Két magyar tervező élénk színekben gazdag kollaborációja

2022. június 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Megérkezett Orovica Szilvi és Hodlik Anna közös, a Vezércsel című sorozat inspirálta kollekciója, amely olyan látványosra sikerült, hogy muszáj volt megkérdeznünk a tervezőket a közös munkáról.

Nyárra elengedhetetlenek az élénk színek a gardróbból, mert egyrészt nagyon jó hatással vannak az ember hangulatára, másrészt minél jobban megismerkedünk önmagunkkal, annál bátrabban lépünk ki a komfortzónánkból és viselünk több színt. Ebben a cikkben egy csodaszép kollaboráció képeit és történetét fogjátok megismerni. Orovica Szilvi elegáns ruhadarabjait Hodlik Anna letisztul táskái egészítik ki.

Két magyar tervező, egy kollaboráció, ahol nem is igazán a ruhadarabok, hanem azok színei, története és a háttérsztori szólnak nagyot.

Orovica Szilvi közgadászként és történészként dolgozott, ám két kisgyerek mellett rájött, hogy ezeket részmunkaidőben nem tudja végezni. Mindeközben már érett benne a karrierváltás gondolata, így 2017 nyarán elkezdte divattervezés tanulmányait a Mod’art-ban. Az Orovica márkát menedzserek segítségével indítota el, hogy teljes mértékben a kreatív tervezéssel tudjon foglalkozni, ám tavaly január óta minden feladatot ő lát el, így a közgazdász tudását is hasznosítani tudja. Szilvi márkájánál a cél, hogy a nők személyre szabott, színes kortalan designer darabokban éljék a mindennapjaikat, amelyek tökéletesen tükrözik személyiségüket és 15 év elteltével is hordhatók. A nőies, elegáns és színes ruhák most Hodlik Annak kreációival egészülnek ki.

Hodlik Anna bőrdíszműves olyan időtálló, elegáns, letisztult táskákat készít, amelyek könnyen kombinálhatók bármilyen stílussal és ruhadarabbal. Tulajdonképpen minden ruhádhoz találnál egy Hodlik Anna táskát. Anna a “Kisképzőben” végzett, 2018 májusában szerezte meg OKJ vizsgáját divat- és stílustervezés szakon, majd 19 évesen indította útnak a márkáját. A szárnypróbálgatásból több száz táska lett, de Anna a mai napig nehezen szokja meg, hogy szembejönnek a táskái vele.

Az új kollekcióban szereplő ruhadarabok és táskák mögötti különleges történetekről kérdeztem Szilvit és Annát.

Szeretném, ha azzal kezdenétek, hogy elmesélitek találkozásotok történetét, hiszen ez évekre nyúlik vissza, ráadásul ez már nem az első alkalom, hogy együtt dolgoztok.

Szilvi: 2020 szeptemberében találkoztunk először, mindkettőnk termékei megtalálhatóak voltak egy győri designer üzletben. Anna már ekkor fotózott, és felhívott, hogy lesz egy fotózása, ahova örülne, ha vinnék ruhákat. Itt kezdődött a mi kis történetünk, azonnal teljes volt közöttünk az összhang. 2021 januárjában beköltöztem az Anna által alapított Salon19 showroomba, és azóta szinte mindent is együtt csinálunk.

Anna: Igen, Szilvit 2 éve kerestem fel egy közös fotózás ötletével, ő pedig azonnal bizalmat szavazott nekem. A munkáink közti összhangot szerintem nem kell ecsetelnem. Azután az egyik projekt követte a másikat, ez pedig jó barátokká kovácsolt minket. Most már minden nap beszélünk egymással.

HIRDETÉS

Meséljetek az új kollekcióról. Mi inspirálta?

Anna: Szilvivel meg szoktuk beszélni, hogy az adott évben milyen kollekciókkal kívánunk előállni. Sosem okozott gondot megtalálni a közös nevezőt. Vannak ötletek amiben ő áll mellém és ugyanez megtörténik fordítva is. Ennek a kollekciónak a témáját ő álmodta meg, de a színvilágát együtt alakítottuk ki. A koncepció ismertetése az Ő erőssége, ezért át is adom a szót Neki.

Szilvi: Köszönöm Anna. A 2022-es Spring Resort 22’ kollekciót egy számomra kedves sorozat a Vezércsel, és a 60-as évek inspirálta. A 60-as évek egy rendkívül gazdag inspiráló korszak volt, sokrétű volt a divat, nagyon szeretem ezt a korszakot. Ekkor mutatta be Yves Saint Laurent a Mondrian ruhát, és az első szmokingot, Mary Quant miniszoknyája évről évre rövidebb lett, az űrkorszak őrületnek köszönhetően a a ruhák készítésénél egyre több szintetikus anyagot használtak, a nylon, a műbőr latex mindennapi viseletté vált. Most előjött a történész énem, hiszen divattörténetet oktatok a főiskolán ahova jártam.

Szeretnék kitérni a színekre. Élénk, látványos, kontrasztos színeket használtatok, ami talán Annának picit újdonság.

Anna: Igen. A kezdeti időszakban, a HA márka indulásakor még visszafogott voltam. Nem mertem "kockáztatni," mindig a jól bevált árnyalatokhoz nyúltam, mint pl. a fekete, a bézs és a fehér.

Az utóbbi időben nagy szerepet kapott a színtípusok szerinti öltözködés, ennek következtében a nők jobban odafigyelnek a ruhájuk és kiegészítőik választásakor a színekre. Ez a divathullám, továbbá, hogy egyre magabiztosabban mozgok a szakmában, megmutatkozik az élénkebb, merészebb színhasználatban is. Szerencsére a vásárlóim szeretik ezeket a darabokat, gyakran kiemelik, hogy éppen a jól megválasztott, különleges színhasználat miatt választották az én munkámat.

Szilvi: A színválasztás nem véletlen, itt is összedolgoztunk, mindig átbeszéljük, hogy a következő kollekciónak mik lesznek a színei, hogy a ruhák és a táskák harmonizáljanak egymással. A ruháknál figyeltem rá, hogy a különböző színtípusok is találjanak maguknak a típusuknak megfelelő ruhát. És persze fontos volt az is, hogy a két szín, amit összetettünk a sziluetteken és táskákon belül harmonizáljanak egymással. Én a magam részéről imádom az élénk színeket, próbálom elérni, hogy a nők viseljék bátran őket, lépjünk túl a fekete szürke bézs határvonalon. Egy jól megválasztott szín, és szinte újjá születhetünk.

Ahogy a kollekció, úgy a képek is látványosak, egyediek. Jól gondolom, hogy fotózásnak is megvan a maga története?

Anna: Ezt sokan nem tudják talán, de a képeket minden alkalommal én készítem, emiatt mindig 100% -osan sikerül visszaadnom amit elterveztünk.

Szilvivel általában nem készítjük össze előre a szetteket, mára fél szavakból is tudjuk, hogy mit akar a másik. Ez nagyban megkönnyíti a közös munkánkat. Együtt villámgyorsan haladunk, Szilvi öltözteti a modellt én pedig előkészítem a kiegészítőket.

Szilvi: Pontosan így van. Hozzátenném még, hogy már a kollekció tervezésekor tudtam, hogy a 60-as évek inspiráció majd egy extrém helyszínt kíván a kampányfotózásra. Amikor a férjemmel meglátogattuk az egyik Bubbles mosodát, azonnal tudtam, hogy megtaláltuk a tökéletes helyszínt! A modellválasztásnál is szempont volt, hogy a 60-as évek karakter jól álljon neki, a haj és a smink amit Csalava Eszter készített is ebből a korszakból inspirálódott. A szetteket együtt raktuk össze, minden ruha a hozzá illő táskával övvel és ékszerrel lett befotózva, a fotókat pedig ahogy már szó volt róla, Anna készítette.

Kinek készült ez a kollekció? Miben más mint az eddigiek és milyen stílusjegyeket tartottatok meg?

Szilvi: Ez hosszú történet lesz. Korábban, amikor az üzleti szférában dolgoztam, nehezen találtam magamnak olyan ruhát, amit szívesen viseltem, ezért sokszor már akkor is csináltattam magamnak a ruháim. Talán ebből kifolyóan főként kis szériás, business casual darabokat készítek, amelyek megfelelő öltözetet biztosítanak üzleti tárgyalásokon, megbeszéléseken, ugyanakkor egy fogadáson vagy akár egy esküvőn is. Az Orovica fő eszenciája a kortalan design. Ez azt jelenti, hogy fontos számomra, hogyha valaki megvásárol egy Orovica ruhát és 15 év múlva előveszi a garbdróbjából, akkor is hordható, mai legyen. Külön hangsúlyt helyezek arra, hogy a ruhákból csak pár darab készüljön, és arra is, hogy mivel a nők nagy része nem konfekció méretet hord, minden egyes darabom elkészítem személyre szabva méretesben is. Egy jól szabott ruha, amit Rád öntöttek bármilyen testalkaton csodásan áll. Szeretem, ha a vásárlóim megélik a nőiességüket, és ezekben a ruhadarabokban magabiztosságot sugároznak. A férjem mindig azt mondja, hogy a különbség köztem és közte az, hogy én boldogságot árulok. Amikor látom a vásárlóim arcán az örömöt, az mindent megér, miattuk érdemes dolgoznom.

Anna: Én szeretem úgy készíteni a táskáimat, hogy azok a hétköznapok mellett az alkalmi eseményeken is megállják a helyüket. Praktikusak a napi használathoz, de van benne egy kis plusz, ami miatt az ember felkapja a fejét, ha meglátja. A darabok most elsősorban a dolgozó nő igényeire lettek szabva: klasszikus megjelenés, ütős színpárokban.

A kollekció darabjai elérhetők a Salon 19 Showromban, Budapesten a Visegrádi utca 19. szám alatt.

A két tervező gőzerővel készül legújabb kollekciójuk, a Dolce Vita befejezésére, melynek különlegessége, hogy mindkét tervező megrajzolta saját mintázatát, majd a kettőből egy lett, ami Anna táskáin és Szilvi ruháin is megjelenik majd. A kollekciót egy nagyszabású divatbemutatón fogják bemutatni júniusban, így jobb, ha nyitva tartjátok a szemeteket, nehogy lemaradjatok!

Szerző: Pongrácz Dóra

Fotó: Hodlik Anna

Modell: Kaderin Constance

Sminkes: Csalava Eszter

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)