Ősi női archetípusok egy divattervező és egy fotóművész szemén keresztül

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Jánosi Ágnes divattervezővel és Fejér Bernadett fotóművésszel beszélgettünk.

Fotó: Fejér Bernadett
Fotó: Fejér Bernadett

Női ősenergia, tanító bölcsasszonyok, életciklus-ünneplés – mindez kissé távolinak tűnhet a 21. századi nő számára, holott ősanyáink szertartásai és szimbólumai rengeteg olyan tudást halmoztak fel, amire ma is szükségünk lenne. Ez inspirálta Fejér Bernadett és Jánosi Ágnes közös projektjét is, amiben Ágnes ruhakollekciója és Berni felvételei kalauzolnak bennünket a különböző női életszakaszok között.

Jánosi Ágnes és Fejér Bernadett

Meséljetek kicsit a projekt előéletéről! Hogy jött az ötlet, hogy kooperáljátok, mi fogott meg titeket egymás művészetében?

JA: Egy ideje foglalkoztatott már a női archetípusok témája, és elkezdtem tudatosan is utánaolvasni, valamint kutatni a különböző jelképekről. „Lélek-ruhákat” akartam készíteni, ami sokkal több, mint pusztán öltözék: a bennünket körbe vevő értékek, színek, formák, természetes anyagok, és természetes erők lényegét akartam megjeleníteni. Elküldtem az öltetem a Nemzeti Kulturális Alapnak, és nyertem is egy alkotói ösztöndíjat.

Berni fotóit Instagramon láttam meg, és nagyon megtetszett az üzenet, amit a nőiséggel kapcsolatban közvetít. Azt éreztem, hogy bár nem ismerem ezt a lányt, de hasonló küldetésünk van: Berni a természetesség jegyében alkot, tabukat dönt, és a finom női lét különböző arcait mutatja meg. Meglepetés volt, amikor egyszer csak rám írt, hogy neki is megtetszettek a munkáim. Nem telt el sok idő, és megegyeztünk, hogy közösen fogunk dolgozni. Akkor dolgoztam az öltözékeken, és a tervek és ötletek alapján megbeszéltünk egy közös fotózást, aminek nagyon örültem.

FB: Igen, nagyon tetszettek Ágnes ruhái az Instagramon, és írtam neki, hogy én is szeretnék egyet. Ahogy beszélgetni kezdtünk, sok közös pont derült ki - például, hogy nagyon közel vannak egymáshoz a szülővárosaink (Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda), egy egyetemre jártunk és mindennek ellenére idáig sosem találkoztunk. Eléggé egyértelmű, hogy nekünk most lett egy közös küldetésünk!

A legfőbb inspirációm és érdeklődési köröm minden, ami a nőiséghez kapcsolódik vagy erre építkezik: az önelfogadás, önismeret, test-pozitivitás, egymás támogatása, összetartozás, természeti asszonylét, az igaz valóság, hogy milyen sokfélék vagyunk és ez mennyire gyönyörű. Innen jött, hogy dolgozzuk ki a projekt vizuális részét együtt, mindenki önmagát beletéve.

Fotó: Fejér Bernadett

A munkátokban hét természeti asszony-archetípust ismerhetünk meg. Hogy ismerkedtetek meg ezekkel az archetípusokkal, és hogy döntöttétek el, hogy ez lesz a projekt központi eleme?

FB: Mindkettőnk számára fontos inspirációs forrás a Farkasokkal futó asszonyok c. könyv, ami bemutatja, hogy milyen sokszínűek a női életszakaszok. Segít annak a megértésében, hogy nem vagyunk egyedül, bármilyen érzelmeink lehetnek és a világunkban minden rendben van, még úgyis, hogyha néha elbizonytalanodunk. A női archetípusok sokat segítenek az önismeret útján, ha nyitott szívvel és szemmel járunk. Én leginkább intuitív módon építettem be ezeket a szimbólumokat a fotóimba, mindig az aktuális modellem életszakaszára formálva. Ez a sorozat a szülőföldemen készült és a modelljeinket is itt találtuk meg, sok szép és tehetséges nőtársunkban. Fontosnak tartom, hogy sose felejtsük el a gyökereinket és az örökségünket, még ha időnként küzdünk is ezekkel.

JA: Az ősi időkben a fiatal lányokat bevezették a Nőiség művészetébe a közösség bölcsebb asszonyai. A beavatás felkészítette őket érzelmileg a gyerekkortól az érett nőiség felé vezető útra. Az öltözékeimmel és a hozzájuk elkészített kiegészítőkkel azokat a lelki őstisztasággal és őserővel rendelkező minőségeket szeretnem felerősíteni, amelyek megjelennek a természeti asszony egy- egy archetípusán belül. A Menyasszony elmegy a családi tűzhelytől, elhagyja megszokott környezetét, leánytársait. Szimbólumai utalnak az anyaságra, a termékenységre, az örökkévalóságra. A Sarlós Boldogasszony a néphagyomány szerint a szegények és a szükségben szenvedők gondviselője, a betegségben és a fogságban sínylődők pártfogója, a halottak oltalma. A Szarvas asszony Életerőt, akaratot, energiát, cselekvő- és küzdőképességet, becsvágyat, aktív erotikumot jelképez. A Holló asszony az intelligenciát, a megérzéseket, a tudatot és az észleléseket jelképezi, segít új kihívások teljesítésében. A Csont asszony az élők és a holtak közötti út. Ha egy nő megőrzi ajándékát, és tud öreg lenni amíg fiatal, s fiatal marad, amikor még öreg, akkor mindig tudni fogja mi következi. Danu a vizek örzője, vizek istennője, az élet jelképe. A víz folyton áramló, nőies érzelem, amiből testünk nagy része áll. Lehet finom, cirógató, gyógyító, de lehet tomboló, áradó, akadályokat elsöprő is. A Gyógyító Papnő archetípusát bölcsesség, jóság, tudás, gondoskodás jellemzik.

Fotó: Fejér Bernadett
Fotó: Fejér Bernadett

Ti melyik archetípussal azonosultok legkönnyebben?

JA: Nekem kicsit mindegyik olyan, mint a gyermekem, hisz lassan 2 éve foglalkozok a témával. Vannak kedvesebb archetípusok, amelyekkel hamarabb azonosultam: a Holló asszony, a Menyasszony, a Gyógyító nő, és a Szarvas asszony, de mindegyiket nagyon kedvelem, és nagyon sokat tettek hozzá a Nőiségem megéléséhez.

FB: Nekem a Szarvas anya és a Menyasszony. Valószínűleg az aktuális életszakaszom az oka. Persze ez nem jelenti azt, hogy valaki csak ez vagy csak az lehet, minden megvan bennünk, hiszen az őseinktől kaptuk ezeket a nagy tudásokat, amelyek ott csörgedeznek bennünk és vezetnek a fejlődés útján.

A képeitek és a videó alapján az az érzésem, hogy a modellek nem csak külső tulajdonságok alapján lettek kiválasztva. Mi alapján esett rájuk a választás?

JA: A modellek esetében nagyon fontos volt a karakteresség, a személyiség és a kisugárzás. A szándék az volt, hogy különböző egyéniségeket mutassunk be, de szerencsére nagyjából mindenki azzal az archetípussal tudott azonosulni, amelyiket kigondoltuk számára.

FB: Izgalmas több szempontból is a választás, mert ezúttal nem csak olyan nőkkel dolgoztam, akiket ismerek. A modelljeink mind erdélyiek, a képek is ott születtek, Erdély meseszép tájain. Különösen közel áll a szívemhez a Szarvas anya, a Hollóasszony és a Menyasszony helyszíne, mert ezek a kis falucskám legszebb és legmesésebb részein készültek. Az, hogy kit hogyan választottunk ki, szerintem elsősorban a megérzéseinknek köszönhetjük. A lányok összetalálkoztak az archetípusokkal, mindenkihez odatalált a szerepe, szépen egymás után épült fel minden.

Fotó: Fejér Bernadett
Fotó: Fejér Bernadett

Szerintetek mik voltak azok a hagyományok, gondolatok az ősi női kultúrákban, amiket most is érdemes lenne beépítenünk a mindennapjainkba?

FB: Nálunk Csíkban, főleg falun, hagyomány szerint van férjhez adva a menyasszony. Kislánykoromban sok keresztény hagyománnyal találkoztam, természetes volt a létezésük: húsvéti locsolás, aprószentek ünnepe, búcsúk, amelyek egy része a nagyasszonyainkat dicsőítik, a menyasszony kikérése a családi háztól, a babaváró ünnepségek, a szülés is, a temetés stb. Azonban vannak olyan ősi hagyományok is, amelyekkel már nem találkozunk olyan gyakran - ide tartozik a női életszakaszok kezdetének vagy lezárásának ünnepe, mint amilyen az első menstruáció is, ami lezárja az leánygyermek korszakát és beléptet a női minőségbe. Ezek a szertartások arra szolgálnak, hogy a nők egymást támogató erejükkel felemeljék és erőt adjanak egymásnak.

JA: Nagyon izgalmas kérdés, mert nagy erőket mozgatnak meg ezek a női kulturát erősítő hagyományok, ezért is kezdtem el utánajárni a témának. Napjainkban ezeknek csak töredékét élhetjük meg, és ennek okán is vagyunk erőhiányban szerintem.

Régen minden esemény mély tartalommal volt megtöltve, lassabb volt az idő, és más minőségű élményeket éltek meg az emberek. Egyik kedvenc hagyományom, amikor a gyerek születése napján ültettek egy életfát, amivel aztán egész életén keresztül össze volt kapcsolódva. Ez a szimbólum emlékeztet az élet körforgására.

De ide tartozik az első havi vérzés is, amit Berni is említ: anno ez egy szent ünnep volt, egy új életszakasz küszöbe, amire büszkék voltak, és nem tabuként kezelték. Hasonlóképpen komoly felkészítés előzte meg a mátkává, menyasszonnyá válást, illetve a bölcs asszonnyá válást is egy idő után. A nagyszüleim még saját kézzel készítették el a hozományukat, varrták, szőtték, amit házasság után vittek a házhoz, a kelengyét, egész lánykorukban készültek erre az időszakára az életüknek.

Szerintem az az egyik legfontosabb dolog, hogy érezzük, hogy egy megtartó közösség részei vagyunk, ahol hasonló kihívásokkal küzdenek társaink, és egymást erősíthetjük. Egyébként jelenleg is részesei vagyunk egy ilyen női körnek Bernivel, ahol naponta gyakoroljuk a megerősítő gondolatokkal az egymást megtartó női kör erejét. Ez a gyakorlat rendszert ad a reggeleinknek, és a közösség erejével erősíti a szándékot és a hatékonyságot is. Az egész napunk másképp indul így, mint mondjuk a Facebook híreit olvasva.

Fotó: Fejér Bernadett

Ha lehet ilyen kérdezni, mit üzennek ezek a ruhák és képek a jövőbeni viselőjüknek?

FB: Szerintem az Ágnes alkotta ruhák azért nagyszerűek és erővel telítettek, mert a természet utánozhatatlan képességeit használta fel a megalkotásukhoz. Megmutatja, hogy fontos, hogy mit veszel a bőrödre, hiszen a testünk a templomunk és tisztelet jár neki azért, amiért anyaként vigyáz ránk. Mi is a természethez tartozunk és ezért jó érzéssel tölt el kapcsolódni vele minden nap. Így teljes és kiegyensúlyozott életet kaphatunk.

JA: A legfontosabb üzenet, hogy eredendően isteni lények vagyunk. Ha összhangban vagyunk természetünkkel és a környezetünkkel, akkor nagyon magas szintű szeretetben tud kibontakozni mindez, és létünk egy ajándékká válik.

Tudj meg többet Jánosi Ágnes és Fejér Bernadett munkáiról Instagram oldalukon, vagy Bernadett honlapján!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mérő Vera: Egy nembináris ember lett az Eurovíziós Dalfesztivál győztese, és ez nem könyöradomány, hanem a teljesítmény elismerése

Mérő Vera: Egy nembináris ember lett az Eurovíziós Dalfesztivál győztese, és ez nem könyöradomány, hanem a teljesítmény elismerése

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha ettől nem félsz, jobban meg tudsz küzdeni a változásokkal a szociálpszichológus szerint (x)

Ha ettől nem félsz, jobban meg tudsz küzdeni a változásokkal a szociálpszichológus szerint (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)