Újrahasznosított bőr kiegészítők és romantikus kötött darabok – ismerd meg Kain Eszter divattervezőt

2021.július.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kain Eszter a tervezők legfrissebb generációjához tartozik, nemrég fejezte be az egyetemet, azóta pedig ruhák és kiegészítők kivitelezése terén bővíti tapasztalatait, ismereteit.

Az Instagram oldala azok kedvence lehet, akik kedvelik a friss, kis szériás, kézzel készült designer darabokat: Esztertől fagyi színű, fodros kötött kalapokat és trikókat rendelhetünk, valamint upcycled bőrtárgyakat is. A tervezővel szerteágazó érdeklődéséről, inspirációról és a fiatal designerek divatipari lehetőségeiről beszélgettünk.

Tavaly diplomáztál a MOME textil BA szakán. Mivel foglalkozol most?

Jelenleg a cipőkészítés foglalkoztat, ezért cipészképzésre járok Martfűre, mellette gyakornok vagyok egy cipészeten. Emiatt is pályáztam a „Szegedi Papucs újragondolása” pályázatra, ahol harmadik helyezést értem el.

A bőr megmunkálása mellett a gépi kötés is érdekel, aminek előnye, hogy szinte hulladékmentesen lehet úgynevezett idomozással, szabászat nélkül alapanyagot létrehozni. Kötöttáruk tervezésénél próbálok a hordhatóságára fókuszálni, jelenleg különféle nyári trikókat és kalapokat készítek.

Milyennek látod fiatal designerként a divatvilágot? Milyenek a lehetőségek?

A tavalyi karantén időszakban diplomáztam, és a járvány ideje alatt megváltoztak a körülmények, lehetőségek, ezért sok mindent át kell gondolnia egy fiatal designernek.

Például még több hangsúly került az online platformokon való megjelenésre, az online tér helyeződik a központba. Emiatt elkezdtek több mindent házhoz rendelni az emberek. Az online vásárlás elősegítette a rendelés utáni gyártást, ami pedig környezettudatosabb, nem termelünk annyi felesleget, nem halmozunk fel árukészletet - erre én is odafigyelek.

Ahogy már említetted is, bőr és kötött kiegészítőket és ruhákat egyaránt készítesz. Hogyan írnád körül az érdeklődési körödet, stílusodat?

A bőr kiegészítő és a kötöttanyag tervezés egyaránt fontos nekem. Közel állnak hozzám, és bár nagyon különböző tevékenységek, mégis szívesen foglalkozom mindkettővel. Formaalakítás, formatervezés érdekel a textilen belül, és ezt meg tudom találni a cipőkészítésben és a kötött árú készítésben is. Érdeklődési körömet, stílusomat meghatározza, ha az adott termék kigondolásában, elkészítésében, a munkafolyamatban örömömet lelem.

Mi inspirál?

Számomra nagyon fontos a családom, mindig is érdekelt, mivel foglalkoztak a felmenőim. Mi az a kapcsolódási pont, amit én is úgy csinálok, mint ők akkoriban. Leggyakrabban a gyerekkoromhoz nyúlok vissza, ahogyan akkor láttam a világot. Illetve a körülöttem lévő emberek, a közös munka inspirál.

A @kaein.ae Instagram oldalon a fő profilodon található daraboktól eltérőket, chokkereket és más fétis kiegészítőket mutatsz be, árulsz. Mesélnél erről a projektről?

Egy tematikus fotózás kapcsán bíztak meg azzal, hogy készítsek bőr kiegészítőket. Ezen egy barátnőmmel, Szabó Fanni Eperkével közösen dolgoztunk. Most vele folytatom ezt az irányt, mert a fotózás után többen megkerestek az ötleteikkel. Észrevettük, hogy van rá igény, mert az embereknek tetszettek a munkáink. Úgy tapasztaltuk, hogy Magyarországon még kevesen foglalkoznak hasonló termékekkel.

A kaein esztétikában teljesen eltér a többi munkám stílusától, ezért alakítottunk ki ennek egy külön oldalt. Itt is szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot, például maradék bőrökből is dolgozunk, és úgy alakítjuk a szabásmintákat, hogy anyagtakarékosak legyenek. Ezen kívül a környezettudatosságra oly módon is ügyelünk, hogy sok kiegészítőt személyre szabottan készítünk el. Számomra fontos a megrendelőimmel a személyes találkozás, ahol közösen alakíthatjuk ki az egyéniségüknek, testalkatuknak leginkább megfelelő terméket.

A Pop Sick Vintage oldalán is visszaköszönnek tárgyaid, együttműködsz velük?

Nagyon régóta együttműködők a Pop Sick-el, a feladatok mindig változatosak. Mivel meglévő ruhadarabok átalakításával foglalkoznak, minden egyes darab más és más, ezért az ötlet és az elkészítés is egyedi, a ruhához igazodik. Ez izgalmas, és mivel Szerján Krisztával hasonlóak az elgondolásaink, így sikeresen tudok neki segíteni, vele együttműködni.

Több olyan táska is szerepel az oldaladon, ami újrahasznosítással készült. Mesélnél ezekről?

Gyakran járok turiba, és a bőr ruhadarabokat kézbe fogva vettem észre, hogy viselésre apró hibák miatt már nem alkalmas mindegyik, de mint alapanyag lehet még rájuk tekinteni. Az ezekből készített tárgyaknál adott, hogy hol, hogyan jelennek meg az eredeti varrás vonalak, és a ruhadarab egyes részei. Ezeket az elemeket felhasználva, beépítve alakítom ki az újragondolt terméket, ezért nemcsak hasznosnak, de izgalmasnak is találom ezt a folyamatot.

Mik a terveid? Hogyan képzeled a jövőt?

Mindenféleképpen csapatban képzelem el a jövőmet, mert szeretek másokkal együtt dolgozni, a többiek motiválnak, előre lendítenek. Jelenleg is különféle projektekben veszek részt, és ezt szeretném a jövőben is csinálni, emellett pedig szeretnék minél többet megtudni a szakmáimról, a kivitelezés és gyártás gyakorlati részéről.

Szerző: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Nehéz éveid voltak? Íme a numerológus válasza, aki segít, hogyan lehet jobb 2024

Nehéz éveid voltak? Íme a numerológus válasza, aki segít, hogyan lehet jobb 2024

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)