Mert vagány a vegán! Legyen a táskád is vegán!

2016.október.11.

Stőhr Gréta receptfejlesztő, a Great Bistro vegán séfje, tulajdonosa (Bank utca 6.) a LifeNetwork televízióban vezeti a Gréta Konyhája vegán főzőműsort, és 3 évvel ezelőtt kiadott egy 150 receptet tartalmazó szakácskönyvet "Gréta Konyhája vegán életmód-, és szakácskönyv" címmel.

Édesanya és feleség, van egy 8 éves kisfia, és férjével együtt nyitották meg 6 év álmodozás, próbálkozás után az első vegán-gluténmentes éttermüket, a Great Bistrót. Mi most egy különleges vegán táskakollekció létrejöttének kapcsán kérdeztük őt arról, hogy miről is szól ez a tudatos életmód.

Mit jelent a vegán kifejezés pontosan?
A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, mely a leglátványosabban a táplálkozás terén nyilvánul meg, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. Vagyis a vegánok szerint az állatok nem értünk, hanem önmagukért léteznek. Számomra a veganizmus, egy etikai egészségügyi, környezettudatos és spirituális döntés is egyben, mert úgy döntöttem, hogy életemmel nem járulok hozzá, az állatok kihasználáshoz, és értem ezalatt az életem összes, általam befolyásolható területét, az étkezésemtől, az öltözködésemen át. Természetesen ezt maradéktalanul lehetetlen megvalósítani, de amennyire képes vagyok, és tőlem telik, törekszem rá. A lehető legkevesebbet szeretnék ártani.

Hogyan jött létre a vegán táska ötlete?
Ez egy csodálatos, misztikus történet. A YogaArt stúdió megnyitójára voltam hivatalos, vagyis engem ért az a megtiszteltetés, hogy etethessem az egybegyűlt meghívottakat, házigazdákat. Nagyszerű vegán cateringgel készültünk, és már majdnem indultunk haza a férjemmel, amikor a földön ülő falatozók közül valaki nagyon elkezdte dicsérni a finomságokat. Két hölgy ült ott, és amikor az egyiküknek nyújtottam a kezem, pontosan tudtam milyen nevet fog mondani, pedig akkor láttam életemben először. Kb. még egy órát maradtunk úgy együtt a földön, és a veganizmus aspektusairól beszélgettünk, beleértve az étkezést, és a ruházkodás témákat. Hiszen ez a lány, Bandula Aranka volt, hazai táskatervező hölgy, aki túlnyomórészt, konkrét tudatosság nélkül, egyébként is vegán táskákat készít. Ott, akkor tudtam, hogy ez a találkozás nem lehet véletlen, és pár hát múlva, már a Great Bistro-ban szövögettük közös táskakollekciónk csillámszálas álmát, amit mostanra sikerült is megvalósítani. A találkozás májusban volt, szeptemberre, pedig itt a négy darabból álló Bandula-Stőhr kollekció.

Milyen egy vegán táska? Hogy kell elképzelni? Milyen anyagokból készül?
Természetesen olyan anyagokból, ami elkészítéséhez nem használtak állatokat, és anyagukban sem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt. (pl bőr, selyem, enyv, gyapjú, stb, mind állati eredetű). Külföldön az alábbi címke, hogy vegán táska már jó egy éve hangsúlyosabb, mint itthon, a Vogue magazin már listát is készített a legelterjedtebb alkotókról, nekünk talán Stella Mccartney neve ismertebb. Aranka, már közel 10 éve tervez, egyedi kis szériás táskákat, de akkor még nem annyira tudatos döntés vezette a műbőrök irányába, viszont beleszeretett a színekbe, a textúrákba valamint az ár-érték arányuk is kedvező volt, nem utolsó sorban pedig, hogy valóban nincs állati eredetű vonatkoztatása.

Ugyanolyan tartós, mint egy bőrtáska?
A tervező minden textilt külföldről rendel - szlovén, olasz és spanyol anyagokkal dolgozik. Magasan kopásállóak, vízállóak, de moshatóak is. A tapasztalat azt mutatja, hogy 3-4 évig is bírják a strapát, természetesen viseléstől függően. Textúrákba pedig ránézésre is nagyon hasonlítanak a valódi bőrre, puhák, finoman erezettek, néhány vásárló rendszeresen megszagolja, mert nem hiszik el, hogy nem valódi. A következő generáció pedig a növényekből készült textil lesz- sok videó látható most az interneten, ananászból (pinatex) és gombából készült szövetekről. Magyarországon eddig senki sem mondta ki, vagy tette nyilvánossá, hogy kifejezetten vegán táskákat készítene. Mostanáig.

Fontos számodra hogy a vegán kultúra elterjedjen szélesebb körben is?
Természetesen. Mióta vegán lettem, 7 éve, és miután nekem csakis pozitív változásokat eredményezett az életemben arra tettem fel mindent, hogy mintegy misszió, terjesszem a vegán életmódot. Tudod, amikor megérted mi folyik a függöny mögött, mi mindennel fedik el a szemed, hogy ne lásd az igazságot. Nos én láttam, és köszönöm, de nem akarok a részese lenni. Időközben több száz receptet fejlesztettem ki, először gasztrobloggal, Youtube videókkal, később főzőműsorokkal segítettem az érdeklődőket. Országosan is sokat turnéztam, főzőtanfolyamokat indítottam, létrehoztam saját vegán séf iskolámat is, hogy a következő generációnak már könnyebb legyen így táplálkozni a mindennapokban. Szeretek egészségnapokon iskolákban, fesztiválokon, színházakban előadást vállalni, és vinni a vegánság jó hírét. Természetesen csakis szeretettel, és pozitív példamutatással. Én csak ebben hiszek. És hát ott van az éttermünk. Rengeteg nem vegán jár hozzánk nap, mint nap reggelizni, vagy ebédelni. Ezt hatalmas sikernek könyveljük el.

Kisfiad is tudatosan neveled, a vegán életmód szellemében?
Kisfiam Hugo, most még igazából vegetáriánus, de sosem evett még húst. Egyszer, kb. 2 évesen megkérdezte, hogy mi miért nem eszünk húst, én pedig azt válaszoltam, hogy azért, mert mi szeretjük az állatokat és nem akarunk nekik fájdalmat okozni, mint ahogy nekünk sem esik jól, nekik sem. Megértette, és a hadakozó óvónénik sem tudták meggyőzni, hogy neki erre szüksége van. Saját tempójában fejlődik, tudja mi az, hogy vegán, sokszor tanít másokat erről.

Foglalkoztat-e hogy a táskákon kívül más ruhadarabot vagy esetleg vegán cipőt is tervezz?
Ó igen! Képzeld először mindig azt gondoltam, hogy vegán ruhákat tervezzek, mert na, az még biztosan nincsen Magyarországon, nem beszélve a vegán cipőkről. Az élet egy táskatervezővel kapcsolt össze, így sodródom mindig a következő feladathoz. Nem erőltetek semmit. Azt gondolom, táskára mindenkinek szüksége van, és mi nők szinte rajongunk értük. Akárcsak a cipőkért. Szóval, ha lenne lehetőségem, és megfelelő kapcsolódásom, már ma belekezdenék az újabb vegán kollekciókba, legyen az cipő vagy ruha. Amellett Arankával még sok-sok közös tervünk van, pl. idén karácsonyra is, de már megvannak terveink a tavaszi kollekcióval kapcsolatban is.

Csengő Kinga

Ez is érdekelhet

A fenntarthatóság ma már választható lehetőség

A fenntarthatóság ma már választható lehetőség

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább