Met gála 2022: minden, amit tudnod kell az év legdivatosabb eseményéről

2022.május.1.

A keleti parti Oscar, az év vörös szőnyeges bulija, vagy a Metropolitan múzeum saját bankautomatája - sokféleképpen nevezik a Met gálát, de az biztos, hogy ennél nagyobb divatparti nem akad az évben.

 Lady Gaga 2019-es bevonulása a Met gálák történetének egyik legemlékezetesebb momentuma volt
Lady Gaga 2019-es bevonulása a Met gálák történetének egyik legemlékezetesebb momentuma volt
Fotó: Gettyimages.com

Egyáltalán mi az a Met gála?

A Met gála egy jótékonysági esemény, amelyet évente rendeznek meg, és amelynek egy ideje a Metropolitan Művészeti Múzeum ad helyet. A gálát először 1948-ban rendezték meg, és az eseményen az akkor alakult Costume Institute, vagyis a legnagyobb amerikai divatintézet, számára gyűjtöttek pénzt. Az ötletgazda Eleanor Lambert volt, aki lényegében egymaga tette az amerikai divatot megkerülhetetlenné, köszönhetően az olyan általa alapított szervezetnek és eseményeknek, mint a New York Fashion Week vagy az Amerikai Divattervezők Szövetsége. A gála azonnal a New York-i társasági élet egyik legkedveltebb összejövetele lett. Egészen a hetvenes évekig azonban nem volt állandó helyszíne. Amikor a Diana Vreeland, a Harper's Bazaar, majd a Vogue legendás főszerkesztője lett a hetvenes évek elején a Costume Institute főtanácsadója, az esemény végleg a Metropolitan múzeumba költözött.

Kis adománygyűjtő eseményből a divat legexkluzívabb bálja - A Met-gála története

Nem ez volt az egyetlen változás, hiszen ekkortól lettek tematikusak a gálák, illetve a New York-i társasági élet krémje mellett megjelentek a korszak legnagyobb hírességei Elizabeth Talyortól Andy Warholon át egészen Cherig. A következő nagy váltás 1995-től következett be, amikor Anna Wintour lett az Met gála főnöke, ekkor lett állandó időpont május első hétfő estéje, illetve az esemény azóta szorosan összefonódik a Vogue magazinnal, és még nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy az adott időszak legnagyobb sztárjai, a divatvilág legkedveltebb modelljei mindenképpen ott legyenek az eseményen.

Hogy lehet bejutni a Met gálára?

Ha valaki elad világszerte néhány millió lemezt, esetleg kasszasikernek bizonyuló filmek főszereplője, netán a legnagyobb divatházak kampányainak kedvelt arca, esetleg világcsúcstartó, éremhalmozó (amerikai) sportoló, akkor viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen joggal reménykedhet benne, hogy egyszer csak kopogtat a postás a meghívóval. Minden más esetben bizony fel kell törni a perselyt! Egy jegy 35 ezer dollárba kerül, ami nagyjából 12,5 millió forint, ahhoz pedig hogy saját asztalunk legyen, nem is a legjobb helyen legalább 200 ezer dollárt, vagyis mintegy 71 millió forintot kell leszurkolni. Nem véletlen, hogy a Met gála az egyik legsikeresebb jótékonysági esemény, tavaly több, mint 16 millió dollárt gyűjtöttek Costume Institute-nak és a Metropolitan múzeumnak.

Kik az esemény házigazdái?

Vannak hivatalos házigazdák, és arról máris sok szó esik, hogy Blake Lively és férje Ryan Reynolds lesznek az eseményen főszerepben, de mellettük még két kiváló színész, Regina King és Lin-Manuel Miranda látja majd el a vendéglátók szerepét. Ugyanakkor az esemény mögött álló három legfontosabb kreatív agy is nyugodtan házigazdának számítható, hiszen valójában ők irányítják a Met gálát: Anna Wintour mellett az Instagram vezére Adam Mosseri az egyik kulcsfigura, illetve a divattervező és kreatív zseni Tom Ford a másik.

Blake Lively mindig káprázatos volt a Met gálákon, most háziasszonyként biztosan kitesz magáért
Fotó: Gettyimages.com

Mi lesz a 2022-es Met gála témája?

A parti témája: In America: An Anthology of Fashion - azaz ezúttal is az amerikai divat áll a parti középpontjában. Lényegében a tavaly, a járvány miatt kivételesen szeptemberben tartott Met gála folytatása az idei, hiszen akkor In America: A Lexicon of Fashion volt a témája az estének. A meghívó szerint idén "gilded glamour" a dresszkód, tehát csillogásra és sok aranyra lehet számítani. Ez ugyan még nem mondd talán túl sokat, de a valójában ez az esemény az amerikai divat, és első sorban a New York-i társasági élet első igazi aranykorára a 1800-as évek második felére koncentrál. Ugyan elterjedt, hogy a népszerű televíziós sorozatra reflektálva a Bridgerton család volna a Met idei témája, de az nem igaz, mindössze arról van szó, hogy nagyjából hasonló korszakra koncentrál a gála is, mint a sorozat.

A hírességek legvadabb és legemlékezetesebb pillanatai a Met gála történetéből

Mi történik a gálán?

Az hétpecsétes titok. Nem sok mindent tudunk, csak azt, hogy a hírességek és meghívottak este fél hattól érkeznek a Metropolitan múzeumhoz. A bevonulás két és fél, három órán keresztül tart. Mintegy 700 vendég érkezik egyébként, de miután mindenki megmutatta magát a vörös szőnyegen az esemény már nem sajtónyilvános, és kifejezetten ügyelnek is rá, hogy szinte ne is szivárogjon ki semmi az esti programból.

Annyi biztos, hogy a koktélozás után ültetett vacsora várja a vendégeket, és általában szokott vendégfellépő lenni, például szerepelt már az Abba és Justin Bieber is fellépőként a gálán. Az este további részéről nem tudunk sokat, elvileg a gálához kapcsolódó kiállítást speciális tárlatvezetésen nézhetik meg az érdeklődők. Mivel a közösségi média használata nem megengedett az eseményen, ezért jobbára mindenki csak találgat arról, hogy milyen is lehet az év legdivatosabb eseménye belülről.

Kik lesznek ott a 2022-es Met gálán?

A házigazdák mellett valamiféle szerepe lesz az este során a friss házas Nicola Peltz Brooklyn Beckham párosnak, Meghan Thee Stallionnak és Dakota Johnsonnak. Úgy hírlik, hogy Sofia Coppola, Martin Scorsese és Chloé Zhao filmrendezők is kiemelt meghívottak. A többiekről csak találgathatunk, például kérdéses, hogy a várandósságának az utolsó szakaszában járó Rihanna betoppan-e? Az viszont biztos, hogy a vörös szőnyegen elképesztően sok hírességet látunk majd pazar ruhakölteményekben végigvonulni.

Ez is érdekelhet

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

Ördögtől való játékszer, vagy a szerelem megmentője? Mit gondoljunk a nyitott kapcsolatokról?

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex