Madarak ihlették a magyar táskatervező és képzőművész közös kollekcióját

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Horn Enikőt a madarak ihlették meg, amikor az új kollekció még csak gyerekcipőben járt. Egy biztos volt: Enikő Horváth Lóczi Judittal képzelte el a kollekciót, amely a Budapest Design Week 2021 keretein belül kerül kiállításra az ENIHORN galériává alakult showroomjában november 10-ig.

Horn Enikő, az ENIHORN márka alapítója és tervezője már korábban dolgozott együtt Horváth Lóczi Judit képzőművésszel, a mostani kollekciónak a gondolata viszont más volt a korábbihoz képest.

AZ ENIHORN showroomban látott kapszulakollekcióhoz 5 madarat választott ki a két művész, amelyekből először Judit alkotta meg absztrakt képeit és objektjeit, majd Enikő készítette el a táskákat. A különleges, geometrikus és színes madárábrázolásból molinók is készültek, amelyek tökéletes hátteret biztosítottak Enikő minőségi olasz marhabőrből készült táskáinak. A kapszulakollekció első és legfontosabb lépése a madarak kiválasztása volt. Enikő gyermekkora óta imádja a madarakat és Budapestre költözése óta hiányolja őket, viszont korábbi kollekcióiban nem akarta a madárképet felhasználni, hanem valami sokkal többet képzelt el.

A bemutatott kollekció darabjain, valamint a képzőművészeti tárgyakon a Kéklábú szula, az Elegáns trogon, a Cigánycsuk, az Őszapó és a Sárgafejű királyka madarak kerültek ábrázolásra. A geometriai mintákban, a színekben és az ábrázolásban tökéletesen visszaköszönnek a madarak egyéni stílusjegyei, színei, és a méreteikre és mintázatukra jellemző művészeti megoldásokat is láthatunk.

A kiválasztott madarakat először Judit jelenítette meg az ő saját stílusában, Enikő pedig ezt és a saját, ENIHORN látásmódját használta, hogy a bemutatott táskákat elkészítse.

Horváth Lóczi Judit, képzőművész büszkén mesélt az Enikővel megalkotott kollekcióról:

Horn Enikővel már két éve kezdtünk el együtt dolgozni és gondolkodni. Én akkor éppen egy sorozaton dolgoztam a karantén problémáiról és ő ehhez nagyon sokat kommentelt, hozzáfűzött. Ekkor gondoltunk arra, hogy dolgozzunk együtt. Ezt a mostani programot úgy kezdtük el, hogy ő felvetette, hogy mi lenne, ha a madarakról csinálnánk egy kiállítást és mindenki a maga területén a madarakról megalkotja azt, amit gondol. Küldözgetett nekem nagyon sok madarat, hogy nézzem meg őket és válasszak neki ötöt, amiről úgy gondolom, hogy a saját stílusomban el tudom készíteni az ábrázolásukat. Először az objektek tervei születtek meg, amiket átküldtem Enikőnek, ő ekkor már elkezdett gondolkodni, hogy hogy tudja táskába, mint használati tárgyba önteni ezeket. Én terveztem molinót hozzá és szépen összeállt a dolog. Nagyon sokat kommunikáltunk és persze végig az is gondolatban volt, hogy hogyan szeretnénk bemutatni. Az ENIHORN showroom nagyon jól használható kiállítási helyszínként is, így az öt különböző stílust el tudtuk különíteni.

A kollekció egyik darabját a már említett Elegáns trogon inspirálta, amely Enikőnek egy személyes története miatt került kiválasztásra: “Az Elegáns trogon egy Dél-amerikai madár. Amikor a showroomot nyitottam 7 évvel ezelőtt egy csomagoláson láttam, de azt hittem, ez a madár csak valakinek a képzeletében létezik. Pár éve derült ki számomra, hogy ez egy létező madár, így ezt mindenképp viszont akartam látni Judit munkájában és a táskán is. - mondja Horn Enikő, aki szintén szívesen mesélt a bemutatón jelen lévőknek a nem mindennapi kollekcióról:

“A madarak ötlete onnan jött, hogy gyerekkorom óta imádom őket és mindig olyan helyen szerettem volna lakni, ahol sok madár van. Évekig ez meg is adatott, de Budapesten nagyon hiányoznak.

Annyira foglalkoztatott a madár dolog, hogy mindig szerettem volna valahogy a ruháimba és táskáimba beletenni, de nem szerettem volna a direkt madár képeket megjeleníteni. Tavaly is már együtt dolgoztunk Judittal, egy kiállítás miatt és ekkor kiderült, hogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nagyon szeretem, ahogy látja és megjeleníti a dolgokat és átdolgozza őket. Megkérdeztem, hogy lenne-e kedve tovább gondolni velem a madarakat, úgy, hogy megjeleníti és én készítek hozzá táskákat. Ezekből a teljes üzletet be akartuk rendezni, így készült molinó is. A kezdetekben együtt ötleteltünk és ő rajzolt, elkészültek az objektjei, abból a plakátok és amikor ezek megvoltak, akkor a színeket láttuk, a fotókból és Judit munkáiból pedig kidolgoztam a táskákat.”

Az ENIHORN márka darabjai egy ma 30 éve működő műhelyben készülnek, ahol 30 évvel ezelőtt a tervező maga is kitanulta a táskakészítés tudományát. A jelenlegi kollekció minden darabjából mindössze 1 készül, így érdemes a lehető leghamarabb lecsapni a kiszemelt darabra.

Szerző: Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

5 lépés a bőr azonnali hidratálásáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)