3+1 kedvenc magyar upcycling márkánk: tőlük bátran vásárolhatsz, ha fontos a bolygó jövője

2021.április.22.

Egyre többünknek fontos, hogy ha ruha vagy kiegészítő vásárlás előtt állunk, akkor a fast fashionnél fenntarthatóbb darabok közül válogassunk. A kevésbé környezetkárosító és etikátlan gyártási módokra egyre több modell születik, ezek közül az egyik kedvencünk az upcycling. A gyakorlatot itthon is egyre több márka követi, mutatjuk a kedvenceinket.

Az upcycling módszer lényege, hogy már létező tárgyakat alakítanak át kis mértékben, a recyclinghoz képest kisebb beavatkozás történik. Ezáltal a létrejövő új darabok nem igényelnek (annyi) új nyersanyagot és a gyártás energiahasználata is alacsonyabb. Sőt, mi több, a módszer kidobásra ítélt tárgyaknak ad új lehetőséget.

Verkstaden

A Rákóczi téren és online értékesítő márka több fronton is fenntartható: minden print a budapesti műhelyükben kerül a ruhákra és kis szériákkal dolgoznak a felesleg termelésének elkerülésére. Second Go nevű vonaluk pedig ennél is tovább megy: a brand kedves, gyakran vicces grafikáit, feliratait turis cuccokra printelik. Az így születő darabok teljesen egyediek, valamint az aktuális hangulatunk kifejezésére is tökéletesen alkalmasak: a Verkstaden rendszeresen készít az adott időszak meghatározó eseményeihez illeszkedő mintákat, természetesen a pandémia sem maradt ki.

Printa

A Rumbach Sebestyén utcai székhelyű brand jóideje meghatározó szereplője a magyar fenntartható divatnak, minden kollekciójuk tartalmaz upcycled darabokat, részleteket a további környezettudatos tervezői döntések mellett. 2021-es tavaszi-nyári kollekciójukban találhatunk régi farmerekből varrt cargo nadrágokat rengeteg zsebbel és derékban megkötős overálokat, valamint ingekből készített romantikus blúzokat fodrokkal és divatos puffos ujjal. Utóbbi vonalat követve bőszabású midi ruha is helyet kapott a kollekcióban. Biopamut pulcsijukra pedig szintén használt ingekből szabtak zsebeket.

printa
Újrahasznosított fodros ruha

Cofffewear

A kis márka táskákat és pénztárcákat kínál, melyeket kávécsomagolásból készítenek, ezzel rengeteg hulladékot megmentve a kidobástól. A legtöbb darab az alapanyagból adódóan tarka, feliratos és színes, de olykor készítenek minimalistább kiegészítőket is. Amikor a körülmények engedik, workshopokat is tartanak, ahol mindenki magának rakhatja össze álmai darabját. Amíg pedig erre nincs lehetőség, az Instagram oldalukon érdemes érdeklődni a termékekkel kapcsolatban.

dorivisy

Ékszerekkel kapcsolatban kevesebbszer merül fel a fenntarthatóság, az etikusság kérdése, mint más divattermékek esetében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezen a fronton minden rendben van. Még a lokálisan, a designer által kézzel készített darabok esetében is fennáll az alapanyag eredetének problémája: a fém- és kőbányászat cseppet sem környezetkímélő gyakorlatok, a bányák pedig gyakran olyan helyeken vannak, ahol nem tartják szem előtt a munkások megfelelő bérezését és a biztonságos munkakörülmények biztosítását.

Visy Dóri az óceáni üveges ékszereivel elkerüli a kőhasználatot, illetve a tengeri hulladék egy aprócska, jelentéktelennek tűnő darabjának ékszerbe foglalásával fel is hívja a figyelmet a vizek szennyezettségére.

Hasonló módon készíttethetünk is egyedi ajándékot vagy ékszert magunknak, a legtöbb budapesti ötvös nyitott egyedi megrendelések elkészítésére, a vásárlóval való közös gondolkodásra. Így akár például egy emlékezetes nyaraláson gyűjtött kavicsokat is ékszerbe foglaltathatunk.

Cikk: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Kamaszok mentális egészségét segíti a dm és a Kék Vonal alapítvány

Kamaszok mentális egészségét segíti a dm és a Kék Vonal alapítvány

Szépséghírek

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik