Gyász! Koronavírusban meghalt Alber Elbaz, a modern divat egyik legfontosabb tervezője

2021.április.25.

Óriási veszteség érte a divatvilágot, az első hírek alapján a koronavírus szövődményeibe belehalt a mindössze 59 éves dizájnerzseni Alber Elbaz egy párizsi kórházban. Az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legelismertebb divattervezője idén januárban jelentette be, hogy saját márkát alapít.

Alber Elbaz
Alber Elbaz
Fotó: Gettyimages.com

"Szeretnék könnyebbséget biztosítani a nőknek, erről szól az egész" - nyilatkozta egyszer a tervezői hozzáállásáról, és hogy nem a levegőbe beszélt, hanem tényleg sikerült is ennek az elvnek az alapján alkotnia, azt bizonyítja, hogy egyszerűen imádták a kuncsaftjai. Alber Elbaz olyan sztárokat öltöztetett, mint Merly Streep, Nicole Kidman, Uma Thurman, Julianne Moore vagy Gwyneth Paltrow, és ahogy mindig megjegyezték vele kapcsolatban, nem csupán a ruháit, hanem őt magát is imádták ezek a nagyon eltérő stílusú, de nagyon erős nők.

Fotó: Gettyimages.com

Tervezőként a feladatunk hallgatni és megérteni. Végig a karrierem során mindig nőkkel és nőkért dolgoztam.

Alber Elbaz egy marokkói zsidó család gyermekeként született, és még fiatal korában Izraelbe költöztek a szüleivel. Mindössze hétéves volt, amikor először kezdett ruhaterveket rajzolni, a divattervezés professzionális alapjait egy izraeli főiskolán sajátította el, majd a nyolcvanas évek közepén édesanyja anyagai segítségével New Yorkba utazott, hogy divattervezőként szerencsét próbáljon. Hét évet dolgozott a korszak egyik legsikeresebb amerikai dizájnere, Geoffrey Beene mellett. Egész karrierje szempontjából meghatározó időszak volt ez, de igazán ismert akkor lett nemzetközileg, amikor a kilencvenes évek közepén Párizsba költözött, és a Guy Laroche vezető tervezője lett. Innen két év múlva a szakma csúcsára, az Yves Saint Laurent kreatív igazgatói székébe csábították, ahonnan azonban a tulajdonosváltás miatt viszonylag rövid idő után távozni kényszerült.

Lehetett volna ez egy óriási törés is a karrierjében, de 2001-ben az akkoriban eléggé letűnt dicsősége után vergődő állapotában lévő Lanvin kreatív igazgatója lett. Nem kevesebb, mint 14 évet töltött a márka élén, és neki köszönhető, hogy a divatház újra a régi fényében ragyogott. Alber Elbaz víziója, nőies sziluettjei, híres koktélruhái újra a legnagyobbak közé emelte a Lanvin márkát, ami vezérletével visszatért a vörös szőnyeges események egyik legkedveltebb, legtöbbet hordott divatházává.

Amikor 14 év után elváltak az útjai a Lanvin márkával, akkor egy egész korszak zárult le. Alber Elbaz később több projekt részese volt, dolgozott a Tod's-nak cipőkollekción, tervezett a Converse-nek, a Lancome-nak különleges sminkkollekciót tervezett, illatot kreált a neve francia parfümőrrel, Frédéric Malle-nak.

Ugyan nem volt éppen pozícióban, neves divatház élén, de kreatív ötleteire sok márka volt kíváncsi, és mindenki várta, hogy újra a tehetségéhez méltó feladatot kapjon. A tervező azonban a saját útját akarta járni, és éppen az idén 2021. januárjában jelentette be, hogy AZ Factory néven új márkát alapít.

Alber Elbaz 59 évesen halt meg, emlékéből fakadjon áldás!

Fotó: Gettyimages.com

Ez is érdekelhet

A lakberendező tippjei, akiért Jennifer Lopez is odáig van

A lakberendező tippjei, akiért Jennifer Lopez is odáig van

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak