Nincsenek ezeknél különlegesebb táskák!

2015.május.13.

A GLAMOUR Women of the Year 2015-ön már neveztétek Abonyi Almát Az év kiegészítőtervezője díjra. Alma azóta bemutatta legújabb kollekcióját, amit Anorthic GLAM névre keresztelt. Nem véletlenül éreztük megszólítva magunkat. Egy ilyen művészi, egyedi darab az igazi glamúr!

Szobrásznak tanultál. Miért kezd el egy szobrász táskákat tervezni?

Az alkotásaim, amiket létrehozok, mind-mind nagyon sok figyelemmel, izgalommal és szeretettel készülnek. Mondjuk úgy, hogy a részemmé válnak, adok magamból egy darabot beléjük. Ez így volt akkor is, amikor a szó szoros értelmében vett szobrot készítettem és most is, ha a táskákon dolgozom. Kicsit úgy működöm, mint egy elem: a produktumok, amiket készítek, valamilyen minőségben lemerítenek, és ha ez nem töltődik vissza, akkor nem érzem magam jól.

A táskáimmal sokkal több embert tudok megszólítani, mint a kortárs szobrokkal, így több pozitív visszajelzést kapok. Képzőművész körökben meg szokták kérdezni, hogy nem bánt-e, hogy ez "mégis csak egy táska". Egyáltalán nem, sőt! Nagyon boldog vagyok, hogy olyan tárgyakat hozok létre, amiket szeretnek, amik a mindennapokban tudnak örömet okozni a viselőiknek - engem ez emel fel, ez motivál.

Mely művészeti irányzatok állnak közel hozzád? Vannak személyes kedvenceid, hőseid?


Nagyon szeretem a konstruktivizmust, a minimalizmust, de például a szecesszió is rettentően vonz. Nagyon szeretem a színeket és kedvelem azokat, akik mernek szépet alkotni. A térinstallációkat is szeretem és az olyan műalkotásokat, amik nem csak öncélúan léteznek. A streetart-ért is rajongok és óriási kedvencem Tadao Ando építész, vagy Eva Hesse szobrász például.

Hogyan találkozhat a kortárs képzőművészet és a divat? Vannak erre jó példák, van ennek értelme?


A friss szemlélet és másfajta tudás üdítően tud hatni – ezek ötvözetéből pedig remek dolgok születhetnek. Külföldön számos esetet lehet látni, idehaza még nem kifejezetten gyakori, de én személy szerint abszolút izgalmas lehetőségnek látom ezt és bízom benne, hogy sok ilyen kollaboráció születik nálunk is a jövőben.

A táskáid igazi műremekek. Hogyan írnád le őket?


Mi leggyakrabban hordható képzőművészeti alkotásként definiáljuk őket – a szakmai és a vevői visszajelzések is egybecsengenek ennek kapcsán. Szeretem azt gondolni, hogy a hétköznapi praktikumnak és a művészetnek olyan ötvözetei, melyek egyszerűen szebbé teszik viselőik életét azáltal, hogy nem csak a funkciójukban, hanem esztétikailag is élményt tudnak nyújtani.

Hány órányi munka, míg elkészül egy darab?


A tervezési folyamat változó. Először papíron és agyagból szoktam kis vázlatokat, formatanulmányokat készíteni. Ezt követi a valós méretű plasztika elkészítése, ami szintén több lépcsős folyamat: általában gipszből készül el a megálmodott forma, majd azt transzformálom műanyagba, azon lehet minden millimétert, élt és felületet a helyére tenni. Ezután elkészül egy ugyancsak műgyanta negatív, melyet újra átcsiszolunk és polírozunk. Mindenezek az előkészítés részei, innentől lehet egy-egy táska elkészítési idejét nézni. Ez is egy elég összetett folyamat, sok pepecseléssel és csiszolással fűszerezve.

Egyébként körülbelül két hét alatt születik meg a kész darab, ez nem 336 óra aktív munkát jelent egy táskán, mivel sok kötési és száradási idővel kell számolni. Összességében átlagosan 15 óra csiszolás, 35 óra laminálás és 12 óra egyéb kiegészítő munka (például a szövet kiszabása, a negatívok formaleválasztása, a végső összeszerelés és a többi), azaz átlagosan 62 óra az, amennyit egy táska elkészítésével eltöltök. Ezt követően kapja meg a bélést és a bőr kiegészítőket az adott modell és nyeri el végső formáját.

Hogy képzeljük el egy átalagos napodat?


Kétféle napot lehet alapvetően megkülönböztetni. Az egyik, amikor hajtás van. Ilyenkor megszűnik a külvilág, nem nagyon van más a munkán kívül. Emiatt Bandit, a cicámat is kihoztuk a műterembe, hogy tudjunk vele foglalkozni. A másik az átlagos munkanap. Ilyenkor igyekszem edzeni reggelente, mert az nagyon ki tud kapcsolni és feltölt. Utána munka. Jobb esetben esténkét baráti, vagy családi találkozó. Azt hiszem, kicsit fanatikus vagyok. A munka a szenvedélyem és a legkedvesebb hobbim is egyben. Az a helyzet, hogy mindig nagyon nehezen megvalósítható dolgokat találok ki, amik rengeteg kísérletezést igényelnek, hogy egyáltalán megvalósíthatóvá váljanak. Szerintem, ez mondjuk egyáltalán nem látszik az alkotásaimon, mert nem szeretem, ha valami izzadtságszagú.

Mennyibe kerül egy-egy darab?

Az árak mérettől és típustól függően százhúszezer és háromszázezer forint között mozognak. Az ékszerkollekciók darabjai tizenötezer és nyolcvanezer forint közötti áron vásárolhatóak meg.

Oh, igen! Rendkívüli boldogsággal töltött el a nevezés. Azt gondolom, hogy a kulcs az, hogy provokatív, szokatlan, mégis erőteljes a márka. Ahogy a személyem, úgy a művészetem is megosztó. Nem szeretem a közönyt és folyton a határokat feszegetem. Alkotásaimban és azt hiszem – a kicsit polgárpukkasztó – megjelenésemben is ez jelenik meg. Engem általában vagy nagyon szeretnek az emberek, vagy ki nem állhatnak – valahogy így van a közönség az alkotásaimmal is. Vagy érti és értékeli azt a szemléletet és designt, amit képviselek, vagy elképzelni se tudja, hogyan lehet azt a fura tárgyat táskának nevezni (hahaha).

Mit olvasol most?


Sajnos adós vagyok a művészettörténet államvizsgával, így főként ilyen témájú írásokat olvasok mostanában. Illetve Hermann Hesse Üveggyöngyjáték könyvét próbálom még megfejteni.

Mitől félsz a legjobban?


Őszintén? Attól, hogy majd egyszer nem festhetem a hajam. XDXDXD

Milyen tetoválásaid vannak?


Elsőként egy Every magic comes with a price. (Minden csodának megvan az ára) felirat került fel a bal karomra. Ezt Berinkey Katinak köszönhetem. Aztán Ka-Ta művésznő kezdett egy absztrakt alkotásba, szintén a bal karomon, ez még folyamatban van. Van két közös tetoválásom két nagyon fontos személlyel. Az egyik egy képvers, a másik pedig egy dalszöveg részlet az Esti Kornél zenekartól, a barátnőm kézírásával. A jobb kezemet az elejétől fogva együtt és egyben terveztük meg Szenteleki Dóra művésznővel. Vannak rajta virágok, kis matek, kis alkímia, kis kémia, geometrikus habbal a tetején. A színek még hiányoznak belőle, de most elbizonytalanodtam, hogy kellenek-e egyáltalán.

Az új kollekciód hol kapható?


A saját bemutatótermemban a Veres Pálné utcában, ahol bejelentkezést követően fogadjuk a vásárlókat, illetve a MONO art design és a One Fashion Budapest üzleteiben.

Ez is érdekelhet

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?

Milyen előnyökkel, hátrányokkal és következményekkel járhat a horoszkópok olvasása?

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács