MET 2013: amikor sikkes volt szakadtnak lenni

2013.május.8.

A Met Gála a divatszakma egyik legnagyobb vörös szőnyeges eseménye, ez hagyományosan a New York-i Metropolitan Múzeum divattal kapcsolatos időszaki kiállításának a nyitó eseménye. A vörös szőnyegen ilyenkor mindenki ott van, aki számít, és híres divattervezők által megálmodott ruhákban nyűgözik le a nagyközönséget.

Vivienne Westwood, a punk nagyasszonya, most egy bebörtönzött katona mellett protestált a ruhájával
Vivienne Westwood, a punk nagyasszonya, most egy bebörtönzött katona mellett protestált a ruhájával
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az Andrew Bolton által szervezettt esemény idei témája a "punk" volt, ami vegyes reakciókat váltott ki az emberekből. "Habár a punk stílus demokráciája pont az ellenkezője a divat önkényuralmának, a tervezők továbbra is értékelik a punkok fiatalos lázadását és az agresszív erélyüket" -magyarázza Bolton. Kifejtette még azt is, hogy a most nyíló kiállítás nem a stílus történetéről szól, hanem arról, hogy az miként befolyásolta az aktuális divatot a 70-es években és később. Épp ezért döntött úgy, hogy nem olyan Sid Vicious-féle, punk ikonok által viselt ruhákat mutat be, és megkérte fodrászát, Guido Palaut is, hogy ne közhelyes tarajos frizurákat készítsen a modelleknek, akik a gálán megjelentek. Így az összes manöken élénk színű, tüsi parókában tündökölt, és Sid Vicious is csak a Nick Knight által összemixelt punkzenei videókban bukkant fel.

Az est tiszteletbeli elnöke Beyoncé volt, társelnökei pedig Rooney Mara, Riccardo Tisci, Lauren Santo Domingo a Moda Operanditól, és természetesen Anna Wintour voltak.

Amikor Tiscitől megkérdezték, hogy számít-e valamilyen punkos viselkedésre a vendégektől azt felelte, hogy reméli, sok minden fog történnni, de semmi rossz.

Sok vendég nem tudott nem megállni és ámulni a híres new york-i CBGB klub mosdójának rekonstrukciója láttán. "Én itt akarok leülni" -mondta Jennifer Lawrence az összefirkált mellékhelyiségre mutatva.

Talán Miley Cyrusnak volt idén a legszimpatikusabb a dresszkód, aki egy hálós Marc Jacobs ruhát vett fel, ezzel kapcsolatban megjegyezte, úgy érzi, ezen az estén mindenki egy kicsit vadabb lehet.

Néhány öregmotoros is megragadta a lehetőséget, hogy beszéljen a mozgalom közeledő 40. születésnapjáról, mint például Debbie Harry, a Blondie énekesnője: "A punk soha nem halt meg" - jelentette ki a legendás énekesnő. A hihetetlen szettben érkező Madonna természetesen beszélt a jelenlévő nagy elődről is: "Hatalmas rajongója vagyok. Ő egy igazi punk arc. Mindig inspirált" - beszélt a pop királynője Harry-ről.

Az eseményről nem hiányozhatott Vivienne Westwood sem, akinek nagyon nagy szerepe van abban, hogy a punk sosem ment ki a divatból. "Az igazságosság miatt voltam punk. Így néztek ki akkoriban a városi munkás fiatalok" - mondta Westwood.

A 2013-as Met Gálán egyébként a fellépők között volt Bruno Mars, Kanye West és Vittorio Grigolo is.

Ez is érdekelhet

Ami üstökösként robbant be Franciaországban – A hét könyve: Beleegyezés

Ami üstökösként robbant be Franciaországban – A hét könyve: Beleegyezés

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.