Honnan is ered a szivárvány zászló? A Pride és az LMBTQ közösség szimbóluma a divat kedvelt motívuma is

A szivárvány egyre többször bukkan fel a divatvilágban. A Pride nemzetközileg is elismert szimbóluma a neves tervezők kollekcióiban is meghatározó elem, idén pedig az üzletek polcain is rengeteg színpompás ruhadarabbal lehet találkozni. De honnan is indult a szivárványos zászló hódító útjára?

1978-ban egy háborús veterán alkotta meg az ikonikus lobogót, ami a melegek lógója lett. Gilbert Baker, aki drag queen és művész is volt egyben, egy olyan jelképet keresett, ami mindenki számára azonnal felismerhető és így erősíti a meleg közösség erejét. A szivárvány azóta már a LMBTQ, vagyis a szexuális nemi kisebbségek összefoglaló csoportjának jelképe, és büszkén hirdeti, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadon felvállalja önmagát és nemi hovatartozását.

A zászló segíti az összetartozást, színei azt üzenik: válaszd ki a saját színed és légy benne önmagad! Már-már az egész világ tiszteli a tarka lobogó üzenetét, és ebben a divattervezőknek is nagy szerepük van, hisz kollekcióikkal erősítik az ügy fontosságát.

Februárban a Burberry kifutóján Cara Delevigne-t láthattuk földig érő szivárvány kabátban lejteni a kifutón, a Missoni kampányában pedig Kendall Jenner pompázott hasonló mintázatú selyemruhában.

Marco de Vincenzo a 2018-as őszi-téli kollekciójában mutatott be színes ruhákat, és az Ashish márka is készített szivárványszínű darabokat.

Donatella Versace Natalia Vodianova adott szivárványos miniruhát.

A dizájnerek és a művészek közül sokan tartoznak az LMBTQ-hoz, ezért magától értetődő volt, hogy a divat is a nemes kezdeményezés mellé áll, aminek az lett az eredménye, hogy a szivárvány maga is egyfajta trenddé alakult.

Nemcsak a luxusmárkák képviselik a szivárványt, de a fast fashion is, ezért igazán nem kell megerőltetnek magad, ha egy ilyen feltűnő darabban szeretnél feszíteni. Könnyedén találhatsz ruhákat, bikiniket és kiegészítőket is tarkában, és amellett hogy támogathatod velük az egyenjogúságot, csodásan feldobják a megjelenésed!

Ez is érdekelhet

Variációk az anyaságra – A hét könyve: Rose Napolitano kilenc élete

Variációk az anyaságra – A hét könyve: Rose Napolitano kilenc élete

Divathírek

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Íme a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegének legjobb szettjei

Szépséghírek

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai

Kate Middleton, Grace Kelly és Diana hercegnő szépségtitkai