Kézzel horgolt ruhák szívből – ismerd meg a FRIDA Knit Studiot

2022.március.6.

A FRIDA Knit Studio egy anya-lánya márka, amelynek részletgazdag termékei összekötik Magyarországot Észak-Macedóniával. A brand egyik alapítója, Aleksandra Angeloska évek óta Budapesten él, ám a pulcsik, kardigánok több generációra visszatekintő tudással születnek. A kínálatban találunk letisztult, időtálló darabokat és tarka, epermintás termékeket is, amik különlegességüknél fogva lehetnek hosszú ideig a viselő kedvencei. Aleksandrát a márka és a ruhadarabok mögötti gondolatokról, céljaikról, munkájukról kérdeztük.

Kérlek mesélj egy kicsit magatokról. Hogyan született meg a FRIDA Knit Studio?

A márkát édesanyámmal, Suzana-val vezetem. Tinikorom óta egyedi szetteket szeretek viselni, sosem szerettem, ha szembe jött egy lány ugyanolyan farmerben, pulcsiban vagy cipőben. Ahogy öregszem, egyre fontosabb lett számomra az egyediség, főképp most, a fast fashion korában, ami egyformává teszi a nőket és a lányok többé-kevésbé ugyanazt viselik. De még az egyediségnél is fontosabb számomra, hogy a ruháim jó minőségűek, tartósak legyenek és kényelmesen érezzem magamat bennük. Sokszor költöztem országok között - éltem már Dániában, Magyarországon és Olaszországban is -, a sok ruha szállítása terhet jelentett. Emiatt eldöntöttem, hogy minimalista életet fogok élni, kevesebb, de jobb tárgyakat fogok birtokolni. Szerencsés vagyok édesanyámmal, aki remek kötő, bármit elkészített nekem, ami kipattant a fejemből. Persze nem mindig örül, nagyon nagyok az elvárásaim. Az emberek körülöttünk imádták a darabokat, amiket készített és biztattak minket, hogy indítsunk egy márkát. Így született meg a FRIDA Knit Studio.

Mik a brand legfontosabb jellemzői?

A FRIDA Knit Studionál a tradíciókat és a több száz éves kötő és horgoló technikákat ötvözzük modern, művészi szemlélettel. Rengeteg szeretetet és időt fektetünk minden egyes szembe és darabba. A fő célunk, hogy minőségi termékeket hozzunk létre lassú munkával, amik generációkon át megmaradnak. Minden egyes kötött darabunkat az időtlenség és a sokoldalúság jegyében tervezzük, a könnyed mozgást, a magabiztosságot és a stílusos megjelenést garantáljuk a viselőnek. Továbbá azt is szem előtt tartjuk, hogy a ruhák sok szettben használhatók legyenek. Nagy öröm számunkra, hogy ilyen formán megőrizhetjük a régi kézműves tudást, ez rendkívül fontos. De leginkább az tesz minket boldoggá, ha láthatjuk, hogyan viselik az elégedett vásárlóink a FRIDA darabjaikat.

Mi inspirál titeket? Hogyan jön létre egy új termék?

Gyakorlatilag minden inspirál minket. Most a tavaszi-nyári kollekcióval a nőiességet és a színeket ünnepeljük, a körülöttünk lévő erős nők inspiráltak minket és a tavasz hangulata. A filmek, múzeumok, utazások is inspirálók. Minden kollekciónkat előre megtervezzük, de amikor elkezdünk horgolni, akkor még hozzáadunk, megváltoztatunk részleteket. Ez is mutatja, hogy az inspiráció mindenhol ott van körülöttünk.

Ha jól tudom, a ruháitok kézzel készülnek Észak-Macedóniában. Megosztanál pár részletet ezzel kapcsolatban?

Minden pulcsink, felsőnk és kardigánunk a gyönyörű Magyarország és Macedónia között készül. Én 2014. óta Budapesten élek, így a termelés részben Magyarországon történik. Minden termékünk otthon készül kézzel, az első szemtől a márkacímke felvarrásáig. Egyetlen tűvel dolgozunk, horgolással. Évszázados technikákat alkalmazunk, amiket egyik generáció adott át a másiknak. Édesanyám a nagyanyjától tanult horgolni, én pedig anyámtól. Minden FRIDA darab lassan készül, magas minőségű alapanyagokból, mint a szűzgyapjú, alpaka szőr, mohair és organikus pamut. Egy-egy darab elkészítése akár egy vagy két hetet is igénybe vehet, hiszen minden szemre óriási figyelmet szentelünk. Mindegyikben benne van a történelem egy kis darabja és a lelkünk egy része.

A fenntarthatóság a lokális gyártáson túl is fontos számotokra. Megosztanád a divattal és a környezettel kapcsolatos gondolataidat?

Egyszerre csak limitált számú darabot készítünk, hogy ezzel is minimalizáljuk a környezetre gyakorolt hatásunkat. Minden FRIDA ruha etikus körülmények között jön létre: megfelelő fizetést biztosítunk és az alapanyagok is ellenőrzött forrásból származnak. Ezzel szeretnénk felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a jövő a lassúságé. Lassabb élet, az adott pillanat megélése, kevesebb, de jobb termékek vásárlása a minőségi élethez. Ez ugyan klisének hangzik, de egyszerűen nincs más út.

Új magyar márka: Megérkezett a Donna Terra - Interjú Líbor Júlia tervezővel

Mit láthatunk legközelebb a márkától?

Jelenleg a tavaszi-nyári kollekció befejezésén dolgozunk. A következő szezonban a FRIDA horgolt melltartókat, nyári topokat, kalapokat és turbánokat kínál majd. Ez a kollekció organikus pamutból készül különböző színekben. A képekkel adunk egy kis ízelítőt a Glamour olvasóinak. Emellett pedig már tervezzük a 2022-23-as téli kollekciót időtlen, puha alpaka, mohair és gyapjú kardigánokkal es pulcsikkal.

Mik a hosszú távú terveitek a branddel?

A fő célunk, hogy minél többen megismerjék a márkát és értékeljék a kézzel készült termékeket. Szeretnénk arra biztatni a fogyasztókat, hogy kevesebb, de jobb minőségű darabot vegyenek. Ezen kívül az is fontos, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, tehát, hogy továbbra is a minőséget helyezzük előtérbe a mennyiség helyett. A rövid távú terveinket tekintve pedig, 2022-ben szeretnénk az eladásaink 5 százalékát jótékony célra fordítani. Hosszú távon pedig minél ismertebbé szeretnénk válni Közép-Európában.

Szerző: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő