhoz pontosan illő és megfelelő méretű darabot rendeljünk. Nekem például szinte minden napszemüvegből kilóg a szemöldököm és nem passzol a vastag orrnyergemre sem a szemüvegek nyolcvan százaléka. Sajnos a legtöbb szemüvegboltban úgy érzem, azt várják tőlem, hogy öt perc alatt döntsek egy ilyen igen borsos összeget érintő beruházásról, ami ráadásul minden napomat meghatározza több szezonon keresztül. Nem tudok leülni, nem próbálgathatok kedvemre, nem lehet rajtam hosszabb ideig, egyszerre egyet foghatok meg, egyszóval nagyon megnehezítik a dolgomat. Sokszor inkább halasztgatom a beruházást, mert nincs kedvem a boltban dolgozókkal wrestlingelni az ügyben, hogy megfoghassam, az orromra tehessem még az ötödik, bizony, már az ötödik napszemüveget és még mindig képtelen vagyok dönteni, micsoda szerencsétlen nő, ugye?!

Hogy is kell választani? Legjobb optikusnál. Különösen figyelj oda az orrnyereg méretére, a szárak állására. Mindkettő legyen nagyon kényelmes és ne dönts egy perc alatt. A legjobb, ha a szakember is ránéz, amikor felpróbálod. Fontos hogy visszavihesd, ha meglazult, ha állítani kell, mert komoly fejfájást, kényelmetlenséget okozhat egy nem a fejedre tökéletesen passzoló napszemüveg. Legyél ebben nagyon igényes!
A trendek szerencsére sokfajta, mindenki stílusához illő napszemüveget kínálnak, erről egy következő bejegyzésben majd írok, hiszen a nap egyre többet boldogít bennünket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

A spriccelős orgazmus valójában pisilés?

A spriccelős orgazmus valójában pisilés?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)