Így lettek világhírűek a Chanel táskák: minden, amit a sikertörténetükről tudnod kell

2022. január 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Chanel táskák hosszú évtizedek óta méltán tartják népszerűségüket, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy rendkívül stílusosak, értékálló és valóban kifogástalan darabok. Bár megálmodójuk, a sokak által csak Coco néven ismert Gabrielle Chanel halálával egy ideig úgy tűnt, hogy a márka távozik a divatvilág élvonalából, a kemény munka és az évek bebizonyították, hogy a Chanel megérdemelten sikeres tud maradni.

Így lettek világhírűek a Chanel táskák: minden, amit a sikertörténetükről tudnod kell
Fotó: Getty Images

Miért volt akkora igény az első Chanel táskákra?

Hogy megértsük, hogyan is jutott el a márka a töretlen népszerűségig, egészen a táskák eredetéig kell visszanyúlnunk. A 18. századi nyugat-európai társasági hölgyek számára a táskák gyakorlatilag olyan zsebeknek számítottak, amelyek nem kötötték őket szorosan a ruhájukhoz, és a szoknyarétegeik mellett derék körül, szalaggal hordták azokat.

A század végére azonban a keskeny neoklasszikus sziluettek már az elvárásokhoz igazodva nem tudták álcázni a még kezdetleges táskákat, és egyre több hurkos, fogantyús verzió született. Körülbelül másfél évszázadig ment ez így, majd Coco Chanel gondolt egyet, és úgy vélte, hogy a hölgyek elegánsabb, hangsúlyosabb táskákat érdemelnek, és így jöttek divatba a láncpántos crossbody táskák.

HIRDETÉS

Honnan merítette az inspirációt Coco Chanel?

A Gabrielle Bonheur Chanel néven született Coco 1909-ben, mindössze 26 évesen alapította meg a Chanel házat, és először főként kabátokat, kalapokat, majd táskákat kezdett el a piacra dobni.

Tervezői készségeire a katolikus árvaházi neveltetése is hatással volt: lenyűgözte az a szigorúság, amihez az apácák az öltözködés terén is tartották magukat, azonban még többet akkor tanult, amikor már szabadon élte az életét, és a férfiak, akikkel kapcsolatba került, anyagi támogatást biztosítottak számára a divatban megnyilvánuló tehetsége kibontakoztatására.

Az 1920-as évekre a Chanel az egyik legmeghatározóbb divatmárka lett. Coco Chanel hihetetlenül elegáns és egyedi darabokkal tört be a divatiparba, ikonikus No.5 parfümjeivel pedig tovább bővítette a Chanel már egyébként is széles kínálatát.

Az igazi áttörést a 2.55-ös modell hozta meg

Az igazi áttörés a Chanel táskák életében 1955 februárjában érkezett meg, amikor is a világ megkapta a steppelt, láncpántos, azóta is népszerű 2.55 névre keresztelt táskát. Ez viszont még csak a kezdet volt: hamarosan megjelentek a Le Boy táskák is, amelyek az addigi Chanel táskák szeszélyes újragondolásaként kezdték meg térhódításukat.

Fotó: Getty Images

De mit tud a mai is méltán népszerű 2.55-ös táska? A külseje steppelt gyapjúból készült, amit a Coco Chanel által gyakran látogatott lóversenyeken használt nyeregtartók ihlettek. Ezzel szemben változás, hogy a mai modern darabok már különféle bőrökből készülnek, a belső bélésük pedig bordó színű, állítólag ugyanolyan árnyalatú, mint Coco kolostorban viselt egyenruhája.

2005-ben Karl Lagerfeld újra kiadta a sikeres szériát, és milyen jól tette, hiszen a csodálatos kézitáskák évtizedekkel később is legalább akkora népszerűségnek örvendtek, mint első megjelenésük alkalmával.

Mi történt Coco Chanel halála után?

Coco Chanel 1971-ben bekövetkezett halála után évekig lecsendesültek a hírek a márkáról, egészen addig, míg Karl Lagerfeld ténylegesen át nem vette a terepet, és újra nem gondolta a 2.55-ös modellt. Viszonylag kisebb beavatkozások történtek a táskán, de ezek elegendőek is voltak ahhoz, hogy megszülessen a 11.12-es, gyakran Classic Flap néven emlegetett modell.

Fotó: Getty Images

Ez a táska lett a divatvilág valaha volt egyik legmeghatározóbb darabja, amit mind a mai napig képtelenség összetéveszteni más márka kreációival. A modell dicsőséges státuszára a jelenlegi kreatív igazgatója, Virginie Viard is nagy hangsúlyt fektet.

Milyen a Chanel táskák mai híre?

A Chanel táskákról a mai napig elmondható, hogy minőségiek, egyediek, és népszerűségük az évtizedek múlásával sem kopott. Jelenleg is számos csodálatos darab közül válogathatunk.

Nem érdemes szó nélkül elmenni például a 2011 őszén Karl Lagerfeld munkájának köszönhetően debütált Chanel Boy táska mellett sem, amelynek neve egyaránt utal Coco Chanel fiús tulajdonságaira (például, hogy a visszafogott öltözködés és a nem kifejezetten nőies sportok szerelmese volt), valamint Arthur „Boy” Capelre, egy pólójátékosra, aki az egyik legmeghatározóbb szerelme volt az életében.

Fotó: Getty Images

Egy biztos: a Chanel minden egyes táskamodellje minőségi alapanyagokból, gondos munkával készült, stílusos megjelenésüknek köszönhetően pedig kivétel nélkül mind a mai napig őrzik értéküket és népszerűségüket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„A trauma egyetemes és szinte mindannyiunkat érint”

glamour plusz ikon „A trauma egyetemes és szinte mindannyiunkat érint”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)