Kánon a kifutón: A Katti Zoób márka egy lendületes kollekciót mutatott be a Budapest Central European Fashion Weeken

2021.november.14.

A több mint 25 éve fennálló divatház új, 2022-es tavaszi-nyári kollekció új lendületet hozott a márka és a nézők életébe is.

Kánon a kifutón: A Katti Zoób márka egy lendületes kollekciót mutatott be a Budapest Central European Fashion Weeken
Fotó: BCEFW

A tervező visszanyúlt egy-egy kiemelkedő és felismerhető motívumához és most az Achantus Hungaricus virágának színeiből inspirálódott, hogy megalkossa az új kollekciót. A selyem muszlin, a twill és a zsorzsett anyagok, a hagyományostól eltérő modern szabásvonalakkal alkották meg a tökéletes harmóniát, ami egy csodaszép bemutatót eredményezett.

Fotó: BCEFW

A show egy kánon énekhez hasonlóan volt felépítve, így egy-egy zsorzsettből készült, a rózsaszín árnyalataiban pompázó kosztüm vagy ruha között, 3-4 selyemből, ombre átmenetes kék-zöld és rózsaszín-szürke selyem és twill ruhát láthattunk, neobarokk stílusú levélmintával és a jól felismerhető Katti Zoób négyzet márkajelzéssel.

Fotó: BCEFW

A különleges mintázatokról személyesen Zoób Kati, a márka alapítója és tervezője mesélt: “A négyzet, az Achantus levél és a szőlő is gyakori mintánk. 25 éve ezeket a mintákat variálom. Vannak időszakok, amikor csak az Achantus levél, van, amikor csak a négyzet az aktuálisan új motívum, most pedig a kettő összeért. Amióta készítettünk egy komoly felmérést, hogy mi van a raktárunkban és összeállítottunk retrospektív kiállításunkat a 25 év munkáiból, azóta még tudatosabban használjuk a motívumokat. A koncentrikus négyszög, a rózsa és a párduc is ilyen motívumok. amelyek az évek alatt márkajelekké váltak, amelyeket szeretek rendszeresen visszahozni. Most az Achantus levél kapott egy 70-es éveket idéző dinamikát, pedig akár neobarokknak is tűnhet.. 25 éve bőrhímzések motívumaként használtuk ,majd az évek során különböző hímzés technikákkal készítettünk új és újabb textúrákat. Ahogy a textúrák változnak, úgy változik a minták hatása, az anyagok mozgása, a színek hatása.. A mostani rózsaszín tónusokon például nem annyira érzékelhető az ombré festés, mint a kék-zöld-sárga változaton. Nagyon. boldog vagyok, hogy erről kérdeztél, mert az ombré festés a 70-es, 80-as évek nagyhatású irányzata, divat áramlata volt és ezzel is szerettem volna felidézni ennek a korszaknak az életszeretet is.

A kollekcióban nagy hangsúlyt kap a rózsaszín több árnyalata, az erős pinktől kezdve a babarózsaszínig, önmagában és szürkével, valamint mintákkal kombinálva az ombre hatású selyemből és twillből készült ruhadarabokon. Ennek a története decemberig nyúlik vissza, amikor az SS21 Katti Zoób kollekció Bangkokban került bemutatásra, amit az Achantus Hungaricus virága inspirált. “Bangkok egy távoli világ, ami a karantén miatt még távolabbinak tűnt, ezért olya témát választottam, aminek a nevében is benne van, hogy magyar. Szinte kézenfekvő ma már, hogy megtaláltam ezt a meseszép növényt, az Achantust. A rózsaszíntől a zöldig rengeteg tónus van benne, úgyhogy még azeket a színsorokat használjuk. Akkor sokrétegű organza rátétekkel gazdagítottuk a textúrákat, most pedig színátmenetes selyemfestéssel, mert még mem ért véget ez a a szerelem. Ennek a virágnak a rózsaszínjei mindent felölelnek, a harmatrózsaszíntől a babarózsaszínen át a szürkület rózsaszínjéig, és ahogy a zöldekkel átfolyik az ombré, úgy pláne lenyűgöző.”- teszi hozzá a tervező.

Fotó: BCEFW

A bemutatott ruhadarabok között visszatérő motívumom volt a 3 árnyalatú színcsík, amely megtörte a márka mintázatát vagy az egyszínű darabokat, friss, egyedi látványt nyújtva. Az összehangolt mintaelemek, színek és anyagok dinamikát, frissességet és elegáns megjelenést kölcsönöztek. Semmi nem volt túlzó, de a visszafogott sem az a szó, amit a márka legújabb kollekciójára használnék, a lendületes az igazi, mert színeiben ugyan tavaszias, és minden részében megtalálható a Katti Zoób DNS, de mégis új, friss és fantáziadús.

Fotó: BCEFW

Amikor Zoób Katit arról kérdeztem, hogy melyik a kedvenc darabja, egy különleges részletre hívta fel a figyelmem: “A show közepén vonult fel egy miniruha, az elején és a hátán a nagy hólokban a titokzatos színcsíkokkal ez egy új snittünk, amiért rajongok,. a ruha oldalát hátrakötjük, ettől a háta úgy himbálódzik, mintha egy pellerin volna. Először úgy tűnt, hogy ez a trükk egy-egy hosszú ruha attrakciója lesz, de nagyon friss, és káprázatosan jól néz ki miniruhaként is. A show előtt egy órával láttam csak az elkészült ruhát, mert annyira új, hogy tegnap még dolgoztunk rajta. Persze számomra szívdöglesztően gyönyörű a selyem twill nadrágkosztüm is.”

A kollekció könnyen kombinálható darabokból áll, amelyekhez kiegészítőként a 70-es években nagyon divatos fejkendők, kalapok és letisztult, de élénk színben pompázó övtáskák kerültek bemutatásra. A nőies, elegáns megjelenés és a könnyed, sportos-elegáns stílus kedvelői is megtalálják azokat a darabokat, amelyekkel kiegészítenék a tavaszi ruhatárukat.

Fotó: BCEFW

A Katti Zoób márka Budapest Central European Fashion Weeken bemutatott kollekciója lendületességével és színvilágával tökéletes zárása volt a divathétnek, ezzel a két szóval pedig Kati zárta tökéletesen a bemutató utáni beszélgetésünket: “Szeretünk Glamour!”

Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk

Milyen lehetőségei vannak a hormonmentes fogamzásgátlásnak? Termékenységtudat-szakértővel beszélgettünk

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról