Nem véletlenül az egyik legkúlabb magyar márka a Mei Kawa: Minden kollekcióba kell egy rejtett fricska

2017.március.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szokatlan anyagtársítások, letisztult szabásminták, és egy-egy apró, elrejtett humoros fricska. A MEI KAWA kollekciója nem csak a kifutók világában állja meg a helyét, de kényelmes szettjeit az utca embere is viselheti. A márka megálmodójával, Kasza Emesével beszélgettünk.

Nem véletlenül az egyik legkúlabb magyar márka a Mei Kawa: Minden kollekcióba kell egy rejtett fricska
Fotó: Mei Kawa

Idén lesz hét éves a MEI KAWA, mesélj kicsit a kezdetekről!
2010-ben alapítottam a MEI KAWA-t, ez a második márkám. Az előzőt hárman csináltuk, egy kötős lány, egy formatervező fiú, és én, öltözéktervezőként. Női kollekciókat terveztünk kötött elemekkel, és mindegyikhez tartozott egy tárgykollekció. Itt már elkezdtük behozni a férfivonalat, de aztán abbahagytuk, majd elindult a MEI KAWA, amit férfidivattal indítottam. Általában ez fordítva történik, de közben már nagyon élt bennem az uniszex vonal, és amellett, hogy lehet kapni nálunk férfi és női ruhákat is, most is az uniszex dominál a kollekcióinknál.

Férfiaknak vagy nőknek tervezel szívesebben?

Férfiaknak sokkal nagyobb kihívás, mivel alapból nehezebb őket vásárlásra bírni. A legtöbb férfi megfontoltabb és hiúbb vásárló, mint a nők. A nők hangulatból és impulzusból vásárolnak, a férfiak inkább funkcióból, megveszik egy csomagban félévente a szettjeit, és kész. Persze egy olyan közeget célzok meg, akik ennél jóval szenzitívebben reagálnak a formavilágra. Direkt nem ruhákat mondok, mert akik az én ruháimat szeretik, azokat jobban meg tudják szólítani a különböző művészeti ágak, a kortárstánctól az építészetig. Éppen ezért a vásárlóim nagytöbbsége a kreatívipari, illetve művészeti környezetből jön, ezt látom mind a személyes, mind az online vásárlások során.

Fotó: Mei Kawa

Ezt olvastad már? Fókuszban a nő és a környezet: bemutatjuk a Müskinn x Zina új táskáit

Milyen művészeti ágak vannak rád hatással?
Főként a kortárs irányzatok, de múlt századi irányzatok is, például a Wiener Werkstatte, az ArtDeco és a Bauhaus, általában a szögletesebb, konstruktívabb motívumok. Az új törekvések is érdekelnek, a konceptuális művészeti ágak és a zene. Imádom a komoly zenét, de nyitott vagyok az új hullám iránt is, nagyon kedvelem a fura társításokat, és ez gyakran visszaköszön a kollekcióimban. Sokszor előfordul, hogy két össze nem illő anyagot, szokatlan szabászati elemet párosítok. Alapvetően a kortárs építészet áll hozzám legközelebb, a ruhatervezés mellett ez érdekelt mindig is a leginkább.

Említetted az uniszex trendeket. Jól érzékelem, hogy van most egy uniszex hullám a divatban?
Abszolút, bár itthon még nem terjedt el annyira. Ahogy a férfiideál elkezdett egyre nőiesebbé válni, úgy jelent meg az uniszex is. Pár éve még nagy szám volt, ha egy férfin rózsaszín ing volt, most már észre sem vesszük. Lassan szivárognak be az ilyen trendek hozzánk, főleg a férfiakhoz, itthon még nincs ekkora kultúrája a dolognak. Más szempontból viszont nagyon felgyorsult minden. Az első márkánál konkrétan még blogok sem voltak, maximum Tumblr, a MEI KAWA-nál már más a helyzet, kinyílt a világ. Láthattam, hogy milyen rengeteg márka van, mennyire sok a hasonló akár az enyémhez, ami egyszerre inspirál és versenyhelyzetbe is kényszerít.

Nézd meg ezt is! Menő vagy gusztustalan? Erről a farmerről vitatkozik most mindenki

Fotó: Mei Kawa

Hogyan lehet egy ilyen tömegben egyedinek maradni?
Mindig próbálok egyedi szájízt adni a kollekcióimnak, akár a témaválasztásban, akár a kampány elkészítésében. Próbálok mindig karakteres végeredményt létrehozni.

Milyen alapanyagokkal használsz szívesen?

Fontos, hogy a lehető legtöbb anyag természetes alapú és viselhető legyen, lélegezzen benne az ember bőre. Sokszor azért nem választok be egy matériát a kollekciómba, mert túl műszálas. Az új ruháknál a fekete-fehér csíkos krepp, a púderszínű lenvászon, a faerezet mintázatú brokátszerű anyag, és egy ütős kobaltkék vízlepergető pamutvászon dominál.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője