Rió 2016: Ezekben a formaruhákban láthatjuk a magyar sportolókat az olimpián

2015. december 3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) gőzerővel készül a jövő évi, XXXI. nyári olimpiai játékokra. A sportolók folyamatosan gyűjtögetik a kvótákat és egyre gyarapszik a Rióba utazó magyar csapat. Közben a MOB új aranyfokozatú támogatóval, a Pöttyös Túró Rudival írt alá partnerségi szerződést, és hamarosan kiderül, hogy milyen formaruhákban divatozhatnak a magyar versenyzők az olimpián.

A Magyar Olimpiai Csapat a 2012-ben Londonban
A Magyar Olimpiai Csapat a 2012-ben Londonban

A sportruházatot, illetve az olimpiai faluban viselt, úgynevezett village wear-t (azaz a versenyek közötti időben viselt öltözékeket) ezúttal is az Adidas márka szállítja. A színhasználatában újító kollekciót egy látványos show keretében 2015 augusztusában mutatták be. A sportolók megjelenésének fontos eleme a formaruha, hiszen a hivatalos eseményeken, az utazás során ebben láthatjuk majd a csapat tagjait. A MOB nyilvános pályázatot írt ki a Magyar Olimpiai Csapat formaruhájának elkészítésére, amelyre szeptember közepéig lehetett benyújtani a terveket. "Döntéshozóként olyan irányba szerettünk volna elmozdulni a sportolóink megjelenését illetően, ami a korábban megszokottakhoz képest fiatalosabb, sportosabb, de mégis elegáns. Fontos, hogy a versenyzőink büszkén viseljék a formaruhájukat, ezért fontos, hogy a formaruha igazodjon a trendekhez" – összegezte a pályázat kiírásának célját a MOB főtitkára, Szabó Bence. A kétszeres olimpiai bajnok vívó, aki egyébként a pályázatot elbíráló zsűrinek is a tagja, kiemelte még azt, hogy a sportolók saját ruhát szinte nem is visznek a játékokra, éppen ezért különösen fontos szempont a hordhatóság és a variálhatóság a formaruháknál.

"Öröm volt látni, hogy mindenki nagyon lelkesen fogadta a kiírást, sokan már hosszú ideje vártak erre a lehetőségre. Megmozgatta a hazai divatszakma fantáziáját, és ennek megfelelően nagyon jó minőségű és színvonalas pályázati anyagok születtek. Az elbírálásban fontos szempont volt, hogy a tervezők rendelkezzenek olyan háttérrel és tapasztalattal, hogy a terveiket háromszáz emberre is meg tudják valósítani" – foglalta össze az első forduló tapasztalatait Siklós Erik, a MOB kommunikációs és marketing-igazgatója, aki szintén tagja a zsűrinek.

Az olimpiai formaruha megtervezése közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: "Sokféle testalkatú és izomzatú sportolót kell öltöztetni, és szinte lehetetlen tervezői feladatnak tűnik olyan szabásvonalakat kitalálni, melyek mindenkinek jól állnak, de pontosanez adja az ilyen pályázatok szépségét, hogy ez mégiscsak lehetséges" – fejtette ki a zsűri tagja, Maróy Krisztina.Magazinunk főszerkesztője hozzátette még, hogy a tervezőknek sikerült elszakadnia a közhelyektől, és bármelyik terv is nyer végül, nemcsak a magyar sportot, de a magyar divatot is népszerűsíti majd Brazíliában.

Schiffer Miklós dizájner és stílusszakértő elmondta, hogy a riói olimpián a magyar csapat olyan nemzetközi trendhez csatlakozik majd, amelyet az olasz vagy az amerikai csapat képvisel, hiszen előbbinek a sztártervező, Giorgio Armani, utóbbinak pedig Ralph Lauren tervezi a formaruháját. "Biztonságos, naprakész és hordható, de a saját nemzeti karakterét megőrző lesz a magyar a formaruha, már a döntőbe jutott tervek alapján is ez látszik" – tette hozzá a több szakkönyv szerzőjeként is ismert zsűritag.

Az olimpiai formaruha pályázatának második fordulójába három magyar divatmárka, a Nubu, a Use Unused és a The Four jutott. Ők decemberben fejezik be a benyújtott terveik alapján készült mintakollekciókat, a szakmai zsűri tehát a kivitelezést figyelembe véve hirdet majd nyertest.

A Nubu inspirációs montázsa

Érdekesség, hogy a döntőbe jutott pályázók mindegyike tervezőcsapat. A Nubu olimpiai ruhaterveinek alapszíne a fehér, a szabásvonalakon és a passzékon azonban feltűnnek a magyar nemzeti lobogó színei. Kollekciójuk ihletforrása a kortárs hazai képzőművészet, egészen konkrétan Podmaniczky Ágnes festőnő képei. "A művésznő sporttal kapcsolatos képein a lendületes ecsetvonások dominálnak, amik visszatérő elemek a megtervezett ruhákon. Választásunk elsősorban azért esett Podmaniczky Ágnesre, mert a sportot, a sport sebességét, lendületességét, mozgékonyságát képes életre kelteni különleges festészeti technikájával" – foglalta össze a Nubu tervezőcsapata az alkotásuk és a művészeti inspiráció egymásra hatását.

A Nubu formaruha tervei Rióra
A fehér az alapszín, de izgalmas meglepetést is tartogat a kollekció

Kollekciójuk egyik különlegessége a női sportolóknak szánt látványos, digitális printtel készült ruha, amely a lendületes ecsetvonásokat idéző minták és a magyar zászló színeinek találkozásából született meg.

A Use Unused olimpiai formaruha-pályázatában fontos szerepet kap a trikolor használata, illetve hangsúlyos elem a csíkos minta, ennek váltakozó ritmikájára épül a kollekció.

A Use Unused a csíkokra helyezte a hangsúlyt
A kombinálhatóság az olimpiai terveik nagy erénye

"A kialakításánál fontos szerepet kapott a gyökerekhez való visszatérés, azaz a régmúlt elegáns, minimalista szemléletű formaruháinak újragondolása, aktualizálása. Legfontosabb szempontok között szerepel az egységes csapatkép, a modern arculat, a jó szabású és funkcionalista ruhadarabok, valamint a felismerhetőség és pozicionálás. A fő koncepció, a trikolor - mint országunk színkódjának - használata, mely beazonosíthatóvá teszi a formaruhát" – mutatta be a Use Unused olimpiai terveiket.

A The Four pályázatát a 2016-ban százhúsz éves modern kori olimpia és a vele egyidős Moholy-Nagy László művészete inspirálta.

A The Four nagyon modern olimpiai kollekciója

"Fontosnak tartottuk, hogy mind síkban, mind formaalakításban megjelenjenek a festői munkássága során gyakran visszaköszönő geometrikus elemek, dinamikus kompozíciók és a primer színek kifinomult összhatása. Így az öltözékek darabjain Moholy-Nagy képeire jellemző elemekből épített mintát helyeztünk el. Törekedtünk az áttekinthető és letisztult kompozíció megteremtésére. Az összkép klasszikus, ünnepi alkalomhoz illő, amely mégis túlmutat a hagyományos alkalmi öltözéken. Olyan megoldásokat alkalmaztunk, mint például a női ruhára helyezett öltönygallér vagy a klasszikus szabásvonalak aszimmetrikus áthelyezése" – foglalta össze pályázatát a The Four márka.

Letisztult és elegáns
Letisztult és elegáns

A szakmai zsűri decemberben dönt arról, hogy a benyújtott tervek közül végül melyik lesz a 2016-os nyári olimpián a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos formaruhája. A végeredményről hamarosan beszámolunk!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

glamour plusz ikon A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)